ΓΑΛΛΙΑ Κρατική τρομοκρατία κατά του οικολογικού κινήματος και των περιβαλλοντικών ακτιβιστών

Η κυβέρνηση Μακρόν όλο και πιο συστηματικά προχωρεί στην ποινικοποίηση δράσεων περιβαλλοντικών ακτιβιστών, σε σημείο μάλιστα να έχει ενεργοποιήσει εναντίον τους ακόμη και τον μηχανισμό της αντιτρομοκρατικής. Μπορεί η προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να διαλύσει τις Εξεγέρσεις της Γης, μετά τις διαδηλώσεις στο Sainte-Soline ενάντια στις μεγαδεξαμενές, να μπλόκαρε λόγω της απόρριψης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο η αντιμετώπιση από την κρατική μηχανή της ριζοσπαστικής οικολογίας ποινικοποιείται σε βαθμό τρομοκρατικής δράσης. Ενδεικτικός ο λόγος που υιοθετείται και αναφέρεται σε οικοτρομοκράτες, Πράσινους Χμερ, Αγιατολάχ της Οικολογίας… αλλά και τα μέσα κρατικής καταστολής που επιστρατεύονται και δρουν  με όρους στρατιωτικής εμπλοκής.

Ως ένα από τα ακραία παραδείγματα κρατικής καταστολής απέναντι σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές χαρακτηρίζεται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, η πρακτική που ακολούθησε η γαλλική κυβέρνηση στην πρόσφατη σύλληψη των 17 ακτιβιστών οι οποίοι κατά τις αρχές συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά μιας μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας.

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, 17 άτομα συνελήφθησαν στη Νορμανδία και στο Ile-de-France μετά την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε εναντίον εργοστασίου σκυροδέματος Lafarge κοντά στη Ρουέν στις 10 Δεκεμβρίου. Ακτιβιστές τότε είχαν εισβάλει στο χώρο, έβαψαν με σπρέι μερικά κτίρια, πέταξαν έγγραφα γραφείου από τα παράθυρα και άδειασαν μερικές σακούλες με χρωστική ουσία.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες ακτιβιστές οδηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της υποδιεύθυνσης της αντιτρομοκρατικής στο Λεβαλουά-Περέ. Θα μπορούσαν να μείνουν εκεί για 96 ώρες. «Η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιτρομοκρατικών μέσων για τη συγκεκριμένη δαιμονοποίηση κινητοποιήσεων που απειλούν τα συμφέροντα των βιομηχανικών λόμπι είναι εντυπωσιακή», κατήγγειλαν οι Εξεγέρσεις της Γης σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του repoterre με τίτλο:Στο υπόγειο της αντιτρομοκρατικής, η κόλαση των περιβαλλοντικών ακτιβιστών, περιγράφεται μέσω μαρτυριών συλληφθέντων το πώς χρησιμοποιείται η κρατική τρομοκρατία ενάντια στους περιβαλλοντολόγους, όπως σε κάθε δικτατορία που σέβεται τον εαυτό της…, με κατασχέσεις και βασανιστήρια (ξυλοδαρμό). ?Βάναυσες συλλήψεις, ατελείωτη αστυνομική κράτηση. 17 άτομα συνελήφθησαν στις 8 Απριλίου στο πλαίσιο δράσης κατά της Lafarge το 2023, με «δυσανάλογα» αντιτρομοκρατικά μέσα”.

Είναι 6 το πρωί, στην περιοχή του Παρισιού, Δευτέρα 8 Απριλίου, όταν ο Γκιγιόμ ξυπνά από τον ήχο του σπασίματος πόρτας με κριό από την αστυνομία (coups de bélier), μετά από ένα «εκκωφαντικό θόρυβο» σε διπλανό σπίτι ενός από τους γείτονές του. Λίγα λεπτά αργότερα, άκουσε μια δεύτερη προσπάθεια να διαρρηχθεί το σπίτι ενός άλλου γείτονά του. Μετά από δύο λάθη, η ομάδα της Ταξιαρχίας Έρευνας και Παρέμβασης (BRI) έφτασε τελικά μπροστά στο διαμέρισμά του. Ανοίγοντας την πόρτα, ο Γκιγιόμ βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα τουφέκι στραμμένο προς την κατεύθυνση του.

«Στο έδαφος, γύρνα», του φωνάζουν οι κουκουλοφόροι πράκτορες. Σε λίγα δευτερόλεπτα, ο δάσκαλος βρίσκεται μπρούμυτα, με τα δύο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. «Αρχίζουν να αγριεύουν», λέει. Γροθιές και κλωτσιές στα πλευρά και στο στομάχι. «Έλα, ένα τελευταίο», λέγεται ότι του είπε ένας πράκτορας της ταξιαρχίας πριν τον χτυπήσει με ένα γάντι σιδερογροθιάς. Στην ιατρική έκθεση που συντάχθηκε την επομένη της σύλληψης του από την αστυνομία και την οποία συμβουλεύτηκε ο Reporterre, ο γιατρός παρατήρησε αρκετούς μώλωπες στα πλευρά και το πρόσωπό του.

«Ζαλισμένος», ο Γκιγιόμ ακούει τις κατηγορίες: εγκληματική συνωμοσία, ζημιά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης και απαγωγή κατά τη διάρκεια μιας δράσης εναντίον εργοστασίου σκυροδέματος Lafarge κοντά στη Ρουέν, στις 10 Δεκεμβρίου. Ακτιβιστές εισέβαλαν στο χώρο και άδειασαν σακούλες με χρωστική ουσία σκυροδέματος και βαρέλια άμμου. Στη συνέχεια, ο Γκιγιόμ παρατηρεί την έρευνα στο διαμέρισμά του. Το τηλέφωνό του είναι σφραγισμένο και βγαίνουν αρκετές φωτογραφίες. Αυτοκόλλητα, βιβλία, σημειώσεις, ένα κράνος για skate, ένα κασκόλ. «Κάθε φορά που έβρισκαν κάτι, ρωτούσαν αν ήταν υλικό διαμαρτυρίας», λέει.

Τυπικό προφίλ του «ριζοσπάστη περιβαλλοντικού ακτιβιστή»

Την ίδια ώρα, κοντά στη Ρουέν, αστυνομικοί της BRI εισέβαλαν ξαφνικά σε λάθος σπίτι, λόγω αλλαγής διεύθυνσης. Το France Bleu απηχεί το «τραύμα» της οικογένειας που πλήρωσε το τίμημα. Μια ομάδα παρέμβασης BRI καταλήγει στο σπίτι της Ματθίλδης [*]. «Ένοπλοι πράκτορες μπήκαν στο σπίτι, όπου βρίσκονταν τα δύο παιδιά μου ηλικίας 4 και 8 ετών. Ένιωσα σαν να με κρατούσαν όμηρο», περιγράφει.

Και εδώ, οι ηλεκτρονικές συσκευές της σφραγίζονται και οι πράκτορες ενδιαφέρονται για όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να «επιβεβαιώσουν το προφίλ του ριζοσπάστη περιβαλλοντιστή που φαντάζονται». Μια αφίσα για την υπόθεση Tarnac (το σαμποτάζ των γραμμών TGV το 2008), μια άλλη για την Notre-Dame-des-Landes zad, βιβλία όπως το How Everything Can Collapse των Pablo Servigne και Raphaël Stevens ή το You don’t dissolve an uprising .

Σε ένα αυτοκίνητο, με δεμένα μάτια, οι οκτώ από τους δεκαεπτά συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με μεγάλη ταχύτητα στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Υποδιεύθυνσης (SDAT), στο Levallois-Perret (Hauts-de-Seine). Μεταφέρθηκαν στο τέταρτο υπόγειο. Μετά την αναζήτηση, τοποθετούνται μπροστά σε έναν καθρέφτη για «φωτογράφηση». «Μας δίνεται ένας αριθμός και κοιτάμε ευθεία, όπως σε αμερικανική σειρά», εξηγεί η Mathilde. Κατευθύνονται στο φωτισμένο κελί τους, υπό παρακολούθηση βίντεο, σε πλήρη απομόνωση. «Είχα ξεκάθαρα την εντύπωση ότι είμαι τρομοκράτης», θυμάται ο Γκιγιόμ, ο οποίος δεν θα ξαναδεί το φως της δημοσιότητας μέχρι το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου, μετά από 74 ώρες κράτησης από την αστυνομία. Από το κελί του δεν ακούει τα συνθήματα που φωνάζουν κάποιοι σύντροφοι μπροστά στις εγκαταστάσεις του SDAT: «Τρομοκράτης Lafarge, ελευθερώστε τους συντρόφους μας!». »

Οι μέρες χαρακτηρίζονται από έρευνες και συνεντεύξεις με τον αξιωματικό της δικαστικής αστυνομίας. Το προσωπικό και πολιτικό προφίλ όσων βρίσκονται υπό κράτηση. Ανακρίνονται για τις γνώσεις τους για «θεωρίες αφοπλισμού ή την κλιματική νωπογραφία», «Επανάσταση της εξαφάνισης, Youth for Climate or The Uprisings of the Earth», για τη γνώμη τους σχετικά με τη δράση που ελήφθη κατά του εργοστασίου Lafarge στο Bouc-Bel – Air το 2022 (όπου έγιναν αρκετές δολιοφθορές) ή ακόμα και για την κυβερνητική πολιτική για την οικολογία.

Οι επόμενες ανακρίσεις είναι αφιερωμένες στην υποτιθέμενη συμμετοχή τους στη δράση της 10ης Δεκεμβρίου, στην τοποθεσία Lafarge-Holcim στο Val-de-Reuil, κοντά στη Ρουέν, καθώς και στα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών έρευνας και ερευνών. «Είχαν μια φωτογραφία μου την ημέρα ενός συλλαλητηρίου ενάντια στη διάλυση των Εξεγέρσεων της Γης», αναφέρει η Ματθίλδη.

«Φοβάστε μια ολόκληρη γενιά περιβαλλοντιστών»

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, εννέα από τους συλληφθέντες έλαβαν κλήτευση στο ποινικό δικαστήριο του Évreux για τις 27 Ιουνίου. Μέχρι τότε, πέντε κατηγορούμενοι έχουν τεθεί υπό δικαστική επιτήρηση με υποχρέωση να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα κάθε δύο εβδομάδες και για ορισμένους από αυτούς απαγόρευση μετακίνησης στο Eure και επικοινωνίας.

«Η χρήση αντιτρομοκρατικών μέσων είναι ένας τρόπος να σημαδεύουμε το σώμα και το μυαλό μας, για να τρομάξουμε μια ολόκληρη γενιά περιβαλλοντιστών», συνοψίζει ο Guillaume, ο οποίος σκοπεύει να κάνει αναφορά στη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN).

Η Ματθίλδη είναι μία από τους οκτώ κατηγορούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περαιτέρω ενέργειες. Μετά από 60 «εξαντλητικές και οδυνηρές» ώρες στο υπόγειο του SDAT, αφέθηκε ελεύθερη το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου. «Με άφησαν ελεύθερη, με χειροπέδες πίσω από την πλάτη μου και με δεμένα μάτια, σε έναν δρόμο του Παρισιού, μέσα στη νύχτα, χωρίς τηλέφωνο. Είχα μια τσάντα με το εσώρουχό μου από το οποίο πήραν DNA», λέει η μητέρα.

Η χρήση αυτών των «δυσανάλογων» μέσων στόχευε να «αποτρέψει και να εκφοβίσει» τους ακτιβιστές, σύμφωνα με τη δικηγόρο της Mathilde, Aïnoha Pascual. «Νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών το κάνει προσωπική υπόθεση και θέτει τις υπηρεσίες του να αποστείλουν ένα μήνυμα: όλες οι ενέργειες για την υπεράσπιση της οικολογίας θα λάβουν απάντηση σε αυτό το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα. » Στα μάτια των  ακτιβιστών, το μήνυμα αναμφίβολα απευθύνεται και στους βιομήχανους: «Μόλυνε, είσαι προστατευμένος». «Είναι παράλογο», αντέδρασε ένας από αυτούς. Αντιτρομοκρατικοί πράκτορες κινητοποιούνται για αυτή την υπόθεση που αφορά μια εταιρεία, τη Lafarge, η οποία είναι ύποπτη ότι υποστήριξε τρομοκρατικές οργανώσεις. »

Για  τρομοκρατία από την αντιτρομοκρατική αστυνομία σχολιάζει ο τίτλος της Contre Attaque αναφερόμενη στο άρθρο του reporterre και επισημαίνει πως αποτελεί όλο αυτό το σκηνικό που περιγράφουν οι συλληφθέντες αποτελεί μια επισκόπηση της κρατικής τρομοκρατίας. Τίποτα απολύτως δεν δικαιολογεί αυτές τις επιχειρήσεις, εκτός από τον στόχο να προκαλέσει φόβο στους συλληφθέντες και σε όσους συμμερίζονται τις ιδέες τους. «Η χρήση αντιτρομοκρατικών μέσων είναι ένας τρόπος να σημαδεύουμε το σώμα και το μυαλό μας, για να τρομάξουμε μια ολόκληρη γενιά περιβαλλοντιστών», συνοψίζει ένας από τους συλληφθέντες.

Όπως σημειώνεται ο φασισμός δεν είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, δεν πάμε από το ένα στο άλλο ξαφνικά με μια υπερφυσική διαδικασία. Είναι μια διαδικασία, μια εξέλιξη: υπάρχουν άπειρες αποχρώσεις του γκρι ενδιάμεσα. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις όπως η καταστολή μετά το θάνατο του Nahel ή η στρατιωτική βία στο Sainte-Soline είναι στιγμές φασισμού που εφαρμόζεται εδώ και τώρα.

Ένας άντρας δεμένος στο σπίτι του από παραστρατιωτικές μονάδες με κουκούλες, τρομοκρατία οικογενειών, να καταστρέφει διαμερίσματα, το να ξεκόβουν μια μητέρα από τα παιδιά της, να την πετάνε στη μέση της νύχτας με δεμένα μάτια, ταπεινωμένη και χωρίς λέξη αφού της έκλεψαν το εσώρουχο: όλα αυτά είναι φασιστικές πρακτικές. Σήμερα, στοχεύουν αυτούς τους ακτιβιστές, αύριο θα είμαστε όλοι, καταλήγει το σχόλιο στο Contre Attaque.

Επιμέλεια: Μ. Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο