Διασύνδεση ισραηλινών κεφαλαίων με πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ μέχρι τη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της BaseCamp, Uzy Zwebner, αφού αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του ισραηλινού στρατού και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο πάρκο Gav-Yam Negev, εξήγησε τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει στη συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με αυτό τον τρόπο το ThessINTEC αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σύνδεσμο ανάμεσα σε έλληνες ερευνητές και εταιρείες ή ιδρύματα που ουσιαστικά λειτουργούν είτε κατ’ εντολή είτε σαν βιτρίνα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η ευσύνοπτη παράγραφος από το info-war εσωκλείει το νόημα του dinvenst, το κεντρικό σημαίνον-διεκδίκηση των φοιτητών-τριών στις καταλήψεις των πανεπιστημιακών μεγαθηρίων της ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, διανοίγει το δρόμο της μετακίνησης του νοήματος απ’ τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, και δη στη Θεσσαλονίκη. Από τον θεμελιώδη ενορχηστρωτή των (μη) πεπραγμένων του Ισραήλ, σε έναν βασικό σύμμαχο αμφότερων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, ας μη μας διαφεύγει, κανένας στρατηγικός σύμμαχος δεν μπορεί χωρίς ανταλλαγές τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, κεφαλαίων.

Εικόνα παρμένη από το σάιτ του ακόμη ανύπαρκτου πρότζεκτ… πέραν της μακέτας υπάρχουν άδεια χωράφια.

Πλάι στη διακηρυχθείσα συγκρότηση αμυντικού συστήματος iron dome κατ’ ομοίωσιν του ισραηλινού «θόλου», όπως και πλάι στην αγορά και βαριά χρήση του ισραηλινού predator απ’ την ελληνική κυβέρνηση, τώρα προστίθεται άλλο ένα μακρόπνοο πλάνο, μια ελληνική Silicon Valley… στη Περαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου θα εσωκλείει δραστηριότητες τύπου ψυχαγωγία μέχρι σκληρή έρευνα. Βασικοί επενδυτές, πέραν των γνωστών-άγνωστων «ιδιωτικών κεφαλαίων», είναι ισραηλινά funds, η Lamda Development, που τώρα χτίζει το Ellinikon, μια ακόμη μεγαλεπήβολη επένδυση με στιβαρές συνέπειες εξευγενισμού και εκτοπισμού, και το ΕΚΕΤΑ.

Στις ΗΠΑ οι αλληλοτροφοδότηση πληροφορίας, «ανθρώπινου κεφαλαίου», τεχνογνωσίας κ.ά ακολουθούν μακράν εντονότερους ρυθμούς. Συνιστούν μια άλλη τάξη μεγέθους. Το ενδιαφέρον, όμως, και το σημείο ακριβώς που πρέπει να προσέξει η φοιτητική κοινότητα αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, προκύπτει όταν στη συζήτηση που είχε ο αντιπρύτανης του UCLA με τις φοιτήτριες-τές που συμμετέχουν στη κατάληψη του ιδρύματος, μερικές ώρες μετά την επίθεση του «σιωνιστικού όχλου» (Zionist mob), όπως την αποκαλούν οι νεαρές, και λίγο πριν την πρωτοφανώς σκληρή εκκένωση. Εκκένωση-πολιτικό μήνυμα, που συνοδεύτηκε από συλλήψεις, ξύλο, χημικά, ακόμη και snipers στις οροφές.

H επίθεση του σιωνιστικού όχλου ενάντια στους φοιτητές-τριες.

Συγκεκριμένα, όταν η φοιτήτρια εξηγεί στον αντιπρύτανη της διακλαδώσεις των πανεπιστημιακών κεφαλαίων με την διασυνδεόμενη στρατιωτική βιομηχανία ΗΠΑ-Ισραήλ, και του ζητά, ενώπιον δεκάδων συγκεντρωμένων φοιτητών-τριών την διαφάνεια και τον από κοινού έλεγχο της κυκλοφορίας των κονδυλίων, εκείνος απαντά πως δεν έχει δικαιοδοσία. Κι είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρύτανης έδειξε ανοχή προς την επίθεση που δέχθηκαν οι «φοιτητές του» από τον σιωνιστικό όχλο. λίγες ώρες μετά την εν λόγω συζήτηση, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο φοιτητικό σώμα, εκκενώνοντάς τους με βία, συλλήψεις και ξύλο.

Πλέον, τα πανεπιστήμια αναθέτουν σε «εξωτερικούς συνεργάτες», δηλ. σε επαγγελματίες επενδυτές, τη διαχείριση των κεφαλαίων – το λεγόμενο outsourcing. Όχι μόνο είναι δύσκολη η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης εντός των campus-τεχνολογικών πυλώνων, αλλά είναι και καθεαυτή εξοντωτικά περίπλοκη η διαχείριση μικροδεδομένων (microdata) η οποία και θα διαφώτιζε το πεδίο ελέγχου των χρημάτων.

«Σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις, φοιτητές που πιέζουν για αποεπένδυση λένε ότι δεν γνωρίζουν την έκταση των συνδέσεων των κολεγίων τους με το Ισραήλ. Πανεπιστήμια με μεγάλα κονδύλια κατανέμουν τα χρήματά τους σε μια τεράστια γκάμα επενδύσεων και μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να εντοπιστεί πού καταλήγουν όλα.[…] Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας, περίπου 100 κολέγια των ΗΠΑ έχουν αναφέρει δωρές ή συμβόλαια από το Ισραήλ. 375 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα δεδομένα λένε λίγα για το από πού προέρχονται, ωστόσο, τα χρήματα ή πώς χρησιμοποιήθηκαν.8». Τάδε γράφει ο Toi Staff, των Times of Israel, ένα όχι και τόσο φιλοπαλαιστινιακό μέσο…

Πράγματι, ζωτικής σημασίας είναι οι δωρεές για τη λειτουργία των αμερικανικών ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κι όταν πρόκειται για δωρεά, έχει σημασία η προέλευση του κεφαλαίου. Η κατευθυνητικότητα του Ισραήλ μέσω της χρηματοδότησης της παραγωγής γνώσης και τεχνογνωσίας αντανακλά την επιθυμία των ΗΠΑ να συνδιαλλέγονται οικονομικά, βιομηχανικά, πολιτικά και ττεχνολογικά με τον μοχλό πίεσής τους σε μια περιοχή διαχρονικής σημασίας – τη Μέση Ανατολή.

Διαβλέπουμε, και μέσω των περιεχομένων των κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ, πως η ελλαδική διασύνδεση έρευνας, επενδύσεων, και στρατιωτικοβιομηχανικού μπλοκ με το Ισραήλ μας προκαλεί ανησυχία όχι μόνο καθεαυτή, αλλά και προβάλοντας το ανεξέλγκτο βάθος της μελλοντικά.

Οφείλουμε να είμαστε άγρυπνοι, γιατί δεν ξεχνούμε πώς λειτουργεί: ξαφνικά μαθαίνουμε ότι στείλαμε όπλα στην Ουκρανία, πως πιεζόμαστε για αποστολή κι άλλων όπλων στην Γαλλία, πως φεύγουν ελληνικά πολεμικά πλοία στη Κόκκινη Θάλασσα. Η εμπλοκή αποκτά βάθος, και αυτό συμβαίνει κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο, και έτι περαιτέρω, ισχύει για τις κεφαλαιακές ροές και τις σχετικές διεκπεραιωμένες έρευνες.

Ο Μπάιντεν, στο σημερινό παραλήρημά του για τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια θέτει παραδόξως σωστά το διακύβευμα: Είστε ελεύθεροι, κι είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ελευθερία, είμαστε το έθνος της ελευθερίας, αρκεί να μην διαμαρτύρεστε ενάντια στους βασικούς λειτουργικούς άξονες του αμερικανικού κατεστημένου. Στο μεταξύ, ο Τραμπ κι οι Τραμπικοί οπαδοί, αποφαίνονται ανατριχιαστικά: «Πιστεύετε ότι οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Παράφρονες που προκαλούν όλο αυτό το ΧΑΟΣ στα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμιά μας το κάνουν για να πάρουν την προσοχή μακριά από τα Νότια Σύνορά μας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία, εισρέουν στη Χώρα μας; Απλώς αναρωτιέμαι».

ΚΚοκ

 

Μοιραστείτε το άρθρο