Εκδήλωση – προβολή του ντοκιμαντέρ: “Slingshot hip hop” στην Παλαιστίνη, Πέμπτη 30/5 στο infolibre

ΦΩΤΟ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ INFOLIBRE 30/5


Ένα ντοκιμαντέρ του 2008 σε σκηνοθεσία του Jckie Reem Salloum που παρακολουθεί την ιστορία και την ανάπτυξη του Hip Hop στα παλαιστινιακά εδάφη από τη στιγμή που η DAM πρωτοστάτησε στη μορφή της τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Σ. Μπάρετ για την παλαιστινιακή Hip Hop και τον ρόλο της στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Ο όρος Παλαιστινιακή Hip Hop ίσως ηχεί παράδοξα σε όσους/ες δεν είχαν την τύχη να έρθουν σε επαφή με αυτήν. Το ευρύ κοινό στη «Δύση», καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας Hip Hop κοινότητας, γνωρίζει ελάχιστα για τον ιδιαίτερο αυτόν μουσικό κόσμο και τον αντίκτυπο που είχε στο ηχοτοπίο της Μέσης Ανατολής. Η Hip Hop, παρά τα ισχυρά εμπόδια που συνάντησε, τόσο από τις Ισραηλινές αρχές όσο και από τις αντιδραστικές φωνές εντός της ίδιας της κοινότητας, κατάφερε σχεδόν εν μια νυκτί όχι μονάχα να γίνει δεκτή από την παλαιστινιακή νεολαία, αλλά και να μετατραπεί, μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, στο κυρίαρχο είδος μουσικής διαμαρτυρίας (Protest Music) της παλαιστινιακής κοινότητας. Ξεκινώντας το ταξίδι της από τα γκέτο της Λύδδας βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει πολιτισμικούς φραγμούς, οικονομικά και τεχνικά εμπόδια, λογοκρισία και διώξεις. Κατάφερε να δώσει βήμα σε μια εναλλακτική αφήγηση της Ισραηλινό-Παλαιστινιακής σύγκρουσης, να συνδέσει ανθρώπους μιας γεωγραφικά και πολιτισμικά κατακερματισμένης κοινότητας και να συμβάλλει καταλυτικά στην ανοικοδόμηση της συλλογική τους ταυτότητας – προυπόθεση για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε αντίστασης.

Μοιραστείτε το άρθρο