Δε θα επιτρέψουμε τις αντιδραστικές εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos! Την παράδοση της περίθαλψης των μεταναστών και των προσφύγων στους ιδιώτες!

06/06 όλες και όλοι στη στάση εργασίας! Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας!

Οι εξελίξεις στην πρωτοβάθμια ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη στον προσφυγικό πληθυσμό είναι ξεκάθαρα αντιδραστικές και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Όταν ένα πρόγραμμα δημόσιο όπως το Philos υπό τον  τίτλο «Ολοκληρωμένη και επείγουσα παρέμβαση υγείας στην προσφυγική κρίση» δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει πλήρως στις αυξημένες ανάγκες των κατατρεγμένων, το νέο πρόγραμμα το οποίο δεν περιλαμβάνει καν βασικές ειδικότητες στο πεδίο (διερμηνείς, οδοντιάτρους, συντονιστές πεδίου, διασώστες, ιατρικούς επισκέπτες) και δεν προβλέπει καν την ύπαρξη προσωπικού με εμπειρία σε διαπολιτισμικό περιβάλλον στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, τι ακριβώς περιμένουμε ότι θα κάνει; Η πολιτική αυτήν ένα μόνο αποτέλεσμα θα έχει, την εμπορευματοποίηση και περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας εν τω συνόλω και την κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει (μπλοκάκι- κατάργηση αδειών, μείωση μισθού, κατάργηση επιδομάτων).

Έχουμε ήδη αιτηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΟΔΥ ενόψει της λήξης των συμβάσεων μας, ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ακόμα, έχουμε συναντηθεί με το Υπουργείο Υγείας αλλά δεν πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Δεν δεχόμαστε την δικαιολογία ότι ξαφνικά αποφασίστηκε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δεν θα έχει πια ως αρμοδιότητα την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείαςστον προσφυγικό πληθυσμό, την  οποία είχε για επτά ολόκληρα χρόνια. Δε δεχόμαστε ούτε σαν  δικαιολογία ότι η υγεία τωνπροσφύγων/ μευταναστώναφορά το Υπουργείο Μετανάστευσης και ότι εκεί πρέπει να απευθυνθούμε. Δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση της υγείας σε κανένα επίπεδο. Δε δεχόμαστε ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα αποδεκατιστούν ενώ υπάρχουν τόσες ελλείψεις και ενώ σαφέστατα καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δυστυχώς, όσο συνεχίζονται οι πόλέμοι και οι αντιδραστικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο θα καταφθάνουν και θα εγκλωβίζονται στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να παραμείνουν στις θέσεις τους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. 
  • Να παραμείνει στις θέσεις εργασίας του το εναπομείναν προσωπικό Philos του Υποέργου 4 που στελεχώνει το ΕΣΥ σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. 
  • Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συνέχιση του Προγράμματος Philos από δημόσιο φορέα, να μετακινηθεί το προσωπικό του Υποέργου 3 στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας σε θέσεις και δομές παροχής φροντίδας υγείας. 
  • Άμεση επέκταση του υγειονομικού έργου και των ευθυνών των Κ.Ο.Μ.Υ και απορρόφηση των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα παροχής φροντίδας και προάσπισης της δημόσιας υγείας.
  • Άμεση ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με το παρόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ σας καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2024 από τις 12:00 έως τις 16:00 μμ., ημέρα συνάντησης με εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και σε οργάνωση κινητοποιήσεων/ παρεμβάσεων/ συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στους χώρους εργασίας σας τις αντιστοιχες ώρες. 

Επίσης, σας καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2024, ώρα 21:00 προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις μας.

Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ

Μοιραστείτε το άρθρο