Ελλείψεις στην υγειονομική-φαρμακευτική κάλυψη των εξετάσεων των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Στις 6 Ιουνίου 2024 το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης έλαβε με email έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Ανατολικής Θεσσαλονίκης με θέμα “Υγειονομική-φαρμακευτική κάλυψη εξετάσεων υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α.”. Στο έγγραφο αυτό η Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας της δεν προβλέπει την κάλυψη δαπάνης υγειονομικού υλικού, παρακαλεί το ΚΙΑ Θεσ/νίκης να διαθέσει δωρεάν φαρμακευτικό υλικό (π.χ. βαμβάκι, betadine, επιδέσμους, κρύα επιθέματα) το οποίο κρίνεται αναγκαίο για την τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα) των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α., οι οποίες θα διεξαχθούν από 17 έως 21 και από 25 έως 27 Ιουνίου 2024 (ώρες 08:30-12:00) στο Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο.

Απαντήσαμε στη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης ότι το ΚΙΑ Θεσ/νίκης ως κοινωνική συλλογικότητα – πρωτοβάθμια δομή για την υγεία και ως μέρος του κινήματος για ένα καθολικό δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, πιέζει την πολιτεία να εξασφαλίζει σε όλους δωρεάν περίθαλψη, καταγγέλλοντας και δημοσιοποιώντας περιπτώσεις που το κράτος οφείλει αλλά δεν καλύπτει υγειονομικές ανάγκες συμπολιτών μας, όπως η περίπτωση για την οποία η Δ.Δ.Ε. απευθύνεται σε μας: Η υγειονομική-φαρμακευτική κάλυψη των εξετάσεων των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και τέτοιου είδους αιτήματα πρέπει να απευθύνονται σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Στην απάντησή μας δηλώσαμε επίσης στη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης την πρόθεσή μας να στηρίξουμε με χαρά τις κινητοποιήσεις της για να διεκδικήσει από την πολιτεία την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που δικαιούνται και στερούνται οι υποψήφιοι για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. μαθητές, εξαιτίας της συγκεκριμένης πολιτικής που πλήττει την Υγεία όλων μας.

Για εμάς η αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει βασικές ανάγκες των μελών της, ακόμη και στο πλαίσιο θεσμών που η ίδια έχει δημιουργήσει, είναι περίτρανη απόδειξη της αποτυχίας της στην θεμελίωση ενός πραγματικού δημοσίου συστήματος υγείας (όπως το ΕΣΥ). Η αδιαφορία τους για εμάς και η “αγάπη” τους για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, μας αφαιρεί το δικαίωμα στην υγιή ζωή. Δεν θα έπρεπε δημόσιες δομές να αναγκάζονται να στραφούν για βοήθεια σε οποιαδήποτε άλλη δομή εκτός του κράτους.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο