8ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων, 14&15/6 στο Άλσος

8o Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων

14&15 Ιουνίου 2024, Άλσος

σε περίπτωση βροχής στο ελευθεριακό εργαστήρι Fahrenheit 451, Τσακάλωφ 20, Άλσος

libo-i.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/06/24

18:30 Κουκλοθέατρο

Τα Παραμυθαλήθεια, Αλία – Ένα αληθινό παραμύθι από το Ιράκ

Μαρμίτα, θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με κούκλες – marmitapuppets.com

____________

Βασόρα, Ιράκ, 2003. Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του Ιράκ , έχουν βομβαρδιστεί , σαν να ήταν στρατιωτικοί στόχοι. Ένα κορίτσι γυρνά στους έρημους δρόμους , ψάχνοντας κάτι που να της θυμίζει την παλιά της ζωή. Στην περιπλάνησή της, θα γνωρίσει την Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, τη βιβλιοθηκάριο της Βασόρας. Η συνάντηση αυτή γίνεται αφορμή για την εξιστόρηση της συγκλονιστικής ιστορίας μιας γενναίας γυναίκας, που τόλμησε κόντρα στις πιθανότητες και τα στερεότυπα ,να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και με τη βοήθεια φίλων και γνωστών, να διασώσει από βέβαιη καταστροφή 30.000 τόμους ιστορίας, επιστήμης, λογοτεχνίας, ποίησης, φιλοσοφίας…

20:00 Βιβλιοπαρουσίαση – Εκδήλωση

Ριζοσπάστριες Παλαιστίνιες Γυναίκες

εκδόσεις Καμιονέτα, 2023 – vivliaanomias.gr/kamioneta

με τη συμμετοχή μίας εκ των συνεντευξιαζόμενων

____________

Η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε από µια αίσθηση ανησυχίας ότι τα κινήµατα αλληλεγγύης συνηθίζουν να εµπλέκονται µε τις Παλαιστίνιες µόνο όσον αφορά τον αγώνα τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Μερικές φορές, αυτό µπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στο να τις βλέπουµε ως συντρόφισσες-επαναστάτριες και γενικά συντρόφισσες στους κοινούς µας αγώνες για έναν καλύτερο κόσµο, κόντρα στον απολυταρχισµό, τη λευκή υπεροχή, την πατριαρχία, τον καπιταλισµό και τον κρατικό έλεγχο. Ελπίζουµε ότι το εύρος των θεµάτων που καλύφθηκαν στις συζητήσεις θα βοηθήσει τους ανθρώπους εκτός Παλαιστίνης να αντιληφθούν τον παλαιστινιακό αγώνα σε µια τρισδιάστατη µορφή και να δουν τις Παλαιστίνιες ριζοσπάστριες ως συντρόφισσες στον παγκόσµιο αγώνα µας για ελευθερία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/06/24

18:30 Παρουσίαση

16ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου, Πρίστινα 5-7 Ιουλίου ’24

Literatura Anarkiste, αλβανόφωνη αναρχική επιθεώρηση

bab2024.espivblogs.net

παρουσίαση από μέλη της διοργανωτικής συνέλευσης του ΒΑΒ2024

____________

Τα μέλη της διοργανωτικής συνέλευσης του Βαλκανικού Αναρχικού Φεστιβάλ Βιβλίου 2024, θα παρουσιάσουν τη σημασία του φετινού του ΒΑΒ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πρίστινα του Κοσόβου, από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου 2024. Θα παρουσιάσουν τί μπορεί να αναμένει ο κόσμος από αυτό το Φεστιβάλ, τη σύντομη ιστορία του, τον τρόπο οργάνωσής του, τη σημασία του για τις βαλκανικές κοινωνίες καθώς και το αναρχικό κίνημα γενικότερα, και τα τεχνικά στοιχεία για το πώς μπορεί κανείς να παρευρεθεί/συμμετάσχει στο φετινό Φεστιβάλ. Επιπλέον, οι σύντροφοι θα παρουσιάσουν τη Literatura Anarkiste, την πρώτη αναρχική έκδοση στην αλβανική γλώσσα και πώς το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν καθοριστικό για την ανάπτυξη και υλοποίηση αυτής της ιδέας.

20:00 Εκδήλωση – Συζήτηση

Καταστολή και Επιτήρηση: οι διαδρομές της «νεανικής βίας» και η ανάγκη διαρκούς καταγραφής τους

Θερσίτης, χώρος ραδιουργίας και ανατροπής – thersitis.espiv.net

εισήγηση από την συλλογικότητα

____________

Ένας συρφετός ειδικών μάς βομβαρδίζει καθημερινά με «αγωνιώδη ερωτήματα» για τη «νεολαία που χάνει τον δρόμο της», τα οποία …συνοδεύονται από καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις σε πάρκα και πλατείες. Στόχος είναι όσα δεν συµµορφώνονται σε κανονικότητες «ευπρέπειας», δεν καταναλώνουν στα κωλοµάγαζα που έχουν καταλάβει τις πλατείες, είναι γενικά «προβληµατικά», χαλάνε την εικόνα των καθαρών πόλεων και κινούνται πολύ. Τα ερωτήματα περί «νεανικής παραβατικότητας» είναι στημένα ερωτήματα από εκείνους που καλούν σε κοινωνική συστράτευση για την επιτήρηση όσων αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο, μέσα σε πόλεις που πρέπει να επικρατεί ησυχία, τάξη, εργασία και κατανάλωση. Είναι στηµένα από εκείνους που έχουν ως όραµα τη γενίκευση του ελέγχου και της φυλακής ως όρων ζωής.

23:00 Live

Νίκη Δημητριάδη

Fb/ Niki Dimitriadi – music page

Μοιραστείτε το άρθρο