Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη, Σάββατο 15/6

Συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Αθήνα (19:00 πλατεία Συντάγματος, 20:00 κάτω Πολυτεχνείο) καθώς και ολοήμερη εκδήλωση για τα παιδιά της Παλαιστίνης στο συνεργατικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Συγκεντρώσεις – πορείες

19:00 στην Πλατεία Συντάγματος

Κάθε Σάββατο, στον δρόμο για την Παλαιστίνη

με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και διαδηλώσεις

Ο Παλαιστινιακός λαός περνάει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πολύπαθη ιστορία του.

Η ισοπέδωση της Γάζας έχει πάρει διαστάσεις σφαγής και πλήρους εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Η ανάγκη της έμπρακτης αλληλεγγύης και βοήθειας από όλους τους λαούς του κόσμου είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα, αυτή την ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ και ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Παλαιστινίων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο:

Να σταματήσει η σφαγή – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Κράτος τώρα η Παλαιστίνη

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στη συγκέντρωση του Σαββάτου στις 19:00 στο Σύνταγμα, την οποία διοργανώνει η Ένωσή μας και στηρίζουν σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού κάθε Σάββατο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


20:00 στο κάτω Πολυτεχνείο

Τοποθεσία: ΕΞΑΡΧΕΙΑ / ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Πύλη Στουρνάρη)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/6, 20:00, ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (πύλη Στουρνάρη)

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΕΞΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, από την ίδρυσή του, το 1948, με τη στήριξη των συμμάχων του (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) αποικίζει κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με στόχο την ολοκληρωτική κυριαρχία επί του παλαιστινιακού λαού και την προσάρτηση όλη της Παλαιστινιακής γης υπό την κυριαρχία του ισραηλινού κράτους. Το ισραηλινό κράτος μέσω checkpoints διέλευσης και τον έλεγχο των περασμάτων της ανθρωπιστικής και υλικοτεχνικής βοήθειας κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Παλαιστινίων έχοντας μετατρέψει τη Γάζα με το πέρασμα του χρόνου σ’ ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παράλληλα, μέσω κρατικών και ιδιωτικών ισραηλινών εταιριών, καθώς και με την βοήθεια αμερικάνικων και ευρωπαϊκών, κλέβει ολόκληρες περιοχές παλαιστινιακής γης και σπίτια παλαιστινίων εφαρμόζοντας την πολιτική του επικοισμού. Παράλληλα το κράτος του Ισραήλ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, να συνάψει πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες με άλλα αραβικά κράτη με την υποστήριξη των ΗΠΑ (συμφωνίες του Αβραάμ) αγνοώντας τις ζωές χιλιάδων παλαιστινίων. Τέλος, μέσω ισραηλινών, αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιριών θέλει να μετατρέψει την θαλάσσια περιοχή της Γάζας σε τουριστικό ισραηλινό θέρετρο. Οι παλαιστίνιοι, έτσι, ή θα αφανιστούν ή θα μετατραπούν σε μετανάστες.

Το κράτος του Ισραήλ, μετά την επίθεση της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις 7 Οκτώβρη του 2023, εντατικοποίησε την γενοκτονική πολιτική του σε όλη τη Παλαιστίνη με την δικαιολογία της αυτοάμυνας. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντατικοποίηθηκε η πολιτική του επικοισμού, ενώ εξαπέλυσε μια τυφλή επίθεση με όλα τα μέσα στην κατεχόμενη Γάζα. Εκλεισε το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας Erez (τροφή), έκοψε νερό, ηλεκτρικό και ιντερνετ ενώ οι βομβαρδισμοι και οι χερσαίες επιθέσεις ισοπεδώνουν πόλεις, καταυλισμούς προσφύγων, νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ, καταφύγια αμάχων,πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες νεκροί, τραυματίες, εκτοπισμένοι και αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ κλιμακώνει την γενοκτονική του πολιτική, βομβαρδίζοντας τη Ράφα – που μέχρι τώρα διακύρειτε πως ήταν “ασφαλής ζώνη” και καλούσε του Παλαιστίνιους να κινηθούν προς τα εκεί – στήνοντας παγίδα θανάτου χωρίς έξοδο διαφυγής στους Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πλάι στο ισραηλινό κράτος συντάσσονται, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, όλα αυτα τα χρόνια, σχεδόν όλα τα κράτη του δυτικού μπλόκ. Το ελληνικο κράτος με τη σειρά του εμπλέκεται πλέον και άμεσα στην γενοκτονια των Παλαιστινίων, με στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ να εξαπλώνονται σε πόλεις όπως η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη, με φρεγάτες όπως η Ύδρα να πολεμούν ήδη στη μέση Ανατολή, με κοινές ασκήσεις ελληνικών και ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων να πολλαπλασιάζονται. Η αγαστή συνεργασία των δύο κρατών συνεχίζεται και με κοινές έρευνες στην αμυντική βιομηχανία (με οικονομική στήριξη από το υπ.Ανάπτυξης), την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Η συνεργασία αυτή έχει όμως και άλλο πρόσωπο. Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό κράτος εφαρμόζοντας το γνωστό τυράκι της Golden Visa έχει ξεπουλήσει σε ισραηλινούς (και όχι μόνο) επενδυτές ακίνητα σε όλη την χώρα. Ολόκληρα κτίρια σε γειτονιές της Αθήνας περνάνε στα χέρια ισραηλινών επιχειρηματιών, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν το ήδη εξοντωτικό gentrification μετατρέποντάς τα σε airbnb, hostels ή luxury apartments, η εκμετάλλευση των οποίων χρηματοδοτεί πρακτικά τη γενοκτονική ισραηλινή οικονομία. Εν συνεχεία τα διαμερίσματα και τα δωμάτια αυτά αναρτούνται στις πλατφόρμες booking.com και airbnb.com οι οποίες όχι μόνο θησαυρίζουν μέσω του εξευγενισμού αλλά και κερδοφορούν και στις πλάτες χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων δημοσιεύονατς συστηματικά αγγελίες διαμερισμάτων και κτιρίων που βρίσκονται σε εποικισμένες περιοχές της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα στη γειτονιά μας, στα Εξάρχεια, διάφορες εταιρίες real estate ,μέσα σε αυτές και Ισραηλινές έχουν εξαπλωθεί ραγδαία συμβάλοντας στον εξευγενισμό της γειτονιάς. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα διαμερίσματα, είτε για ολόκληρα κτήρια με σκοπό τη μετατροπή τους σε airbnb και πολυτελή ξενοδοχεία ή την υποτιθέμενη αναβάθμιση τους και τη μεταπώλησή τους σε διπλάσια τιμή. Πρόκειται για μια βίαιη και επεκτατική δραστηριότητα καθώς οι κάτοικοι τις περισσότερες φορές εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στίς νέες αυξημένες τιμές είτε επειδή αλλάζει η χρήση όλου του κτιρτίου. Ο χαρακτήρας της γειτονιάς βάλλεται και οι κάτοικοι εξωθούνται μακρυά από αυτή. Για την προστασία όλων αυτών των επενδύσεων απαιτείται και η ανάλογη καταστολή, με τις πλάτες της δημοτικής αρχής, με αναρίθμητους μπάτσους να κατακλύζουν πλέον τα Εξάρχεια.

Τα Εξάρχεια έτσι μετατρέπονται απο μια γειτονιά φιλική σε μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Παλαιστίνιοι/ες,σε πλήρως στρατιωτικοποιημένη περιοχή,σε διασκεδαστήριο και διαμονή πλούσιων τουριστών, ντόπιων και μη.

Εμείς από τη μεριά μας στεκόμαστε ενάντια στη γενοκτονία, σηκώνουμε τις γροθιές μας στέλνοντας στα Παλαιστίνια αδέρφια μας διεθνιστική αλληλεγγύη από τα Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια του διεθνισμού και της αυτοοργάνωσης, των αγώνων και της εξέγερσης, όπου η αλληλεγγύη στον αγώνα των παλαιστινίων υπήρξε διαχρονική: μέσα από τις δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην πλατεία, στον Στρέφη, στα στέκια, τις καταλήψεις, τους πολιτικούς χώρους και από τους δρόμους των συγκρούσεων και των οδομαχιών.

Στοχοποιούμε τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ ελληνικού και ισραηλινού κράτους, τις διεθνείς πτυχές της ιστραηλινής πολιτικής μηχανής (προπαγάνδα-hasbara, τεράστια χρηματικά ποσά-χορηγίες).

Αρνούμαστε να παραδώσουμε τα Εξάρχεια σε οποιοδήποτε κεφάλαιο, αρνούμαστε και να μείνουμε άπραγοι/ες/α μπροστά στο ισραηλινό κεφάλαιο που κερδοφορει σιωπηλά στη γειτονιά μας.

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

ΕΞΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

Συντονιστικό δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων, Συνέλευση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, Μητέρες κατά της Γενοκτονίας


Ταξική Αντεπίθεση | Λευτεριά στην Παλαιστίνη -Έξω το ισραηλινό κεφάλαιο από τα Εξάρχεια [Κάλεσμα στήριξης της διαδήλωσης – Σάββατο 15 Ιουνίου Πολυτεχνείο 8μμ]

Στα Εξάρχεια του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, στα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, των αγώνων και της εξέγερσης, η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπήρξε διαχρονική. Από τις δεκάδες μέσα στα χρόνια εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Πλατεία, στον Στρέφη, στα στέκια, τις καταλήψεις, τους πολιτικούς χώρους, και από τους δρόμους των συγκρούσεων – εκεί όπου τη δεκαετία του 1980 και του 1990 η παλαιστινιακή μαντίλα και η ιαχή “ιντιφάντα” έγιναν σύμβολα μιας ολόκληρης μητροπολιτικής γενιάς-, τα Εξάρχεια, ως σύγχρονο εργαστήρι ριζοσπαστικών μορφών κοινωνικοποίησης, αγώνα και πολιτισμού, δεν έπαψαν ποτέ να στέλνουν δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, συνθέτοντας με εκείνον τον μοναδικό τρόπο που τα Εξάρχεια μπορούν, διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές, αγωνιστικές και πολιτισμικές εμπειρίες.

Αντιμέτωπα με τις ερπύστριες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κρατικής τρομοκρατίας που απειλούν -μάταια- να τα καθυποτάξουν, τα Εξάρχεια βρίσκονται και σήμερα συντονισμένα -όπως επιβεβαιώνουν οι αφίσες και τα συνθήματα στη γειτονιά, αλλά και οι αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και δράσεις – με τους παλμούς του παλαιστινιακού λαού που μάχεται -και νικά- με το όπλο στο χέρι απέναντι στο γενοκτονικό πόλεμο που το Ισραήλ με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους (ΗΠΑ- ΕΕ) του, αλλά και το συνεργαζόμενο ελληνικό κράτος έχουν εξαπολύσει εναντίον του. Πολύ περισσότερο όταν το ισραηλινό κεφάλαιο με τις εκτεταμένες επενδύσεις του στα Εξάρχεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στον επιχειρούμενο εξευγενισμό της γειτονίας και στη μετατροπή της σε ένα χαμηλής αισθητικής διασκεδαστήριο φθηνής και πειθαρχημένης εργασίας, αποστειρωμένη από τα ιστορικά, ταξικά και πολιτικά της συμφραζόμενα. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η μαζική εξαγωγή ισραηλινού κεφαλαίου -στην “ασφαλή και σύμμαχο του Ισραήλ Ελλάδα”- είναι στενά συνδεδεμένη με τις πολεμικές ανάγκες του ισραηλινού κράτους, μιας και τα κέρδη που πραγματοποιούνται επιστρέφουν εντός του Ισραήλ ως κεφάλαιο ενίσχυσης της post imageσυνολικής πολιτικοστρατιωτικής συγκρότησης του. Για να το πούμε με άλλα λόγια, οι ισραηλινές επενδύσεις -και η ολόπλευρη στήριξη τους από το ελληνικό κράτος- είναι βαμμένες με το αίμα του παλαιστινιακού λαού γι αυτό και η πάλη εναντίον τους είναι μια έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, μια ουσιαστική πράξη μεταφοράς του πολέμου στα μετόπισθεν του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, λίγες μόνο μέρες μετά τη -νέα – σφαγή εκατοντάδων αμάχων και παιδιών στην Αλ Νουσεϊράτ στη Γάζα -η οποία μάλιστα πανηγυρίστηκε έξαλλα από φανατισμένους σιωνιστές στο Μοναστηράκι-, και ενώ η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού κορυφώνεται, την ίδια στιγμή που το ελληνικό κράτος παίρνει θέση μάχης διπλά στους μακελάρηδες, κλιμακώνοντας παράλληλα τη δική του επίθεση στη γειτονιά αλλά και σε όλη την κοινωνική βάση, τους εργαζόμενους/ες, τη νεολαία, τους μετανάστες/τριες, διαδηλώνουμε -με αφετηρία το ιστορικό Πολυτεχνείο- μαζικά και μαχητικά στα Εξάρχεια με το σύνθημα που η γειτονιά φωνάζει διαχρονικά: «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ», «ΝΊΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ», «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» «ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ», «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ».

[στηρίζουμε-συμμετέχουμε στη Διαδήλωση που καλεί το Συντονιστικό δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων, η Συνέλευση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και οι Μητέρες κατά της Γενοκτονίας]

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)


Ολοήμερη εκδήλωση “Για τα Παιδιά της Παλαιστίνης”, στο συνεργατικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος

Το Σάββατο 15 Ιουνίου από τις 14.00 σας προσκαλούμε στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140), σε μία ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης και σε όλα τα παιδιά του πλανήτη που βιώνουν το τραύμα του πολέμου, της απώλειας, της ανασφάλειας και της αδικίας.
Πρόταγμα μας η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η άμεση κατάπαυση πυρός που αφανίζει ψυχές και καταστρέφει κάθε περιθώριο ειρηνικής δίκαιης συνύπαρξης και άνθισης.
Την εκδήλωση διοργανώνουμε με τη στήριξη και τη συμμετοχή αλληλέγγυων, της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος και εγχειρημάτων της γειτονιάς μας.

–Πρόγραμμα–

✨από τις 14.00 Πεντανόστιμο Παλαιστινιακό φαγητό μαγειρεμένο από τον Άγγελο και μέλη της Παλαιστινιακής παροικίας

✨16.00 Μαζί φτιάχνουμε κολάζ με μηνύματα αλληλεγγύης και ειρήνης μέσα στο καφενείο

✨18.00 – 19.00 Αφήγηση παραμυθιών και ποιημάτων από την Παλαιστίνη με την Άλκηστη, τον Μπάμπη, την Ελεάνα και τον Σπύρο στο αρχαιολογικό πάρκο

✨19.00 – 20.00 Ομαδικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους με τον Στέφανο Γανωτή και την παρέα του

✨20.00 – 23.00 Μουσική και χορός από μουσικούς και χορευτές από την παροικία και την γειτονιά μας στο αρχαιολογικό πάρκο

➡️Όλα τα έσοδα από το φαγητό και τα δρώμενα θα προσφερθούν στην παροικία για να φτάσουν στη Γάζα και να καλύψουν ανάγκες των παιδιών σε τρόφιμα, φάρμακα και ήδη πρώτης ανάγκης.

Μοιραστείτε το άρθρο