ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Εικαστική Έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία από την Fire Art, Σάββατο 15/6στην Αίθουσα Τέχνης του παλιού δημαρχείου Νεάπολης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ FIREART – ΕΔΥΕΘ

Εικαστική Έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 30 Ιούνη, λειτουργώντας καθημερινά από τις 18:00 έως τις 21:00, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο 15 Ιούνη στις 7 μ.μ. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας και ψηφιακών μέσων, γλυπτά και εγκαταστάσεις, ενώ θα συμμετέχουν δεκάδες Έλληνες και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμφώνησαν στο παρακάτω κοινό κείμενο:

«Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δε μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να “ξερνούν φωτιά” στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με 2.300 αεροπορικές επιδρομές. Το αιματοκύλισμα κράτησε 78 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων τα ¾ ήταν άμαχοι και 400 παιδιά.

Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν αυτή την περιοχή της Ευρώπης για τα μελλοντικά τους σχέδια, για μια παγκόσμια κυριαρχία. Που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα έγκλημα στο όνομα τάχα της ειρήνης και της σταθερότητας, με πρόσχημα τις εθνοτικές διαφορές, στην αναζωπύρωση των οποίων είχαν συμβάλει καθοριστικά οι ίδιες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου ο λαός της Ελλάδας έδειξε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στον γιουγκοσλαβικό λαό με μαζικές διαδηλώσεις, με αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, των δρόμων και των συνόρων, επιβραδύνοντας έτσι την προώθηση του πολεμικού υλικού και των στρατιωτικών δυνάμεων προς τη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν πρόσχημα την ειρήνη».

902

Μοιραστείτε το άρθρο