Ανακοίνωση για τα γεγονότα της Τρίτης 18/6: Προσαγωγές μελών της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών εντός κι εκτός γειτονιάς

Την Τρίτη 18/06 στις 13.15 το μεσημέρι, στην οδό Κεδρηνού 53, δύο άτομα μέλη της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών, προσεγγίσθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας Δράση 31 (περίπου 12 οχήματα). Παρά το γεγονός, ότι είχαν μαζί τους και έδειξαν ταυτότητες, οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες και ζήτησαν να τους ακολουθήσουν, χωρίς να τους δώσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το λόγο της προσαγωγής τους. Πέντε λεπτά αργότερα, 4 δίκυκλα οχήματα διασχίζοντας την γειτονιά των Προσφυγικών, είδαν διερχόμενο δίκυκλο επί της οδού Κερκίνης, στο οποίο επέβαιναν 2 άτομα μέλη της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών και αφού το στοχοποίησαν, μπλόκαραν τη διέλευσή του και το ακινητοποίησαν. Στη συνέχεια, προσήγαγαν τα άτομα με βία στη ΓΑΔΑ, ενώ προκάλεσαν φθορές στο όχημα.

Και τα δύο παραπάνω γεγονότα, είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο, όπου αποδεικνύεται η αδικαιολόγητη δράσης της αστυνομίας (στο τέλος του κειμένου ακολουθεί link, προς αποδόμηση των ψευδών ειδήσεων που διακινεί η ΓΑΔΑ μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ).

Άμεσα, άτομα από τη γειτονιά των Προσφυγικών, αλλά και των διπλανών γειτονιών, βγήκαν επί της οδού Δημητσάνας και με την δυναμική τους παρουσία απέτρεψαν και άλλες προσαγωγές μελών της Κοινότητας.

Οι δικηγόροι της Επιτροπής για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας επικοινώνησαν με την κρατική ασφάλεια και δεν έλαβαν καμία εξήγηση σχετικά με τους λόγους προσαγωγής των ατόμων. Τα προσαχθέντα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από 2 περίπου ώρες, ενώ το ένα από αυτά που δέχθηκε τράβηγμα στο χέρι κατά την προσαγωγή, διαγνώστηκε με θλαστικό τραύμα στο βραχίονα.

Παράλληλα με τη φυσική επίθεση, η ΓΑΔΑ και το κράτος έσπευσαν να ενεργοποιήσουν τους γνωστούς μιντιακούς μηχανισμούς διαχείρισης των πολιτικών τους κρίσεων, επιχειρώντας για ακόμη μια φορά να νομιμοποιήσουν στη κοινωνική συνείδηση τη βία που παράγουν. Καταγγέλλουμε μεταξύ άλλων το ψευδές δημοσίευμα που αναπαρήγαγαν ως είδηση. Είναι δεδομένο ότι τους ενοχλούν οι απελευθερωμένοι και συλλογικά οργανωμένοι χώροι και πόσο μάλλον η γειτονιά των προσφυγικών που ξεχωρίζει όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην Ευρώπη και Αμερική, για τον τρόπο που οι τόσοι διαφορετικοί άνθρωποί της αυτοοργανόνωνται και απαντούν στις ανάγκες τους. Από την άλλη όμως, είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι της γειτονιάς θα υπερασπιστούν τις ζωές τους και θα διαφυλάξουν, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο ό,τι με κόπο χτίζουν καθημερινά με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και πολύ νοιάξιμο ο ένας για την άλλη.

Οι πρακτικές αυτές δεν είναι νέες. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν λάβει χώρα δεκάδες παρόμοια περιστατικά “προληπτικών προσαγωγών”, όπως τις λέει η αστυνομία, κατοίκων της γειτονιάς των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, παράνομων δηλαδή προσαγωγών και περιστατικών κράτησης. Τα άτομα κρατούνται για απροσδιόριστα χρονικά διαστήματα μέχρι τελικά να αφεθούν ελεύθερα, χωρίς να τους επιτρέπεται η επικοινωνία με δικηγόρο και υπό την απειλή πιθανών αναίτιων συλλήψεων.

Τις τελευταίες μέρες, συντελείται ευρεία έξαρση αντίστοιχων περιστατικών. Αστυνομικοί έλεγχοι και αναίτιες προσαγωγές συντελούνται σε μία σειρά από κινηματικούς χώρους, αλλά και εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Η κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Νοταρά 26 βρίσκεται για μεγάλο διάστημα υπό στενό αστυνομικό κλοιό, μέλος της προσήχθη με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που περιγράφηκε παραπάνω, πριν από 2 εβδομάδες. Πριν λίγες μέρες εκκενώθηκε το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια και επίσης επιχειρήθηκε εκκένωση του Εξωστρεφή. Χθες, επιτέθηκαν για 5η φορά στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Πολυτεχνείου για να το εκκενώσουν, ενώ στις περιοχές Πατησίων, Κυψέλης και πλατείας Αμερικής έγιναν επιχειρήσεις σκούπα, προσάγοντας μετανάστες.

Η Επιτροπή για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών έχει ήδη κοινοποιήσει το ζήτημα σε αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές και Οργανισμούς.

Ως Επιτροπή, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να αναδείξουμε την κρατική αυθαιρεσία που συντελείται σε βάρος της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών, καθώς και προς όλους τους κινηματικούς χώρους αγώνα και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Επιτροπή για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Καμπάνια #saveprosfygika

Μοιραστείτε το άρθρο