Συζήτηση για τη δημιουργία Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης, στο 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 

Το στεγαστικό αδιέξοδο για όλο και περισσότερο κόσμο ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε, στο πλαίσιο του 25ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ανοιχτή πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών, την Πέμπτη 20 Ιούνη. Με τίτλο “Κάλεσμα να διαμορφώσουμε μαζί τις θέσεις της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης”, πραγματοποιήθηκε ένα συμμετοχικό εργαστήρι με την ενεργή συμμετοχή των παρευρισκόμενων. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της πρωτοβουλίας παρουσίασαν στοιχεία που αναδεικνύουν την κατάσταση ζούγκλας στο ενοικιοστάσιο, με τα νοίκια και το κόστος της ενέργειας να ανεβαίνουν, με ραγδαίους ρυθμούς, σε ύψη που δεν μπορούν να ανταποκριθούν νέες,-οι, εργαζόμενες,-οι, οικογένειες, συνταξιούχοι. Σημαντική ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, ενώ παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο με τις θέσεις για τα αίτια της στεγαστικής κρίσης, καθώς και τα αιτήματα και τη στόχευση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης. Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, όπως η δημιουργία σωματείου και οι παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο.

Η πρωτοβουλία για τη σύσταση Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τη δράση της στις αρχές του 2024, με σκοπό “την συλλογική υπεράσπιση του δικαιώματος στην στέγη, που πλήττεται από τις παράλογες αυξήσεις ενοικίων, από την τουριστική/κερδοσκοπική χρήση του στεγαστικού αποθέματος και την αδράνεια του κράτους”.

Η πρωτοβουλία προσκαλεί κάθε άνθρωπο της πόλης που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στεγαστική επισφάλεια, με σκοπό τη δημιουργία ενός  σωματείου βάσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ενοικιαστών και ενοικιαστριών απέναντι στην οξεία στεγαστική κρίση, αλλά και γενικότερα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη στέγη και στην πόλη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μέλη της πρωτοβουλίας βρίσκονται στο χώρο του  25ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης , με τραπεζάκι και πληροφοριακό υλικό .

https://www.facebook.com/share/gKc6AenDUeX5oXg3/

Μοιραστείτε το άρθρο