24 Ιουνίου 2024: Ελεύθερος ο Ασσάνζ μετά από 1901 ημέρες στη φυλακή.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να ταξιδέψει στην Αυστραλία, αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για μία και μόνο κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να δηλώσει ένοχος για κακούργημα σε μια συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τις Νήσους Βόρειες Μαριάνες.για την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, κάτι που θα του επιτρέψει να αποφυλακιστεί και να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) χαιρετίζει την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ στις 24 Ιουνίου ως μια σημαντική νίκη για την ελευθερία της ενημέρωσης. Η απόσυρση των 17 από τις 18 κατηγορίες που αντιμετώπισε αποφεύγει την ποινικοποίηση των συνήθων δημοσιογραφικών πρακτικών ενθάρρυνσης πηγών να κοινοποιούν εμπιστευτικά στοιχεία αδικημάτων και εγκληματικότητας.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X από το WikiLeaks δείχνει τον Ασάνζ  με μπλε πουκάμισο και τζιν να υπογράφει ένα έγγραφο πριν επιβιβαστεί σε ιδιωτικό τζετ. Θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την ακρόαση, ανέφερε το  WikiLeaks, σχετικά με την ακρόαση στη Σαϊπάν.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ασάνζ προσγειώθηκε στην Μπανγκόκ την Τρίτη για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα πριν την ολοκλήρωση της μεταφοράς του ιδρυτή των WikiLeaks  στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, είπε ότι ήταν «ενθουσιασμένη» και ήταν «απίστευτο» που ο σύζυγός της αφέθηκε ελεύθερος. «Θα ζητήσουμε χάρη, προφανώς, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει δήλωση ενοχής, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, σε σχέση με την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας είναι προφανώς μια πολύ σοβαρή ανησυχία για τους δημοσιογράφους», δήλωσε  στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Ασάνζ έγινε γνωστός με την κυκλοφορία του WikiLeaks το 2006, δημιουργώντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφοριοδοτών για τους ανθρώπους να υποβάλλουν απόρρητο υλικό, όπως έγγραφα και βίντεο ανώνυμα.

Πλάνα από επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι στη Βαγδάτη, η οποία σκότωσε δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων, ανέβασε το προφίλ της πλατφόρμας, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και έναν σημαντικό αριθμό διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Το WikiLeaks δημοσίευσε υλικό για πολλές χώρες, αλλά ήταν οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισαν να τον κατηγορήσουν το 2019 με 17 κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Οι αμερικανοί δικηγόροι είχαν υποστηρίξει ότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ, μια πρώην αναλύτρια πληροφοριών του στρατού, η οποία πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή για διαρροή υλικού στο WikiLeaks. Αφέθηκε ελεύθερη όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της το 2017.

Οι κατηγορίες προκάλεσαν οργή, με τους υποστηρικτές του Ασάνζ να υποστηρίζουν ότι, ως εκδότης και αρχισυντάκτης του WikiLeaks, δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει κατηγορίες που χρησιμοποιούνται συνήθως εναντίον κρατικών υπαλλήλων που κλέβουν ή διαρρέουν πληροφορίες.

Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου, εν τω μεταξύ, υποστήριξαν ότι η ποινική κατηγορία για τον Ασάνζ αποτελεί απειλή για την ελευθερία του λόγου.

«Το WikiLeaks δημοσίευσε πρωτοποριακές ιστορίες κυβερνητικής διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρώντας τους ισχυρούς υπεύθυνους για τις ενέργειές τους», ανέφερε η WikiLeaks στη δήλωσή της που ανακοινώνει τη συμφωνία ένστασης.

Μοιραστείτε το άρθρο