ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ, ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
Ανατροπή του αντεργατικού νόμου για τον κατώτατο μισθό
Η πρωτοφανής συμμετοχή του λαού στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, αποτελούν ανάσα οξυγόνου για την ρημαγμένη κοινωνία που ζει μέσα στην ολόπλευρη εξαθλίωση των αντεργατικών πολιτικών. Με πρώτο και κύριο ένοχο την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν ως κορμό τους το εργατικό κίνημα και την απεργία. Αποφασίστηκαν και οργανώθηκαν τόσο από τους συγγενείς των θυμάτων, όσο και από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, των οποίων οι διεκδικήσεις για καλύτερους μισθούς και όρους δουλειάς συχνά έρχονται αντιμέτωπες με τις απαγορεύσεις, την καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία. Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων αυτών, είναι να μπορεί ο εργαζόμενος και η εργαζόμενη να ζουν από το μισθό τους.
Τα Τέμπη δεν είναι μια στιγμή – η ακρίβεια είναι βία ταξική
Τα Τέμπη δεν είναι μια στιγμή, αλλά μια ολόκληρη πολιτική που καταδικάζει του εργαζόμενους σε μόνιμη φτώχεια, για να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Η πολιτικής της ακρίβειας ρημάζει το εισόδημα αυτών που παράγουν το σύνολο του κοινωνικού πλούτου. Οι τρομακτικές αυξήσεις τιμών στα βασικά είδη (τρόφιμα, λογαριασμοί, μετακίνηση, στέγαση) εξαφανίζουν το μισθό από τα μέσα του μήνα. Την ίδια στιγμή, το κράτος για λογαριασμό του κεφαλαίου αποσύρεται από κάθε υποχρέωση του προς το λαό (εκπαίδευση, περίθαλψη, ασφάλιση, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προστασία από τις φυσικές καταστροφές). Ένα μόνο κόστος είναι απαράβατο: τα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα και η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου, είναι που δημιουργεί τις συνθήκες για τα «καθημερινά Τέμπη» που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα εργατικά «ατυχήματα» (δολοφονίες της εργοδοσίας) και τις δολοφονικές ελλείψεις σε περίθαλψη και υποδομές. Αυτή η πολιτική θέλει τον εργαζόμενο να δουλεύει όσο το δυνατόν περισσότερο, με ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, για τόσο το δυνατόν λιγότερα.
Ανακοινώνουν «αυξήσεις»-κοροϊδία στο μισθό – θέλουν μόνιμη φτώχεια και με «αλγόριθμο»
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται από 1η Απρίλη να ανακοινώσει για ακόμα μια φορά το ψέμα των δήθεν αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, που με βάση το κόστος ζωής είναι μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζόμενων. Η ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό τον Δεκέμβρη, μονιμοποιεί μια διαδικασία-κοροϊδία, όπου οι «κοινωνικοί φορείς»… προτείνουν και ο Υπουργός αποφασίζει τους μισθούς, με βάση πάντα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Μάλιστα, θεσμοθετούν από το 2027 και «αλγόριθμο» για τον υπολογισμό του μισθού, για να ντύσουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση με δήθεν επιστημονικό περιτύλιγμα.
Μαζική απεργιακή πάλη για πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις
Απέναντι σε αυτή την κοροϊδία, οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν μια καλύτερο ζωή, μόνο αν συνειδητοποιήσουν μαζικά ότι τα συμφέροντα τους συγκρούονται με αυτά των αφεντικών τους. Μόνο αν οργανωθούν και απαιτήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν το κόστος ζωής, και συλλογικές συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και το ωράριο τους.
Αυτή τη μάχη ούτε θέλουν ούτε μπορούν να την οργανώσουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που αποτελούν σύμμαχοι των κυβερνήσεων και την εργοδοσίας. Σε αυτή τη μάχη μπορεί να μπει μπροστά μονάχα το μαχόμενο εργατικό κίνημα, με τη συμμετοχή της ίδιας της εργατικής τάξης. Με μαζικό, συνεχή, ανυποχώρητο απεργιακό αγώνα.
• Πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
• Ανατροπή του νόμου-κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό.
• Συλλογικές Συμβάσεις που να εξασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.
• Κάτω η πολιτική της ακρίβειας και των αυξήσεων στα βασικά λαϊκά αγαθά και στα τιμολόγια.
• Δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, μεταφορές για τους εργαζόμενους. Δραστική μείωση του κόστους στέγασης.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 27/3, 19.00, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
Όλοι/ες στον δρόμο στη Γενική Απεργία 9 Απριλίου!
Συγκέντρωση ενάντια στον νέο νόμο για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού | Πέμπτη 27/3, 19.00, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας
Κάτω ο νέος νόμος για τον κατώτατο μισθό!
Τον περασμένο Δεκέμβρη ψηφίστηκε άλλος ένας αντεργατικός νόμος που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό. Ο νέος αυτός νόμος αποτελεί συνέχεια και ουσιαστικά μονιμοποίηση του μνημονιακού νόμου που έδωσε τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό μονομερώς, κάτι που ως τότε καθοριζόταν μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ουσιαστικά, μιλάμε για έναν νέο μηχανισμό συμπίεσης των μισθών που παράλληλα χτυπάει περαιτέρω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο λοιπόν, με κατεύθυνση εφαρμογής το 2028 και ύστερα, ο κατώτατος μισθός που θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση θα υπολογίζεται μέσω ενός αλγορίθμου. Με απλά λόγια, νομοθετείται μια διαδικασία αυτόματου υπολογισμού του μισθού, χωρίς καμία συμμετοχή των εργαζομένων. Βέβαια, τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίζεται τελικά ο κατώτατος μισθός παραμένουν τα ίδια, καθώς και σήμερα ουσιαστικά η παραγωγικότητα της οικονομίας και η κερδοφορία των αφεντικών λαμβάνονται υπόψη. Έτσι, λοιπόν, ο νέος αυτός αλγόριθμος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νομοθετικό και επικοινωνιακό εργαλείο που χρησιμοποιείται από μεριάς του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί ότι από τη μια οι μισθοί συνολικά θα παραμένουν καθηλωμένοι ή ακόμη και θα μειώνονται αν αυτό εξυπηρετεί το κεφάλαιο, ενώ από την άλλη, μέσω της επίκλησης στην δήθεν «αντικειμενικότητα» των οικονομικών δεικτών και του αλγορίθμου που επιλέγονται για τον υπολογισμό -που βέβαια αποτελούν ξεκάθαρη πολιτική επιλογή- επιχειρείται να παρουσιαστούν τα συμφέροντα των αφεντικών και η εξυπηρέτησή τους ως «αντικειμενικά» και ταυτόχρονα να μπει ουσιαστικά μια ταφόπλακα στις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για τον μισθό μας.
Παράλληλα ο νέος νόμος προβλέπει και μια σειρά εξαιρέσεων. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι περιπτώσεις που προβλέπονται είναι: Αν η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση ή αν υπάρχει σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή αν υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών ή αν υπάρχει σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας ή αν η αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις (…) και υπάρχει απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού ή αν υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή αν δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός βάση του αλγορίθμου ή ακόμα και να τους μειώσει αν η οικονομία το «απαιτεί», διαμορφώνοντας έτσι ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας.
Από τη μεριά μας, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες ξέρουμε πως τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα με αυτά των αφεντικών και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να διαμορφώνονται οι μισθοί μας με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τις δικές μας. Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως ο νέος νόμος δημιουργεί έναν μηχανισμό που θα συμπιέζει διαρκώς το εισόδημά μας, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου, χτυπώντας παράλληλα περαιτέρω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις διεκδικήσεις μας, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Για μας το ύψος του κατώτατου μισθού δεν είναι ζήτημα που επαφίεται στο πόσο αντέχουν να δώσουν τα αφεντικά, αλλά στις δικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ανατροπή αυτού του νόμου και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω των συλλογικών διεκδικήσεων!
Δεν ήτανε τα Τέμπη, ούτε η κακιά στιγμή – Κράτος και Κεφάλαιο δολοφονούν!
Η λογική πίσω και από αυτόν το νόμο, όπως σε μια σειρά άλλων αντεργατικών νόμων, δεν είναι άλλη από αυτή που διέπει το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα, που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των αφεντικών και αντιμετωπίζει τις ζωές των ανθρώπων της εργατικής τάξης -αλλά και ευρύτερα των καταπιεσμένων- ως αναλώσιμες και ευτελείς. Δεν είναι τυχαίο πως η πραγματικότητά μας απαρτίζεται από διαρκή φτωχοποίηση, ακρίβεια και ανατιμήσεις, αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών για μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης, υποβάθμιση βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών και εμπορευματοποίηση τους (παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό, μεταφορές), πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εργατικές δολοφονίες και ταυτόχρονα συνεχείς επιθέσεις σε κεκτημένα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και στα μέσα πάλης μας, διώξεις αγωνιστών και ευρύτερα περισσότερη καταστολή. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως την ίδια περίοδο βλέπουμε τα αφεντικά να παρουσιάζουν ρεκόρ κερδών σε μια σειρά κλάδων.
Είναι ακριβώς αυτή η φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς την περίοδο της πανδημίας, σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, σε χιλιάδες νεκρούς/ες μετανάστες και μετανάστριες στα σύνορα και στις εκατοντάδες εργατικές δολοφονίες (μετράμε ήδη 45 θανάτους και 66 βαρείς τραυματισμούς μόνο μέσα στο 2025), και που βέβαια οδήγησε και στο τραγικό βραδύ των Τεμπών. Ειδικότερα για το ζήτημα των Τεμπών, είναι ξεκάθαρο ότι όσο και αν το κράτος και το τωρινό πολιτικό προσωπικό των καπιταλιστών προσπαθούν να συσκοτίσουν τα πραγματικά αίτια της προδιαγεγραμμένης αυτής κρατικής-καπιταλιστικής δολοφονίας, οι πρωτοφανείς μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, οι χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο ζητώντας δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, δείχνουν ξεκάθαρα πως οι προσπάθειες δεν αποδίδουν. Η κοινωνική οργή είναι διάχυτη και ο βασιλιάς γυμνός.
Σε αυτή τη συγκυρία, με ένα τέτοιο ρήγμα να έχει ανοίξει ως προς τους θεσμούς του κράτους, με την κοινωνική οργή να ψάχνει έκφραση, είναι απαραίτητο να μπορούμε να καταδείξουμε ξεκάθαρα τα αίτια που μας οδήγησαν σε ένα τόσο τραγικό γεγονός κοιτώντας στο μετά. Ως αναρχικές και αναρχικοί, το λέμε ξεκάθαρα: κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν! Το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και ευρύτερα η διαρκής υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας για χάρη του κέρδους των αφεντικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι παράγωγα της φύσης του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος.
Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα χρειάζεται να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο, να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και ευρύτερα σε κάθε πεδίο, απέναντι σε ένα σύστημα που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε. Να συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων που παλεύουν για δικαιοσύνη. Να αγωνιστούμε για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής, για μια αξιοπρεπή ζωή με βάση τις ανάγκες μας, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τον ελεύθερο χρόνο, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με από τα κάτω συλλογικούς αγώνες και ταξική οργάνωση στη βάση, ενάντια σε εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και κάθε λογής πολιτικούς καιροσκόπους, να αντεπιτεθούμε στην επέλαση του κράτους και του καπιταλισμού, να αντιπαλέψουμε την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Για έναν κόσμο εν τέλει ελευθερίας, ισότητας, με βάση την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, χωρίς καταπίεση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ – ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ
Ελευθεριακή Συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση | ΕΣΤΟΒ
E-mail: estovskg@protonmail.com | Website: https://estov.espivblogs.net/
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 19:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/4
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!
Πρωτοβουλια εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό