ΕΛΠΕ Η λειτουργία και τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Ο μόνος τρόπος να μας λάβουν υπόψη είναι ένας: η ισότιμη αδιαμεσολάβητη οργάνωση και αγώνας μακριά από δήμο, κράτος και κόμματα. Καλούμε τον κόσμο που θέλει να διώξει τα φουγάρα, που θέλει να τα βάλει με το κεφάλαιο και το διυλιστήριο, να στηρίξει την κίνηση μας με ενεργό συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις δράσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ.


Η Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ είναι μια ανοιχτή ομάδα κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, που αγωνίζεται ενάντια στο πρόβλημα της ρύπανσης και της δυσοσμίας που προκαλούν στη Δυτ. Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στο Κορδελιό οι δραστηριότητες των ΕΛΠΕ. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τέλος στην υποβάθμιση των ζωών μας από τα ΕΛΠΕ και πιστεύουμε πως αυτό θα γίνει όταν απομακρυνθούν ολοκληρωτικά από τις γειτονιές μας. Γνωρίζουμε πως ο μόνος τρόπος για πετύχουμε τον σκοπό μας είναι ο αδιαμεσολάβητος αγώνας των κατοίκων, μακριά από Δήμο, Περιφέρεια και όλους τους θεσμούς, καθώς δεν τους θεωρούμε κομμάτι της λύσης, αλλά του προβλήματος.

Παρακάτω παραθέτουμε τα προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, αυτά που εμείς αποκαλούμε τις δωρεές των ΕΛΠΕ στους κατοίκους του Κορδελιού:

  • Δυσοσμία: καθημερινή ενόχληση που προκαλεί στους κατοίκους επιπτώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση, διαταραχές στον ύπνο, έντονους πονοκεφάλους, παλινδρόμηση στομάχου κι εμετό.
  • Ρύπανση: καθώς διύλιση πετρελαίου χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει, τα ΕΛΠΕ είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα και στη γύρω περιοχή πληθώρας βλαβερών χημικών ενώσεων και για το περιβάλλον και για την υγεία.
  • Θρομβοεμβολικά νοσήματα: έρευνα καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ παρουσιάζει αυξημένα περιστατικά στη Δυτ. Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Ανατολική, που σχετίζονται χρονικά με την εκβιομηχάνιση της περιοχής και τη δραστηριοποίηση των ΕΛΠΕ.
  • Καρκίνος: στα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΠΘ για τα αίτια της δυσοσμίας, φαίνεται πως ανιχνεύθηκε βενζόλιο, γνωστό καρκινογόνο του αιμοποιητικού συστήματος, που αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία. Επίσης και η προαναφερθείσα έρευνα καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ παρουσιάζει αυξημένα περιστατικά στη Δυτ. Θεσσαλονίκη και για νεοπλασίες.
  • Κίνδυνος: ενώ τα περιστατικά για βιομηχανικά ατυχήματα σε διυλιστήρια δεν σπανίζουν στην Ελλάδα, οι όροι που θέτει η νομοθεσία για τα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα (Οδηγία SEVEZO) αγνοούνται από τα ΕΛΠΕ.

… και όλα αυτά ενώ έχουν πάρει άδεια για την κατασκευή νέας μονάδας της ELPEDISON στην περιοχή!

Η  Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2018 μετά από προσπάθειες κατοίκων της Δυτ. Θεσσαλονίκης να ενημερώσουν την κοινωνία για τα προβλήματα της δυσοσμίας και της  ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ. Από τότε πραγματοποιεί δράσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης των κατοίκων οι οποίες συναποφασίζονται και συνδιαμορφώνονται από τα μέλη της Πρωτοβουλίας στις ανοιχτές συνελεύσεις της, που λαμβάνουν χώρα κυρίως στις πλατείες του Κορδελιού.

Ο μόνος τρόπος να μας λάβουν υπόψη είναι ένας: η ισότιμη αδιαμεσολάβητη οργάνωση και αγώνας μακριά από δήμο, κράτος και κόμματα. Καλούμε τον κόσμο που θέλει να διώξει τα φουγάρα, που θέλει να τα βάλει με το κεφάλαιο και το διυλιστήριο, να στηρίξει την κίνηση μας με ενεργό συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις δράσεις της Πρωτοβουλίας. Γιατί τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

 facebook: Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

email: [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο