“Για ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους”
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου 2021 από τις 18:00, Περίβολος Περιφέρειας (πρώην Νομαρχίας).
Συζητήσεις, θεματικές γωνιές, βιβλιοπωλείο, παιδική γωνιά, προβολές ντοκιμαντέρ και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο.
Το κείμενο πρόσκλησης της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας που διοργανώνει το Φεστιβάλ:
10 χρόνια Αντιφασιστική Kίνηση Καλαμάτας
Η φετινή χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί επετειακή για τη συλλογικότητα μας καθώς πραγματοποιούμε το 10ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικο Φεστιβάλ Καλαμάτας. Μια δεκαετία γεμάτη αγώνες και δημόσιες παρεμβάσεις για να μη ριζώσει στην περιοχή μας το φασιστικό μίσος και η βία. Από το 2012 και την είσοδο της ναζιστικής ΧΑ στη βουλή συσπειρωθήκαμε για να υπάρξει και την πόλη μας κίνημα λαού και νεολαίας που να βάλει φραγμό στην εξάπλωση των ιδεών και των πράξεων της. Από την αρχή με το 1ο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην πόλη, με τη μεγαλειώδη αντιφασιστική πορεία το καλοκαίρι του 2013 που ακύρωσε τα σχέδια για πανευρωπαϊκή συγκέντρωση ναζί στην περιοχή η δράση μας συνεχίζεται με συνέπεια τα επόμενα χρόνια όταν και όπου αυτό απαιτείται. Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μας που για πρώτη φορά πραγματοποιούμε φεστιβάλ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται στη φυλακή, μέσα από την τεράστια συμβολή της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος.
Ωστόσο η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμούς: με πρόσχημα την πανδημία, τα δικαιώματα μας δέχονται ακραία επίθεση, τα λαϊκά κινήματα και οι διαδηλώσεις βίωσαν μια πρωτόγνωρη καταστολή από την αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είχαμε 3 συλλήψεις στην πόλη μας το Δεκέμβριο, όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε συμβολική διαμαρτυρία στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα για τα πρόστιμα των συλληφθέντων και έτσι να αποδειχθεί στην πράξη ότι κανείς και καμία δε μένει μόνη!
Ταυτόχρονα η εκρηκτική αύξηση της έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες και τα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας, και η εκδικητική παραβίαση νόμων απέναντι σε κρατουμένους, συλληφθέντες ή απλούς πολίτες που το κράτος στοχοποιεί (φέτος ήταν ο Δ. Κουφοντίνας, αύριο μπορεί ο καθένας μας) αλλά και η συνεχιζόμενη τραγωδία των προσφύγων, θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης μας καλούν σε νέους αγώνες.
Για να μη γίνει η βαρβαρότητα κανόνας.
Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας κι αλληλεγγύης για όλους.
Το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη ηρωική αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού αλλά και κάθε μικρός και μεγάλος κοινωνικός αγώνας στη χώρα μας και στον κόσμο μας δίνουν έμπνευση και δύναμη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.
Γιατί μπορεί σήμερα η ηγεσία της ΧΑ να είναι στη φυλακή, ο φασισμός όμως ζει και εξαπλώνεται, με τις ευλογίες και τις πράξεις του συστήματος εξουσίας και των εξωνημένων ΜΜΕ.
Με αποφασιστικότητα και λογισμό λοιπόν συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να φτιάξουμε ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!
***
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Σάββατο 24/7
– Συζήτηση: “200 χρόνια… Τι τελικά γιορτάζουμε; 1821 αλήθειες και ψέματα”
Ομιλητές: Σπύρος Αλεξίου και Χρήστος Ρέππας
– Συναυλία: Propabanda, Djoba, Βασίλης Ράλλης
Κυριακή 25/7
– Συζήτηση: “Η αλληλεγγύη και το διεθνές δίκαιο του παλαιστινιακού αγώνα”
Ομιλητές: Marwan Toubassi (Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης) και Κώστας Ράπτης
– Συναυλία: Red Gloves, Ρεμπέτικο γλέντι
Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν:
– Θεματικές γωνιές για Έμφυλο, Ζαπατίστας, Αιολικά, LGBTQIA+
– Bιβλιοπωλείο
– Προβολές ντοκιμαντέρ
– Παιδική γωνιά
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Φεστιβάλ
καθώς και στη σελίδα των διοργανωτών: Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας
***
Τη συμμετοχή του και υποστήριξη στο 10ο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας ανακοίνωσε και ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης):
«Θα μας βρείτε στη ‘θεματική γωνιά για τα αιολικά’ με ενημερωτικό υλικό σχετικά με τον αγώνα μας από το 2012 ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών σταθμών στη Μάνη αλλά και για τον αντίστοιχο αγώνα στη χερσόνησο του Μαλέα, με υλικό των εκεί συλλογικοτήτων. Για να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε προβληματισμούς, να συνδέσουμε αντιστάσεις ενάντια στην καταιγίδα της “πράσινης ανάπτυξης” για την ενέργεια και όχι μόνο…».