Με αφορμή το έγκλημα που συντελείται στην παραλία Ελιά

Υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ξεπούλησαν σε αγορές και ιδιωτικά συμφέροντα ελληνικά και ξένα κάθε δημόσιο πόρο, κάθε δημόσια σπιθαμή γης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο πουλήθηκε και ο Λιμένας Ηγ/τσας μαζί με όλη την παράκτια ζώνη. Μα και πριν απ’ αυτό, κάθε κομμάτι δημόσιας γης και παραλίας «αξιοποιήθηκε» από την δημοτική αρχή ως εμπόρευμα για να παρέχει έσοδα στο δήμο (αλήθεια για ποια δημοτικά έργα;) ενοικιάζοντας πλατείες και αιγιαλό σε ιδιώτες.
Σε μια πόλη που σε κάθε σου βήμα σκοντάφτεις σε τραπεζοκαθίσματα και ομπρελοξαπλώστρες, δεν υπάρχει μια ελεύθερη σκιά, μια δημόσια βρύση, ένα παγκάκι να ξαποστάσεις. Μόνο πληρώνοντας μπορείς να πάρεις μια ανάσα ως οδοιπόρος σ’ ένα αλλοτριωμένο από την αγοραία αντίληψη φυσικό περιβάλλον.
Αυτή την κατάσταση η δημοτική αρχή την βαφτίζει ανάπτυξη. Εμείς όμως, ως πολίτες στην καθημερινότητά μας τη βιώνουμε ως καταβαράθρωση του επιπέδου ζωής μας και τίποτα μα τίποτα δεν κερδίζουμε απ’ αυτή. Χάνουμε συνεχώς. Χάνουμε κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντός μας, χάνουμε από άποψη αισθητικής, χάνουμε χρήματα, χάνουμε αγαπημένους τόπους, χάνουμε την επαφή με το ζωτικό δημόσιο χώρο μας.
Πριν μια διετία ήταν η παιδική χαρά. Τώρα τα άπληστα χέρια της κερδοφορίας εγκληματούν στην παραλία της Ελιάς, μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες ελεύθερες σκιερές παραλίες της Ηγ/τσας.
Δε μας νοιάζει αν η καταστροφή αυτή έχει την υπογραφή της Γκριμάλντι, του Δήμου, ενός πλιατσικολόγου ιδιώτη. Δε μας νοιάζει αν είναι Έλληνας ή Ξένος επενδυτής. Εμείς θέλουμε ελεύθερη την Ελιά και να πάρουμε ξανά πίσω όλες τις κλεμμένες παραλίες μας, τις πλατείες και τις παιδικές μας χαρές.
Μια αγωνιστική κινητοποίηση αποκλειστικά για την Ελιά θα έχει κοντά ποδάρια γιατί σύντομα το ίδιο πρόβλημα θα εμφανιστεί και αλλού και γιατί θα αναγνωρίζει ως παγιωμένη την εκμετάλλευση όλων των υπόλοιπων δημόσιων χώρων.
Με αφορμή, λοιπόν, την Ελιά να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και ανυποχώρητο κίνημα πολιτών που με αποφασιστικότητα θα απαιτήσει πίσω το ζωτικό δημόσιο χώρο αυτής της πόλης.
-Όχι καντίνα και ομπρελοξαπλώστρες στην Ελιά
-Ελεύθερες, δωρεάν και φροντισμένες από το Δήμο όλες οι παραλίες της πόλης
-Η θάλασσα δεν ανήκει στους ιδιώτες κανενός είδους. Είναι δημόσιο αγαθό.
-Σεβασμός στο περιβάλλον και στους πολίτες
Μοιραστείτε το άρθρο