Συγκέντρωση ενάντια στις εξώσεις στις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών, Δευτέρα 31/7 11:00 στην πρυτανεία

Εξώσεις στις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών

Σε συνέχεια αυτής της πρώτης επίθεσης, η πρυτανεία τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, με την συντριπτική πλειονότητα των εστιακών να απουσιάζει, αποφασίζει να πετάξει στο δρόμο 100 συνοικότροφά μας, με την δικαιολογία ότι δεν υπέβαλαν την αίτηση ανανέωσης στέγασης για την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν, μια αίτηση που όταν ορίστηκε από τη διεύθυνση της εστίας, οι απαντήσεις στους προβληματισμούς και την εναντίωση του συλλόγου ήταν ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων των εστιακών. Έτσι, στα μέσα του Ιουλίου, για να μπορέσει να ισχυριστεί ότι έδωσε και δεύτερη ευκαιρία, ο Μπούρας καλεί τα άτομα που δεν την υπέβαλαν, να απολογηθούν σε ακόμα μια εφορία – δουλεμένη και αγαπημένη πλέον πρακτική ανάκρισης της πρυτανικής αρχής- χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, με ανακοινώσεις έξω από τα άδεια δωμάτια. Σε αυτή την εφορία λοιπόν αποφασίζεται ότι όσα άτομα δεν παρευρέθηκαν να απολογηθούν, υποχρεώνονται να παραδώσουν τα δωμάτία τους μέχρι την Παρασκευή 28/07 και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα οριστεί τριμελής επιτροπή που θα πραγματοποιήσει εξώσεις σε αυτά. Καλούμε σε συγκέντρωση στην πρυτανεία τη Δευτέρα 31/07 στις 11:00.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά την πανδημία, η πρυτανική αρχή έχει ξεκινήσει μια “εκκαθάριση” των φοιτητικών εστιών, με βλέψεις περί «νόμου και τάξης» στα Πανεπιστήμια και με τη γνωστή πρόφαση περί αιώνιων φοιτητών. Οικότροφα στοχοποιούνται με βάση το έτος σπουδών τους και το πόσα μαθήματα περνάνε. Καλούνται στην εφορία, μία επιτροπή στην οποία ο πρύτανης Μπούρας έχει ορίσει υπεύθυνο τον εαυτό του, να απολογηθούν εξατομικευμένα για την πορεία των σπουδών τους και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν, σύμφωνα με την δική του κρίση, να παραδώσουν το δωμάτιο. Σε αυτές τις διαδικασίες ανακριτικού χαρακτήρα τις οποίες η πρυτανεία νομιμοποιεί με τον εσωτερικό κανονισμό της εστίας που η ίδια έχει ορίσει, ο Μπούρας έχει προβεί σε απαράδεκτες, παρεμβατικές συμπεριφορές, τραμπουκισμούς και απειλές εναντίον φοιτητών. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι και τώρα, με τα ίδια άτομα να καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις εφορίες, να τους επιβάλλονται deadlines και υποχρεωτικοί “στόχοι” σε πλήθος μαθημάτων ανά εξεταστική, βάζοντας τα σε μια διαρκή κατάσταση πίεσης και άγχους.

Σε συνέχεια αυτής της πρώτης επίθεσης, η πρυτανεία τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, με την συντριπτική πλειονότητα των εστιακών να απουσιάζει, αποφασίζει να πετάξει στο δρόμο 100 συνοικότροφά μας, με την δικαιολογία ότι δεν υπέβαλαν την αίτηση ανανέωσης στέγασης για την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν, μια αίτηση που όταν ορίστηκε από τη διεύθυνση της εστίας, οι απαντήσεις στους προβληματισμούς και την εναντίωση του συλλόγου ήταν ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων των εστιακών. Έτσι, στα μέσα του Ιουλίου, για να μπορέσει να ισχυριστεί ότι έδωσε και δεύτερη ευκαιρία, ο Μπούρας καλεί τα άτομα που δεν την υπέβαλαν, να απολογηθούν σε ακόμα μια εφορία – δουλεμένη και αγαπημένη πλέον πρακτική ανάκρισης της πρυτανικής αρχής- χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, με ανακοινώσεις έξω από τα άδεια δωμάτια. Σε αυτή την εφορία λοιπόν αποφασίζεται ότι όσα άτομα δεν παρευρέθηκαν να απολογηθούν, υποχρεώνονται να παραδώσουν τα δωμάτία τους μέχρι την Παρασκευή 28/07 και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα οριστεί τριμελής επιτροπή που θα πραγματοποιήσει εξώσεις σε αυτά.

Ο σκοπός τους μας είναι ξεκάθαρος, αφού ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα μέσα στο καλοκαίρι έρχεται πολύ βολικά ενόψει της νέας ακαδημαικής σεζόν που γεννάται η ανάγκη στέγασης των νέων προτοετών και όχι μόνο, κουκουλώνοντας για ακόμα μια φορά τις ελλείψεις των Πανεπιστημιακών υποδομών – που συνεχώς υποβαθμίζονται- αλλά και τις ευθύνες ΙΝΕΔΙΒΙΜ και κυβέρνησης. Τα κτίρια που στεγαζόμαστε είναι πλέον 50ετίας, ενώ από τον σεισμό του 2008 στην Πάτρα, δύο από αυτά έχουν κριθεί ακατάλληλα και είναι εγκαταλελειμένα έκτοτε, ενώ ένα τρίτο μισογκρεμισμένο κατοικείται κατά το ήμισυ. Μέχρι το Πάσχα τα πληντύρια διαθέσιμα για εκατοντάδες εστιακών ανέρχονταν σε 2 και οι ώρες θέρμανης και ζεστού νερού είναι από ελάχιστες εώς ανύπαρκτες ιδιαίτερα σε περιόδους που δεν πραγματοποιούνται μαθήματα.

Ενώ η στέγαση των φοιτητών παραμένει από τις λίγες πλέον δημόσιες παροχές του πανεπιστημίου, γίνονται προσπάθειες ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού με πρακτικές μαφίας, να λεηλατηθεί και αυτή πίσω από την πλάτη μας.Η συνταγή είναι πια γνωστή. Υποβάθμιση των δημοσίων υποδομών σε εξεφτελιστικά επίπεδα, επικοινωνιακός οχετός για το πόσο επιζήμιες είναι οικονομικά και ιδιωτικοποίηση. Το έχουμε δει να συμβαίνει και στο ζήτημα της σίτισης, και σε άλλα πανεπιστήμια στη στέγαση, το είδαμε και με τους σιδηροδρόμους και το πώς όλο αυτό οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο πολύνεκρο κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη. Σε μια συνθήκη που η επέλαση του κεφαλαίου εμφανίζεται πιο βάρβαρη από ποτέ, με τις ζωές μας να υποβαθμίζονται καθημερινά, με την ακρίβεια και τις εξώσεις πρώτων κατοικιών να είναι πλέον κανονικότητα, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση στο όνομα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης -τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζουμε ήδη στο σήμερα (κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, ν + 2, διαγραφές φοιτητών κλπ)- να παραδώσει και τα πανεπιστήμια στα χέρια του κεφαλαίου με ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ.

Καλούμε σε συγκέντρωση στην πρυτανεία τη Δευτέρα 31/07 στις 11:00.

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Πρωτοβουλία ενάντια στις εξώσεις στις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών

Μοιραστείτε το άρθρο