ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία 22.2.2024
“Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ”

> ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 22/2


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

Στάση Εργασίας στην Αττική από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια με πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και «Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ» προς το υπουργείο Υγείας, κήρυξε για την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των άλλων Ενώσεων και Ομοσπονδιών, διαδηλώνοντας “ενάντια στην πολιτική του κέρδους που σκοτώνει την υγεία και συνθλίβει τα δικαιώματά μας”, ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού, στα απογευματινά χειρουργεία, και για τις αποδοχές του υγειονομικού προσωπικού. Διεκδικώντας:

•Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.

•Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

•Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. 

•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

•Να μην συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο. 

•Να μπει τέλος στο αίσχος των μετακινήσεων.

•Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών .

•Δωρεάν υγεία για όλα το λαό!

Τονίζεται δε, ότι “Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους που στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα το δικαίωμα του λαού μας στην υγεία!”

ΠΟΕΔΗΝ: Είμαστε σε λειτουργικό αδιέξοδο

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και αναλυτικά επισημαίνεται ότι:

Αιμορραγούμε από προσωπικό χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Καλύπτουν ένα κενό σε μια υγειονομική μονάδα με τις μετακινήσεις και ανοίγουν ένα άλλο. Κάθε μήνα αποχωρούν εκατοντάδες υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς έστω να αντικαθίστανται με αντίστοιχες προσλήψεις.
Σε σχέση με πέρυσι δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.
Από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ. Ένας ή δύο υπάλληλοι αντιστοιχούν σε κάθε Νοσοκομείο.
Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων. Παρότι ήταν δεσμεύσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς. Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις υγειονομικούς όταν οι πρόσθετες αμοιβές για φουλ κυκλικό ωράριο είναι περί τα 120ευρώ το μήνα (8 νύχτες, 3 αργίες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά).
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την λήξη των συμβάσεων 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024. Οι συνάδελφοι εργάζονται από το έτος 2015 στην πρώτη γραμμή και μετά από 8-9 χρόνια εργασίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων απολύονται.
Οι 6.000 ΣΟΧ στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με χαμηλούς μισθούς περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, χωρίς να χορηγούν ρεπό και άδειες που δικαιούνται.
Πως είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να ανταπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους.
Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί. Να επιστρέψουν οι απολυθέντες.
Δυσχερής είναι η διαχείριση των ασθενών στα επείγοντα και τις κλινικές των Νοσοκομείων, ειδικά των πνευμονολογικών και παθολογικών περιστατικών. Στα επείγονται η πολύωρη ταλαιπωρία αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένης και στελεχωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
Τα φορεία, τα ράντα, η νοσηλεία ασθενών στην διασπορά (σε άσχετες κλινικές) με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύει την επισφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.
Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους.
Η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί ριζικά με συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες στα πρότυπα της Σαντορίνης ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Για τη δυσχερή λειτουργία του Συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν Περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.
Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όχι μόνο Αναισθησιολόγων αλλά και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.
Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί.
Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τα απογευματινά χειρουργεία όμως με το προσωπικό βάρδιας, από τη λίστα αναμονής ΔΩΡΕΑΝ.
Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικός χώρος εργασίας. Οι περισσότεροι Υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στο Εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ με μέτρα και κίνητρα δυστυχώς θα μετράμε συνεχώς απώλειες σε προσωπικό.
Διαφωνούμε ριζικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της Ψυχικής Υγείας που είναι συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ενισχύει τις ΜΚΟ.
Ζητάμε να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε.
Τα κενά από διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούμε να δεχθούμε να καλύπτονται από Ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές με εντέλλεσθε είναι εκτεθειμένο σε Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις συγγενών ή ασθενών.
Διαφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών. Να προσλάβουν τα Νοσοκομεία διασώστες.
Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.
Απολύονται Συμβασιούχοι εν αντιθέσει με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Υγείας που ανανεώνονται οι Συμβάσεις.
Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά με Εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία το επιβεβαιώνουν.

Πέμπτη 22/2/2024
Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση
Στάση Εργασίας για Αττική 8πμ-3μμ
24ωρη Απεργία Περιφέρεια
Διεκδικούμε:
Αύξηση μισθών
• Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
• Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
• ΒΑΕ
• Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους
• Χρηματοδότηση
• Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού

Πανελλαδική Συγκέντρωση 8.30πμ Πλατεία Μαβίλης& Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας.

———————————

 

Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων – Επιτροπών Αγώνα – Εργαζόμενων Νοσοκομείων


Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στην υγεία | Συγκέντρωση 22/2 | ΣΑΚΤΧ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς συνολικής συστημικής κρίσης, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση. Το κράτος πιστό στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθείται από τα χρόνια του μνημονίου στον ελλαδικό χώρο, συνεχίζει να εντείνει τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς και να αυξάνει το κόστος επιβίωσης με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, τα ελαστικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση από τα αφεντικά όλων των βασικών μας αναγκών είναι σημεία που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καπιταλισμού για την όξυνση της ταξικής ανισότητας και την πλήρηυποτίμηση της ζωής μας.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση της συστηματικής διάλυσης, εγκατάλειψης, εμπορευματοποίησης και φυσικά των εντεινόμενων αποκλεισμών για την κοινωνική και ταξική βάση κινούνται και οι αντικοινωνικές κρατικές πολιτικές που επιβάλλονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι χιλιάδες νεκροί κατά την διάρκεια της πανδημίας ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής των διαχειριστών του κράτους για την μη ουσιαστική ενίσχυση των ήδη κορεσμένων νοσοκομείων και συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελούν εικόνα από το μέλλον που οργανώνουν και σχεδιάζουν τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά για την κοινωνική ανάγκη της υγείας και της περίθαλψης.

Η συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ έχει οδηγήσει σε υποστελέχωση με αποτέλεσμα την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων λόγο έλλειψης αναισθησιολόγων ή νοσηλευτικού προσωπικού. Ως απάντηση στην συνεχώς διογκούμενη ανάγκη για πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού το υπουργείο απλά μεταθέτει προσωπικό από την μια υγειονομική μονάδα στην άλλη, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα για τους ασθενείς από αυτά που προσπαθεί να λύσει, οδηγώντας τους στους ιδιώτες παρόχους υγείας. Άλλωστε η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας επιχειρείται με την λειτουργία επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος του κεφαλαίου. Πλέον η περίθαλψη επί πληρωμή γίνεται μονόδρομος. Αυτό καταδεικνύεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του τιμοκαταλόγου για τα εν λόγο χειρουργεία που μεταβάλουν την περίθαλψη σε λιανικό εμπόριο υπηρεσιών υγείας. Απότοκο αυτού είναι και η απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης, θεσμού κατακτημένου με αγώνα των εργαζομένων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης με την αύξηση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα, αυξάνοντας τις τιμές τους έως και 80%. Η πράξη αυτή αυξάνει την κερδοφορία των φαρμακευτικών, ενώ μετακιλεί την συμμετοχή των ασφαλισμένων, επιβάρυνση που θα οδηγήσει στην αδυναμία αρκετών ασθενών και χρόνια πασχόντων να ακολουθήσουν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας ξεκίνησε με το κλείσιμο νοσοκομείων, τις μόνιμες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, την απαξίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας που οδηγεί στην εξουθένωση των λειτουργών υγείας. Η επιχειρούμενη συγχώνευση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η διάλυση των δομών απεξάρτησης αποτελούν βασικά συστατικά μέρη της αντικοινωνικής επιχείρησης διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης δεν πρόκειται να νοιαστεί για την υγεία και την επιβίωσή μας, παρά μόνο στον βαθμό που είμαστε χρήσιμοι για την αναπαραγωγή του. Προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την ανάγκη για συλλογική προστασία της κοινωνίας και ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους στην υγεία που διεκδικούν την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα ήδη κορεσμένα και με ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα αντικοινωνικά νομοσχέδια. Ενάντια στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο, να οξύνουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για το γκρέμισμα του χρεοκοπημένου κόσμου της εξουσίας. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες. Ο αγώνας των εργαζομένων στην υγεία, είναι αγώνας για μια αξιοπρεπή περίθαλψη, θεραπεία και υποστήριξη των ληπτών υπηρεσιών υγείας, των οικογενειών τους αλλά και των κοινοτήτων τους. Είναι δηλαδή αγώνας όλων μας!

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Υγεία – Παιδεία – Τροφή – Στέγαση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΑΠΕΡΓΙΕΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση των υγιειονομικών την Πέμπτη 22/2, 8.30 πμ στην πλατεία Μαβίλης

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

 

Μοιραστείτε το άρθρο