Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ένα κράτος δικαίου προέχει, όχι στην έκδοση του Ali Yesildag

Στις 21 Φεβρουαρίου 2024 το Ζ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του τουρκικού κράτους να εκδοθεί ο Τούρκος υπήκοος Ali Yesildag, οι αποκαλύψεις του οποίου συγκλόνισαν την Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Μαΐου του 2023. Με βίντεο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, την προσωπική εμπλοκή και τον παράνομο πλουτισμό του Προέδρου Ερντογάν στο σύστημα διαφθοράς στην Τουρκία και τη διαπλοκή της κυβέρνησής του με επιχειρηματικούς ομίλους που περιελάμβαναν τη χειραγώγηση δημόσιων διαγωνισμών, καθώς και τη σύμπραξη κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών σε εταιρικά σχήματα για την ανάληψη δημοσίων έργων. Οι αποκαλύψεις αυτές θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σοβαρές καθώς έγιναν από έναν άνθρωπο με τον οποίο ο Ερντογάν είχε προσωπική και άμεση συνεργασία για σειρά ετών, όπως και με ολόκληρη την οικογένεια Yesildag, που θεωρείται στην Τουρκία οικογένεια του Προέδρου Ερντογάν. Σχετικά με τις αποκαλύψεις του, ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ενώ τα λόγια του διαβάζονταν κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Ο Ali Yesildag πέρασε παράτυπα τα σύνορα και βρίσκεται στην Ελλάδα όπου κατέθεσε άμεσα αίτημα ασύλου, εκζητείται, δε, από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής για αδίκημα που τελέστηκε πριν από 38 χρόνια και ενόσω ήταν ανήλικος. Επιπλέον, αποδεικνύεται από έγγραφα ότι στην Τουρκία υφίσταται σε βάρος του ποινική δίωξη για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση με μοναδικό στοιχείο τα βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, κατά προφανή παραβίαση της αρχής της ειδικότητας που διέπει την έκδοση. Η σύζυγός του κρατήθηκε επί τρεις ημέρες και οδηγήθηκε στον ανακριτή τρομοκρατίας για απολογία, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία αναφέρεται επανειλημμένα το όνομα του Έλληνα συνηγόρου του, ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Εφόσον ο Ali Yesildag εκδοθεί στην Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα φυλακισθεί ισόβια και θα κινδυνεύσει άμεσα να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, κατά παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, ενώ δεν υφίσταται κανένα εχέγγυο δίκαιης δίκης ως εκ τούτου, θα παραβιαστεί κατάφωρα και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Ο Yesildag αποτελεί μία ζωντανή απειλή για τον Ερντογάν και το σύστημα διαπλοκής, καθώς ο ίδιος είναι αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας των συναλλαγών και διαθέτει σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Δυστυχώς, ούτε η πρόδηλη πολιτική διάσταση της δίωξης του Yesildag, ούτε ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν τα θεμελιώδη δικαιώματά του σε περίπτωση έκδοσής του φαίνεται να βάρυναν στην κρίση του Αρείου Πάγου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με πάγια νομολογία του, καθώς έχει στο παρελθόν απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα του τουρκικού κράτους (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕλΕΔΑ για την «Υπόθεση των Οκτώ»).

Η έκδοση ή μη του Yesildag στην Τουρκία εναπόκειται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, που μόνος πλέον, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχει την εξουσία να τη σταματήσει. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το αίτημα ασύλου του Yesildag, το οποίο εκκρεμεί και δεσμεύει απόλυτα το Ελληνικό Κράτος από οποιαδήποτε πράξη απομάκρυνσής του από τη χώρα μας.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούν την ελληνική κυβέρνηση και, ειδικότερα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προστατεύσουν τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Yesildag, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις δικαιοκρατικές εγγυήσεις και το διεθνές δίκαιο και να απορρίψουν το αίτημα του τουρκικού κράτους.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

HIAS Ελλάδας

Vouliwatch

Μοιραστείτε το άρθρο