Επίθεση στο Στέκι ΆΠαΝ – λαϊκή βιβλιοθήκη από φασίστες και νεοναζί

Όλο και πιο συχνές γίνονται οι φασιστικές – νεοναζιστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, με ομάδες νεαρών κυρίως ατόμων να σπάνε τζαμαρίες και να ζωγραφίζουν σβάστικες, στοχάδια και άλλα ναζιστικά – φασιστικά σύμβολα. Το στέκι ΆΠαΝ – λαϊκή βιβλιοθήκη το οποίο βρίσκεται στη Νεάπολη και πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις, συζητήσεις, δράσεις, προβολές, κινητοποιήσεις ανοιχτές προς τη γειτονιά αλλά και όλη την κοινωνία δέχτηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μία ακόμη επίθεση που προκάλεσε υλικές ζημιές στο χώρο και λερώθηκαν οι τοίχοι με πλήθος ναζιστικών συμβόλων όπως σβάστικες, τον αριθμό 88, οποίος χρησιμοποιείται από τους νεοναζί και αποτελεί συντομογραφία του heil Hitler, καθώς και στοχάδια.

Αποτελεί τη δεύτερη επίθεση που δέχεται το Στέκι, καθώς πριν 25 περίπου μέρες ομάδα φασιστών έβαψε τα τζάμια με σβάστικες και σύμβολα της Χρυσής Αυγής. Απέναντι στη φασιστική δράση είχε πραγματοποιηθεί κινητοποίηση με μαζική παρουσία και συμμετοχή στην Νεάπολη, δηλώνοντας ότι οι φασίστες και νεοναζί δεν χωράνε σε καμία περιοχή.


Αναλυτικά το κείμενο που είχε δημοσιευτεί στις 2/3:

Γείτονες και φίλοι,
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών-Λαϊκή Βιβλιοθήκη έχει παρουσία με διάφορους τρόπους στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του δήμου από το 1986 ( από τότε και μέχρι τη πανδημία, ως ΑΠΑΝ). Είναι γνωστή σαν παρουσία και δράση στη γειτονιά και στην πόλη, με το στέκι της για πολλά χρόνια στο “υπόγειο” και τα τελευταία χρόνια στη Mουδανίων 18 ( πίσω από τον Άη Γιώργη). Έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις από πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις που μας ζήτησαν τον χώρο και έχει στήσει δεκάδες δράσεις στη γειτονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– Οικολογικές παρεμβάσεις στον Στρεμπενιώτη
– Τεράστια συναυλία, ενίσχυσης για το “χαμόγελο του παιδιού”
– Κυριακάτικα τραπέζια για ανθρώπους που είχαν ανάγκη φαγητού και κοινωνικοποίησης
– Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις στις πλατείες και στους δρόμους
– Κινηματογραφική λέσχη και ομάδα ανάγνωσης λογοτεχνίας
– Ομάδα προφορικής ιστορίας
– Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς σε Συρία-Τουρκία, στις φωτιές σε (Εύβοια, Βίλια, Έβρο και αλλού), στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία με αποστολή, και δική μας παρουσία, τροφίμων, ιατρικής βοήθειας και ρουχισμού
– Συμμετοχή στο τραπέζι της γειτονιάς
– Συμμετοχή σε κάθε κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για την υγεία, την ακρίβεια, την παιδεία, τον πόλεμο και για κάθε πρόβλημα της κοινωνίας.
Λειτουργούμε με την ελεύθερη μας συμμετοχή, και μέσω της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης συναποφασίζουμε πάντα με ομοφωνία τις δράσεις μας. Άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές ίσως προσεγγίσεις, αλλά με κοινή οδό την καλή προαίρεση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Την ημέρα που όλη η χώρα είναι βυθισμένη στην οργή και τη θλίψη για τον χαμό 57 ανθρώπων, έναν χρόνο μετά από το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, οι πιο μαύροι και σκοτεινοί κύκλοι προέβησαν σε μια θρασύδειλη κίνηση, λερώνοντας το εξωτερικό του χώρου μας, αλλά και άλλα μέρη της γειτονιάς, με σβάστικες και άλλα εμετικά φασιστικά σύμβολα.
Καταγγέλλουμε και ενημερώνουμε για το γεγονός και καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση. Λαός και νεολαία, να απομονώσουμε τους φασίστες και να απαντήσουμε εντείνοντας τη πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική μας δράση.
Συγκέντρωση γειτονιάς – Κυριακή 3/3 στις 12.00 στο ρολόι στη Νεάπολη
Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών- Λαϊκή Βιβλιοθήκη, Μάρτης 2024
Μοιραστείτε το άρθρο