Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις διωκόμενους/ες της ανοικοδόμησης της Libertatia, Παρασκευή 29/3 στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΙΣΣΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Στις 23 Αυγούστου του 2020 η αστυνομία εισβάλει για τρίτη φορά σε διάστημα ενός χρόνου στον χώρο της κατάληψης Libertatia, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σκεπής, συλλαμβάνοντας 12 συντρόφους και συντρόφισσες και αρπάζοντας για δεύτερη φορά εργαλεία και υλικά απολύτως απαραίτητα για την ανακατασκευή της σκεπής, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να τρομοκρατήσει τον κόσμο της κατάληψης και να μπλοκάρει το εγχείρημα της ανοικοδόμησης. Όπως όμως έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, τόσο από τα μέλη της κατάληψης όσο και από τον αλληλέγγυο κόσμο, η κατάληψη Libertatia θα συνεχίσει την πολιτική της παρουσία ο,τι επίθεση και να δεχτεί.

Και έτσι, ο αγώνας της ανοικοδόμησης, τα τελευταία 6 χρόνια συνεχίζεται πεισματικά. Πέραν από τις εργασίες, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί τα δύο από τα τρία δικαστήρια των επιθέσεων του κράτους απέναντι στην κατάληψη Libertatia, με τους κατηγορουμένους να κρίνονται αθώοι και πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο εξ αυτών που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απρίλη του 2022, η κατηγορία περί “καταστροφής κτιρίου πολιτιστικής κληρονομιάς” έπεσε στο κενό.

Στις 29 Μαρτίου του 2024 λοιπόν, είναι προγραμματισμένο το δικαστήριο από την τελευταία εισβολή των μπάτσων στις 23/8/20 και οι πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες των συντρόφων είναι οι εξής: παράνομη παρέμβαση – φθορά σε μνημείο και απείθεια για το γεγονός ότι αντανακλαστικά ανεβήκαμε στη σκεπή του κτηρίου.

Με το κεφάλι ψηλά και για άλλη μια φορά ως καταληψίες θα υπερασπιστούμε πολιτικά τον δίκαιο αγώνα της ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia. ο οποίος έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα κι έχει αφήσει μια ισχυρή παρακαταθήκη υπεράσπισης (πολιτικής, ηθικής και υλικής) των δομών αγώνα απέναντι στις φασιστικές, κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζουμε πως για τον εμπρησμό της κατάληψης πραγματοποιήθηκε μόνο ένα δικαστήριο-φιάσκο, το οποίο το κράτος επιχείρησε να αποσιωπήσει, με έναν κατηγορούμενο χωρίς στοιχεία εναντίον του, ενώ μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνολικά 21 συλλήψεις σχετικές με την υπεράσπιση της κατάληψης. Το γεγονός ότι οι μόνες διώξεις για την υπόθεση της Libertatia είναι μόνο εναντίον όσων την έχουν υπερασπιστεί δείχνει και τις διαχρονικές επιλεκτικές συγγένειες μεταξύ κράτους και φασιστών.

Από την κατειλημμένη εδώ και 16 χρόνια Libertatia δηλώνουμε ότι καμία επίθεση δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει. Είμαστε εδώ, συνεχίζοντας τον συνολικό μας αγώνα απέναντι στην μισαλλοδοξία και την βαρβαρότητα κράτους και κεφαλαίου. Προτάσσοντας τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε, έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας. Γιατί αυτό που ξέρουμε εμείς να κάνουμε, σε αντίθεση με κράτος, κεφάλαιο και φασισμό που σκορπάn καταστροφή και θάνατο, είναι να δημιουργούμε.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

Κατάληψη Libertatia, Μάρτης 2024


Τον Γενάρη του 2018 η κατάληψη Libertatia δέχεται εμπρηστική επίθεση από ομάδα φασιστών κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Από τη 1η στιγμή η συνέλευση της κατάληψης επιλέγει να ανοικοδομήσει το καμένο κτήριο για να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στους φασίστες που με τη βοήθεια κράτους και αστυνομίας κατάφεραν να καταστρέψουν μεγάλο μέρος του. Όμως, κόντρα σε πείσμα όλων, ο αγώνας για την ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia είναι ακόμα ζωντανός με συνέπεια και συνέχεια.

Ύστερα από 3 εισβολές της αστυνομίας, το κράτος επιχείρησε να εμποδίσει αυτή τη προσπάθεια, χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα, καθώς παρά όλες τις διώξεις, οι εργασίες στη κατάληψη συνεχίζονται.

Αλληλεγγύη στα 12 συλληφθέντα άτομα!

10, 100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ!!!!!!!!

Σχήμα ΜΠΟΥ, του τμήματος θεάτρου


Την Παρασκευή 29/3 εκδικάζεται η περίπτωση ανοικοδόμησης της Libertatia όπου συνελήφθησαν 12 σύντροφοι και συντρόφισσες κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου μετά τον εμπρησμό του από φασίστες κατά τη διάρκεια μακεδονικού συλλαλητηρίου. Οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι είναι αυτές της φθοράς μνημείου, της παράνομης δόμησης και της απείθειας. Κατηγορίες οι οποίες δεν μπορούν παρά να μας φαίνονται γελοίες, καθώς γνωρίζουμε πως προσάπτονται κατά το δοκούν. Αν το κράτος κοπτόταν για το μνημείο, γιατί δεν σταμάτησε τον εμπρησμό; Γιατί δεν έψαξε ποτέ να βρει τους υπαίτιους για αυτόν; Γιατί φορτώνει κατηγορίες μόνο στα υποκείμενα που επιλέγουν συλλογικά να αναδομούν τους αυτοοργανωμένους χώρους τους όταν χτυπιούνται; Μπορεί κάτι τέτοιο αρχικά να φαντάζει με αντίφαση, αλλά γνωρίζουμε πως στην πραγματικότητα το κράτος εντείνει την καταστολή και την πειθάρχησή του, απέναντι σε όσα άτομα επιδιώκουν να ζήσουν και να αλλάξουν τις ζωές τους με συλλογικούς τρόπους. Φροντίζει να επιτίθεται όλο και πιο έντονα σε κάθε αυτόνομη-αντιθεσμική δράση η οποία δεν φαίνεται να χωράει στα στενά πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας. Και προσπαθεί πολύ να μας πείσει πως η μόνη κανονικότητα θα είναι η νομιμότητα, όταν βέβαια και η ίδια η αστική δικαιοσύνη προσφέρεται με συγκεκριμένους όρους και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα (τα οποία δεν είναι τα δικά μας).

Γι’ αυτό δεν μπορούμε παρά να διαβάσουμε μέσα στο ίδιο πλαίσιο τη σύλληψη 49 συντροφιών, το Σάββατο 16/3 στη ΣΘΕ. Στα πλαίσια επανοικειοποίησης του Πλατάνου έξω από το βιολογικό στο ΑΠΘ, μια δράση που οργανώθηκε από τον σύλλογο της Σχολής του Φυσικού, ένα σωρό μπάτσοι απέκλεισαν το campus, εισέβαλαν στην κατηλειμμένη σχολή και μάζεψαν 49 άτομα. Όσο η καταστολή εντείνεται, τόσο πιο ορατή μάς γίνεται η πρόθεση του κράτους να τελειώνει με τις καταλήψεις, την αντιθεσμική μορφή οργάνωσης και αγώνα, τις σχέσεις που με πάθος χτίζουμε ενάντια σε αυτό τον κόσμο. Όσο προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, τόσο πιο βέβαιες νιώθουμε για τις επιλογές μας, τόσο πιο πολύ αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από τις σχέσεις και τους αγώνες μας. Τους αγώνες που επιμένουν να ορθώνονται σε έναν κόσμο που θέλει να μας απομονώνει, να μας διαχωρίζει για να αντλεί από εμάς μόνο ό,τι μετριέται σε χρήμα, ό,τι στριμώχνεται στα ασφυκτικά όρια της κανονικότητας, ό,τι στέκεται πειθήνια απένανι στην αχαλίνωτη υποτίμηση των ζωών μας.

Γι’ αυτό πάντα θα μας βρίσκουν μαζί, χέρι-χέρι απέναντί τους.

Αλληλεγγύη στα 12 συντρόφια που διώκονται για την ανοικοδόμηση της Libertatia

Αλληλεγγύη στα 49 συλληφθέντα συντρόφια στη ΣΘΕ

Καμία δίωξη στους συλλογικούς μας αγώνες

Φάμπρικα Υφανέτ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/3 11:00

Έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν πως η επίθεση που εξαπολύει ο κρατικός μηχανισμός ενάντια στα αγωνιζώμενα υποκείμενα και τις δομές τους είναι συνολική.

Αυτό επιβεβαιώνει η αυριανή συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με αφορμή την εκδίκαση δύο ξεχωριστών κινηματικών υποθέσεων.

Η πρώτη χρονικά, αφορά την εισβολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, για τρίτη συνεχόμενη φορά, στην κατάληψη Libertatia, στις 23 Αυγούστου του 2020 κατά τη διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης του κτηρίου. Εκείνη την ημέρα, συνελήφθησαν 12 σύντροφοι/ισσες, καθώς επίσης, «κλάπηκαν» τα εργαλεία και ο εξοπλισμός που αφορούσε το έργο της ανοικοδόμησης.

Η άλλη υπόθεση, αφορά την πρόσφατη εκκένωση της Σχολής Θετικών Επιστημών στις 29/3 όπου το κράτος προχώρησε στην σύλληψη 49 αγωνιστών/τριών που βρισκόντουσαν εντός της κατειλημμένης σχολής. Είναι, λοιπόν, βέβαιο πως ο κόσμος του αγώνα και οι δομές του κινήματος που ενισχύουν, στεγάζουν και ριζοσπαστικοποιούν τους αγώνες συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα, η μεθοδευμένη και συστηματική επίθεση του κρατικού μηχανισμού προς τις καταλήψεις, εντός και εκτός των πανεπιστημίων, αποδεικνύει περίτρανα την επιτακτική ανάγκη υπεράσπισης και ενίσχυσης αυτού του μέσου αγώνα των αναρχικών και των κοινωνικών αγωνιστών/τριών ευρύτερα.

Σε μία συνθήκη, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δέχεται ισχυρά χτυπήματα από την εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση που προκαλεί ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός, οφείλουμε σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και εξουδετέρωσης των μέσων αγώνα μας. Να οργανώσουμε την αναρχική παρέμβαση σε κάθε κοινωνικό πεδίο, κοινωνικοποιώντας τα μέσα και τις δομές αγώνα μας και στρέφοντας την αντίληψη μας για αξιοπρέπεια και ελευθερία προς την κοινωνία.

Είναι για εμάς ζήτημα αφενός να επαναοικειοποιηθούμε τα κινηματικά κεκτημένα που έχουμε χάσει και αφετέρου να δημιουργήσουμε νέα που θα τροφοδοτούν τους αγώνες του αύριο και του σήμερα.

Οφείλουμε να εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία του αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και του αγώνα της ανοικοδόμησης της Libertatia και να πορευτούμε συλλογικά στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 12 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΌΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 49 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΣΤΗΝ ΣΘΕ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


Την Παρασκευή 29 Μαρτίου δικάζονται οι 12 σύντροφοι και συντρόφισσες που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια εργασιών για την ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia. Τον Αύγουστο του 2020, ενώ πραγματοποιούνταν εργασίες κατασκευής της σκεπής του κτιρίου, πάνοπλοι μπάτσοι εισβάλλουν στο κτίριο και συλλαμβάνουν 12 συντρόφους και συντρόφισσες, ενώ αρπάζουν για δεύτερη φορά τα εργαλεία και τον εξοπλισμό της κατάληψης. Η τρίτη κατά σειρά, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους, εισβολή στην κατάληψη και η απόπειρα παρεμπόδισης των εργασιών ανοικοδόμησης από μπάτσους και θεσμούς βρίσκει ανάχωμα στον κόσμο του αγώνα, ο οποίος προχωρά στην ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της σκεπής με την παρουσία εκατοντάδων αλληλέγγυων λίγο καιρό μετά. Οι συνολικά 21 συλλήψεις στον αγώνα για την ανοικοδόμηση της κατάληψης δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τις εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται μέρα με την μέρα ως σήμερα

Από τον εμπρησμό της κατάληψης από φασιστικές ομαδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών συλλαλητηρίων τον Γενάρη του 2018 και έκτοτε ο αγώνας για την ανοικοδόμηση της Libertatia συνεχίζεται αδιάλειπτα, παρά τις επανειλημένες προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να τρομοκρατήσει τόσο τα άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη όσο και τον αλληλέγγυο κόσμο, αποδεικνύοντας ότι οι καταλήψεις και οι δομές αγώνα μπορούν να ξαναγεννηθοούν από τις στάχτες τους, δεν παραδίνονται αλλά μάχονται και απαντούν δυναμικά τόσο στα χτυπήματα της κρατικής καταστολής όσο και στις επιθέσεις παρακρατικών και φασιστικών ομαδοποιήσεων.

Σε μία συγκυρία, όπου το κράτος επενδύει στην καταστολή των καταλήψεων και των δομών αγώνα, ενδεχομένως φοβούμενο τις αντιστάσεις που μπορούν αυτές να παράξουν ενάντια στην κατεύθυνση της ισοπέδωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλα τα επίπεδα, οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στους χώρους που αγωνίζονται ενάντια στο κρατικο-καπιταλιστικό σύστημα αλλά και δημιουργούν νέους κόσμους αυτό-οργάνωσης, ισότητας και αλληλεγγύης. Η κατάληψη ως μέσο αγώνα, είτε με μόνιμα χαρακτηριστικά είτε κατά την διάρκεια έντονων κινηματικών διεργασιών, όπως στους φοιτητικούς αγώνες, αποτελεί σημαντικό μοχλό πίεσης απέναντι στα σχέδια της εκάστοτε εξουσίας και για αυτό πολεμάται με κάθε κόστος.

Από τις δεκάδες συλλήψεις κατά την διάρκεια εκκενώσεων αναρχικών και αντιεξουσιαστικών καταλήψεων μέχρι την πρόσφατη εισβολή στην υπό κατάληψη από φοιτητικούς συλλόγους Σχολή Θετικών Επιστημών με αποτέλεσμα την σύλληψη 49 αγωνιζόμενων, γίνεται εμφανές ότι οι διαχειριστές της εξουσία φοβούνται ό,τι ανθίζει με γνώμονα την αυτό-οργάνωση, την αντίσταση και την αλληλεγγύη και ως εκ τούτου πασχίζουν να το πατήσουν με τις μπότες των ένστολων δολοφόνων τους. Με όπλο την αλληλεγγύη και το όραμα μας για μία κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, υπερασπιζόμαστε όσου και όσες αγωνίζονται ενάντια σε κράτος, φασισμό, κεφάλαιο και καταστολή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 12 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ 49 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΣΘΕ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο