Tελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ.

Με αφορμή την αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων PhilosII με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων εργασίας και μπροστά στις νέες εξελίξεις, το Σωματείο Εργαζόμενων ΕΟΔΥ απευθύνεται στα μέλη του υπενθυμίζοντας τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα που αποτελούν θέσεις αρχής του σωματείου από την ίδρυσή του.

Η επισφάλεια των θέσεων εργασίας είναι πολιτική απόφαση για το σύνολο των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου κυριαρχούν και έχουν ως αποτέλεσμα εργαζόμενους- όμηρους, ευέλικτους στις ορέξεις της εργοδοσίας και χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η ανάδειξη ως επιλογής της ολιγόμηνης παράτασης κάθε φορά ή της απορρόφησης από υπεργολάβους του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων εργασιακών και προϋποθέσεων αποτελεί ξεκάθαρα εκβιασμό και ψυχολογική βία που διαβρώνει την συνείδηση μας και φθείρει την ψυχική μας υγεία. Αποτελεί κατάντια η στάση της διοίκησης του ΕΟΔΥ ως Πόντιου Πιλάτου και ως γραφείου συνοικεσίων για το σύνολο των εργαζόμενων που απασχολεί. Είναι εξευτελισμός η αναμονή του περίφημου email δήλωσης ενδιαφέροντος συνεργασίας σε άλλο από το υπεύθυνο υπουργείο (Υπ. Μετανάστευσης) με άγνωστο ανάδοχο και με άγνωστους εργασιακούς όρους. Το να αναδεικνύεται ως λύση το «γουρούνι στο σακί» για εξειδικευμένους εργαζόμενους με επιστημονική εμπειρία σε ένα τόσο κρίσιμο εργασιακό τομέα όπως η Υγεία είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, την Δημόσια Υγεία και το επιστημονικό δυναμικό που την στηρίζει τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια.

Η δυσκολία του να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον ΔΟΜ και την κάθε ΜΚΟ ή τον κάθε μεγαλοκλινικάρχη που στοχεύει στο να αυξήσει τον τζίρο του στις πλάτες των ωφελούμενων μας και στις δικές μας πλάτες, των εργαζόμενων δηλαδή, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Την σοβαρότητα και την αντιξοότητα του έργου που παράγουμε και την ασοβαρότητα με την οποία σχεδιάζουν αυτά τα προγράμματα, με γνώμονα πάντα το ελάχιστο κόστος και λογικές τύπου «πάμε και όπου βγει»!

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η Υγεία ως εμπόρευμα. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό! Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Μόνο με ισχυρό ΕΣΥ θα θωρακιστεί και θα βελτιωθεί η δημόσια υγεία
  • Ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης για όλους τους τους κατατρεγμένους και κυνηγημένους που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας!
  • Να σταματήσει η παρέμβαση και δράση των ιδιωτών, των Μ.Κ.Ο. των διεθνών οργανισμών, να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του πόνου και η απομύζηση τεράστιων κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων στις πλάτες των ξεριζωμένων!
  • Τη στελέχωση των προγραμμάτων αυτών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, το οποίο υπάρχει ήδη με χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στην πλάτη του! Δεν αποδεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως περιφερόμενους θιάσους από το ένα πρόγραμμα στο άλλο!

Συναδελφισσα, συνάδελφε!

Η λογική της ηττοπάθειας ορίζει το τι είναι εφικτό με κριτήριο τα συμφέροντα και τις πολιτικές όσων κρίνουν ότι οι ζωές μας είναι κόστος! Αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης και είναι πολύ μακριά από το τι πραγματικά είναι εφικτό να γίνει με βάση την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας, με βάση την εξειδίκευση και τη γνώση που έχουμε εμείς οι ίδιοι κατακτήσει μέσα από τα χρόνια της δουλειάς μας!

Η λογική της αναμονής για τα ψίχουλα που προτίθενται να μας πετάξουν είναι κι αυτή με τη σειρά της καλά ενορχηστρωμένη και πατάει πάνω στην αντικειμενική μας ανάγκη για εργασία την επόμενη ημέρα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να τους αφήνουμε να μας πείσουν ότι το δικαίωμα και η υποχρέωση μας στην εργασία είναι κάποιου είδους χάρη που μας δίνεται. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας υποβάλλουν στο να αμφισβητήσουμε την αξία της δουλειάς που παρέχουμε και την πάγια αναγκαιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Εκείνοι ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ την αξία μας! Εμείς;

Συναδέλφισσα, συνάδελφε!

Είναι μονόδρομος ο κοινός αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζόμενων, τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες. Είναι μονόδρομος ο κοινός αγώνας μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο νερώνουμε το κρασί μας, όσο σκύβουμε το κεφάλι με ολοένα και μικρότερες διεκδικήσεις, τόσο πυκνώνουν οι καρπαζιές.

Είναι μονόδρομος να υψώσουμε το κεφάλι μας και να ενώσουμε τις γροθιές μας, παίρνοντας θέση για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις διεργασίες του σωματείου με τον λόγο και τη παρουσία σας! Σας καλούμε να συμμετέχουμε καθολικά στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 17 Απριλίου, με πανό σε κάθε τοπική απεργιακή συγκέντρωση!

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ.

Μοιραστείτε το άρθρο