ATTACK: Ή με τα ζωντανά πανεπιστήμια των φοιτητ(ρι)ών, ή με τα αποστειρωμένα πανεπιστήμια του κεφαλαίου – κινητοποίηση στην πρυτανεία ΑΠΘ Τρίτη 16/4 12:00

Άσυλο αγώνων και ελευθεριών, όχι πρυτάνεων, Κυβερνήσεων, μπάτσων και εταιρειών

Πανελλαδικά, βλέπουμε πως η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την τρέχουσα συνθήκη στα δημόσια πανεπιστήμια. Με την μη παραχώρηση αδειών για τη διοργάνωση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμη και με την επίταξη της αστυνομίας όπως είδαμε και στο Γεωπονικό της Αθήνας αλλά και στη ΝΟΠΕ τις προηγούμενες ημέρες είναι εξόφθαλμο πως υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα. Η ένταση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης συνεπάγεται και τη δημιουργία πανεπιστημίων αποστειρωμένων, χωρίς ζωή, συνδικαλιστική ελευθερία και ανατρεπτικό πολιτισμό.

Σήμερα, ενώ είχαμε προγραμματίσει πολιτική εκδήλωσή και ενώ το ΣΕΡΕΤΕ είχε προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, η κοσμητεία προέβη σε lock-out της ΝΟΠΕ για να μην πραγματοποιηθούν πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αποφάσισε δηλαδή, εν όψει των φοιτητικών εκλογών, να αποκλείσει την πολιτική δράση εντός του Πανεπιστημιακού ασύλου. Εμείς πήγαμε στην ΝΟΠΕ και διεκδικήσαμε την διεξαγωγή της εκδήλωσης στο Φουαγιέ όπως είχε προγραμματιστεί, παίρνοντας απαντήσεις- μισόλογα από την διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη απόφαση της κοσμητείας της ΝΟΠΕ, αλλά αντίθετα πανελλαδική κατεύθυνση που μπήκε σε τροχιά μετά την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη, όπως φάνηκε από τα lock out και την άρνηση για την διεξαγωγή πολιτιστικών φεστιβάλ στα Πανεπιστήμια της Αθήνας.

Θέλουν ένα πανεπιστήμιο κλειστό για τους/τις φοιτητ(ρι)ες, ανοιχτό όμως για τα κέρδη των επιχειρήσεων!

Η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι να φτιάξουν πανεπιστήμια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της αγοράς, ευθυγραμμισμένα με τα πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών προτύπων. Άσυλα εταιρειών για να κερδοφορούν στις πλάτες μας, κατακερματισμένα πτυχία και ερευνητικά προγράμματα που εξυπηρετούν τα κέρδη λίγων άλλα και την πολεμική προετοιμασία, με έρευνα για τον στρατό. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελεί στρατηγική επιδίωξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ διαχρονικά όπως έχει εκφραστεί από την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της διαδικασίας της Μπολόνια και από όλους τους ψηφισμένους αντι-εκπαιδευτικούς νόμους των τελευταίων ετών, με πιο πρόσφατο τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έρχονται να “εκκενώσουν” οποιαδήποτε πολιτική/πολιτιστική δράση κι έκφραση. Γιατί το Πανεπιστήμιο των εταιρειών δεν χωρά την ελεύθερη δράση των φοιτητών, δεν χωρά φωνές αμφισβήτησης, ακριβώς γιατί μόνο όντας αποστειρωμένο μπορεί να πλασαριστεί καλύτερα στις spin-off και τους επιχειρηματίες που ψάχνουν το φθηνό εργατικό δυναμικό για να παράγουν την έρευνα για το κεφάλαιο μέσα στις σχολές μας.

Μετά από τις κινητοποιήσεις της τελευταίας εβδομάδας στην πρυτανεία οι απαντήσεις που πήραμε ήταν απλά προφάσεις περί κατανάλωση αλκοόλ μέσα στο κάμπους (αν και καθόλου δεν ενοχλεί την διοίκηση το να στήνονται δεξιώσεις στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ). Μας μίλησαν για πολιτισμό “χαμηλού επιπέδου”, την στιγμή που η πολιτιστική δράση και το αντιπρόταγμα που δίνουμε οι φοιτητές ήταν συναυλίες που χιλιάδες κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να απολαύσουν, θεατρικές παραστάσεις, μέχρι και ρεσιτάλ πιάνου και όλα αυτά χωρίς τους οικονομικούς αποκλεισμούς που θέτουν οι διοργανώσεις εκτός πανεπιστημίων. Η ελεύθερη πρόσβαση και αξιοποίηση των χώρων του Πανεπιστημίου επιτρέπουν στις πολιτικές και πολιτιστικές συλλογικότητες των Πανεπιστημίων να δίνουν το δικό τους πολιτιστικό αντιπρόταγμα κόντρα στην κουλτούρα του ατομικού δρόμου. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, επίσης, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανεξαρτησία των σχημάτων και των συλλόγων για να μπορούν να ενισχύονται οι πολιτικές τους δράσεις, και όχι για να βγάζουν κάποιοι κέρδη, όπως τόλμησε να μας πει ο πρύτανης. Οι μόνοι που βλέπουν τα πανεπιστήμια σαν πεδία κερδοφορίας είναι οι εργολάβοι στις λέσχες σίτισης και στις εστίες που συστηματικά υποβαθμίζουν την ποιότητα της μέριμνας για να αυξάνουν τα κέρδη τους και οι εταιρίες που έχουν καταλάβει τα εργαστήρια μας. Και όπως και σε αυτά τα παραδείγματα το φοιτητικό κίνημα και οι σύλλογοι είναι αυτοί που με την δράση τους παλεύουν για μια παιδεία στο ύψος των αναγκών μας και όχι εμπόρευμα, έτσι και τις ελάχιστες φορές που επιχειρήθηκε από ιδιώτες να πραγματοποιήσουν κερδοσκοπικές εκδηλώσεις στο άσυλο οι ίδιες δυνάμεις απέκλεισαν από το κάμπους τις λογικές του κέρδος!

Η καταστολή των πολιτικών και πολιτιστικών δράσεων μέσα στα Πανεπιστήμια δεν θα περάσει. Δίνουμε ζωή στις σχολές μας και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την ελεύθερη μας πρόσβαση σε αυτές. Γιατί σήμερα είναι η πολιτική εκδήλωση, και αύριο θα είναι η ελεύθερη ύπαρξη της πολιτικής έκφρασης μέσα στα Πανεπιστήμια. Η εκδήλωση μας και το γλέντι θα γίνει με τους όρους που έχουμε αποφασίσει και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτό. Για αυτό και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19/4 εντός του χώρου της ΝΟΠΕ, όπου θα ακολουθήσει και γλέντι και κοσμητείες, πρυτάνεις, μπάτσοι κλπ αν θέλουν ας έρθουν να μας βγάλουν έξω. Εμείς δεσμεύομαι δημόσια προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμια ως χώρους ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης.

Ή με τα ζωντανά Πανεπιστήμια των φοιτητ(ρι)ών, ή με τα αποστειρωμένα Πανεπιστήμια του κεφαλαίου.

Όλοι/ες/α στη κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ Τρίτη 16.04 στις 12:00

Μοιραστείτε το άρθρο