Δύο νεκροί διανομείς μέσα σε μία ημέρα εν ώρα εργασίας – τεράστιος ο αριθμός των νεκρών και τραυματισμένων εργατ(ρι)ών – εργαζόμενων για το 2024

Η εντατικοποίηση, τα περιορισμένα, αν όχι μηδενικά μέτρα προστασίας, οι υπερωρίες, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου αποτελούν βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων. Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε νεκρούς/ες ή τραυματισμένους/ες εργάτες/ριες στους χώρους εργασίας τους με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν μία τρομακτική διαρκή αύξηση των δυστυχημάτων, όπου μέσα στο 2024 ο αριθμός έχει εκτιναχθεί. Μέσα στο διάστημα σχεδόν μίας ημέρας δύο διανομείς έχασαν τη ζωή τους σε Πρέβεζα και Χανιά.

Στην Πρέβεζα διανομέας σε επιχείρηση εστίασης άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα με ΙΧ αυτοκίνητο λίγο μετά τα διόδια του Ακτίου στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Όπως σημειώνεται, η διαδρομή της παραγγελίας ήταν ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας λόγω της μεγάλης απόστασης και της ταχύτητας των οχημάτων, με αποτέλεσμα το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε και τη ζωή του διανομέα. Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Πρέβεζας τονίζει σε ανακοίνωση της τη διαρκή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα δικαιώματα τους και τη συνεχή εργοδοτική αυθαιρεσία που δημιουργεί μία άκρως επικίνδυνη συνθήκη για τους διανομείς.

Στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Χανίων, 50χρονος διανομέας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, με τους δύο θανάτους να διαδέχονται ο ένας τον άλλο σε ένα διάστημα λίγο παραπάνω από 24 ώρες. Το Σωματείο Διανομέων-delivery Νομού Χανίων στην ανακοίνωση με τίτλο “Όχι άλλο αίμα συναδέλφων στην άσφαλτο – Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” αναφέρει τα εξής:

«Ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα, αποδεικνύοντας με το χειρότερο δυνατό τρόπο ότι η μάχη για το μεροκάματο από τη μία και τα κέρδη των επιχειρήσεων από την άλλη, περνάνε μέσα από την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και την ίδια τους τη ζωή , επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά, το σύνθημα «τα κέρδη τους οι ζωές μας».

Ένας ακόμη νέος συνάδελφός μας, διανομέας, εργαζόμενος σε επιχείρηση εστίασης, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με μηχανή που σημειώθηκε χθες το βράδυ.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο, παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα για ένα πενιχρό μεροκάματο, βιώνουμε την εντατικοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε από το πρωί ως το βράδυ πάνω σε ένα μηχανάκι κάνοντας 2 και 3 δουλειές, καθώς με αυτή την τεράστια ακρίβεια τα χρήματα δε φθάνουν πλέον ούτε για τα βασικά. Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται ακόμη και ανασφάλιστοι και όλοι αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική πίεση στη λογική “… να βγει γρήγορα η παραγγελία και να φύγει η επόμενη”.

Επιπλέον τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού η υγεία και η ασφάλεια “κοστίζουν” για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται, τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν και όλα αυτά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Φυσικά ούτε λόγος για επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας ή εταιρικό μηχανάκι που τις περισσότερες φορές και αυτά είναι κακοσυντηρημένα και την βενζίνη τη βάζουμε από την τσέπη μας!

Η συλλογική και οργανωμένη πάλη για διεκδικήσεις, αποτελεί μονόδρομο στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρεπείς μισθούς και με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά το τέλος της βάρδιας.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας».

Το σωματείο συμμετείχε στην εργατική απεργιακή κινητοποίηση καθώς και σε δεύτερη απογευματινή κινητοποίηση για τον θάνατο του διανομέα.

Μοιραστείτε το άρθρο