Εγκληματικές οι κρατικές πολιτικές που φυλακίζουν μετανάστ(ρι)ες – Άμεση απελευθέρωση του Homayoun Sabetara που δικάζεται την Δευτέρα 22/4 στην Θεσσαλονίκη

Σχέδιο δια χειρός adrianpourviseh


Την αθώωση και απελευθέρωση του Homayoun Sabetara ζήτησαν οι συμμετέχοντες-ουσες* στην Καμπάνια για την απελευθέρωσή του και στο πάνελ της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο χώρο του infolibre, ενόψει της δίκης του στο εφετείο Θεσσαλονίκης την προσεχή Δευτέρα 22/4 και έχοντας καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκισης ως… διακινητής!. Όπως κάνει σε πολλούς άλλους μετανάστ(ρι)ες το ελληνικό κράτος.

Περιέγραψαν την κατάσταση πολλών μετανστ(ρι)ών που συλλαμβάνονται και καταδικάζονται ως διακινητές – κι αυτό στο πλαίσιο της εγκληματικής πολιτικής των κρατών προς αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, του ελληνικού κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ζήτησαν την αθώωση και απελευθέρωση του προερχόμενου από το Ιράν Homayoun Sabetara, όπως να σταματήσει αυτή η κρατική πολιτική ποινικοποίησης των εισερχομένων μεταναστ(ρι)ών. Ενώ υπενθύμισαν πως μια παρόμοια δίκη επίκειται με κατηγορούμενους εννέα διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου.

Οι υποστηρικτές του Homayoun Sabetara στάθηκαν ιδιαίτερα στο

Παρούσα στην εκδήλωση και η κόρη του Homayoun Sabetara, Mahtab

γενικότερο φαινόμενο της καταδίκης μεταναστ(ρι)ών που κατηγορούνται και φυλακίζονται ως διακινητές, συνολικά στις ελληνικές φυλακές πάνω από 2.000 -βιώνοντας καταστάσεις δεύτερης κατηγορίας φυλακισμένων. Καταγγέλλουν ως πολιτικά υποκινούμενη την σύλληψη και καταδίκη τόσων ανθρώπων, που απλώς διέσχισαν τα σύνορα προερχόμενοι από εμπόλεμες χώρες και αιματοβαμμένα καθεστώτα, για αναζητήσουν την ελευθερία τους. Κι εδώ που έρχονται… τους βάζουν φυλακή! Τόνισαν επίσης την γενικότερη πολιτικών των κρατών για στρατιωτικοποίηση της ασφάλειας με ενίσχυση των συνόρων.

Τα μέλη της διεθνούς Καμπάνιας για την απελευθέρωση του Homayoun Sabetara ενημέρωσαν για την εκδήλωση τέτοιων πρωτοβουλιών – εκστρατειών ενημέρωσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τόνιζαν δε συνεχώς την αναγκαιότητα για συνέχιση του αγώνα για ενημέρωση και ανάσχεση αυτών των κρατικών πολιτικών εγκληματικοποίησης του μεταναστευτικού.

*Στην εκδήλωση που μεταδιδόταν απευθείας συμμετείχαν: η κόρη του Homayoun Sabetara, Mahtab και εκπρόσωπος της εκστρατείας #freehomayoun, όπως και η Hanna, η Ioanna Begiazi δικηγόρος του Human Rights Legal Project, η Jelka Kretzschmar συντονίστρια της εκστρατείας Free ElHiblu3 και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου της Ομάδας της Αριστεράς, καθώς και οι Kianna και Hanna από τις εκστρατείες σε Ελβετία και Γερμανία.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποφυλακίσει τον Χομαγιούν, παρά την αναβολή της δίκης του για τον Σεπτέμβριο

FREE HOMAYOUN SABETARA Καμπάνια ενημέρωσης ενόψει της δίκης του στην Θεσσαλονίκη 22/4

Μοιραστείτε το άρθρο