Τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά με απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, επικεντρώνοντας σε εργασιακά, ακρίβεια, πόλεμο

Οι εργαζόμενοι ανά τη χώρα συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και πορείες σε πάνω από 70 πόλεις για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και να διακηρύξουν τους νέους αγώνες ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, την ακρίβεια, τη φτωχοποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία και παιδεία, τις ληστρικές πολιτικές κράτους και κεφαλαίου. Ζήτησαν ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές κινητοποιήσεις κυριάρχησαν τα συνθήματα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης για τη σφαγή στη Γάζα από το Ισραήλ και η αντίθεση στους πολεμικούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ

Στα Προπύλαια και επί της Πανεπιστημίου συγκεντρώθηκαν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών σχημάτων, φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και κινημάτων ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, το ρατσισμό, δικτύων αλληλεγγύης στους μετανάστ(ρι)ες, του Παλαιστίνιους, τους Τούρκους αγωνιστές.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια σε ακρίβεια, φτώχεια, πόλεμο. Για ΣΣΕ, αυξήσεις μισθών, μείωση εργάσιμου χρόνου. Για δικαιώματα, δουλειά, ειρήνη, ελευθερία, ζωή. Ενάντια σε κράτος, αφεντικά, πόλεμο και εκμετάλλευση. Κοινοί αγώνες φοιτητών – εργαζομένων, προλεταριακός διεθνισμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν μέλη σωματείων, συνδικαλιστικών σχημάτων, αντιπολεμικών και αντιρατσιστικών κινήσεων, φοιτητικών συλλόγων, αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Από τα βασικά συνθήματα: κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ΣΣΕ, μέτρα για την ακρίβεια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία και υγεία, απεμπλοκή από πολεμικούς σχεδιασμούς, αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, τους φυλακισμένους αγωνιστές στην Τουρκία, τους μετανάστες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο Σύνταγμα συγεντρώθηκαν συνδικάτα και σωματέια του ΠΑΜΕ, με κύριο σύνθημα: ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ιδιαίτερο τόνο έδωσαν τα συνθήματα για τον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αντικρατικών και αντικαπιταλιστικών κινήσεων, μεταναστ(ρι)ών, Παλαιστίνιων, Τούρκων αγωνιστών. Κύρια συνθήματα για: ειρήνη, δουλειά, παιδεία, υγεία, κοινωνικά αγαθά, ενάντια στη φτωχοποίηση, τον πόλεμο, την υποτίμηση της ζωής μας, το κράτος και τα αφεντικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έδωσαν το παρόν μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εργαζόμενοι, που απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο του Καπνεργάτη, καταθέτοντας στεφάνια. Στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, όπως και στις 16/4, οι εργαζόμενοι απαιτούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα για την ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, ο ταμίας του ΕΚΘ Μάριος Τσελώνης, «η κατάσταση είναι οριακή. Ένας στους δυο έχει μειώσει τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, τρεις στους τέσσερις δεν διασκεδάζουν, δεν πηγαίνουν διακοπές, ένας στους δυο αναβάλει εργασίες συντήρησης στο αυτοκίνητο ή το σπίτι, ενώ ένας στους τρεις χρησιμοποιεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις αγορές του! Ορισμένοι ευαγγελίζονται ότι οι μισθοί αυξήθηκαν αλλά μάλλον λησμονούν ότι παράλληλα απωλέσαμε και μεγάλο μέρος της αγοραστικής μας δύναμης και πλέον αναγκαζόμαστε να ζούμε με… επιδόματα. Επιδόματα που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες!»

 

Μέλη αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, σωματείων βάσης και φοιτητικών σχημάτων πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη συμβολή της Ολύμπου με την Αγνώστου Στρατιώτη και έκαναν πορεία προς το ΥΜΑΘ. Με τα συνθήματά τους απηύθυναν κάλεσμα για αγώνα ενάντια στην εργασιακή ομηρία και το καθεστώς γαλέρας, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό πλαίσιο και τον πόλεμο, για αγώνα αλληλεγγύης σε μετανάστ(ρι)ες, ενάντια στην Ευρώπη φρούριο. Η πορεία κατέληξε στο πάρκο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, το μνημείο του Καπνεργάτη, αφιερωμένο στην εξέγερση των εργατ(ρι)ών το Μάη του ’36. Εκεί οι συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής σε όσες και όσους πλήρωσαν με το αίμα τους τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγίας Σοφίας και Εγνατία

 

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι επί της οδού Ολύμπου, είχαν αναρτηθεί πανό συμπαράστασης στον Χομαγιούν Σαμπετάρα. Πρόκειται για τον 60χρονο πρόσφυγα, που παρά την κακή κατάσταση της υγείας του παραμένει άδικα στη φυλακή, επειδή, κυνηγημένος από το κράτος του Ιράν, εξαναγκάστηκε να οδηγήσει όχημα από το σημείο αναχώρησης κοντά στα τουρκοελληνικά σύνορα, στο οποίο επέβαιναν επτά επιπλέον άτομα, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη, σε μια δίκη παρωδία -χωρίς διερμηνεία, παράτυπα και παράνομα- με την εξαιρετικά βαριά κατηγορία του “διακινητή”.

 

 

 

 

 

 

Πανό και για την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά

 

 

 

 

 

 

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποίησαν μέλη εργατικών σωματείων, συλλόγων εκπαιδευτικών, επιστημόνων, φοιτητικών σχημάτων, συνταξιουχικών οργανώσεων, μαθητικών συλλογικοτήτων, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Στα συνθήματα και τις ομιλίες της συγκέντρωσης, κυριάρχησε ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα και την ακρίβεια καθώς και τα αιτήματα για μη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Με τα λόγια «μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε μια στιγμή» οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έστειλαν μαχητικό μήνυμα στη συγκέντρωση και κάλεσαν σε συμπαράσταση στον αγώνα τους, με επόμενη δράση, την κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή 10 Μάη, στις 7 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέες και νέοι παρουσίασαν δρώμενο, τιμώντας τους 200 αντιστασιακούς κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές, μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Η πορεία κατέληξε στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου, όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα του Μάη του ’36.

 

 

 

 

 

 


Εργατική Πρωτομαγιά: Στους δρόμους του αγώνα…

Μοιραστείτε το άρθρο