Κινητοποίηση ενάντια στη φιέστα του Δ. Αθηναίων στο Πάρκο Δρακόπουλου, Παρασκευή 17/5 στις 17:00 στο πάρκο Δρακοπούλου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤH ΦΙΕΣΤΑ TOY Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Στις 17 Μάη 2024 έχει προγραμματιστεί πάρτυ με ηλεκτρονική μουσική στο πάρκο Δρακόπουλου (https://fb.me/e/1ODgurZyv) στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival 2024 του δήμου Αθήνας σε συνεργασία με την Reverb Athens/Modular Expansion (πολιτιστικός φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού) και το οποίο χρηματοδοτείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.

Το φεστιβάλ του This is Athens και αντίστοιχες διοργανώσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος του εξευγενισμού και της τουριστικοποίησης και στην ουσία λειτουργούν ως διαφημιστικές καμπάνιες των γειτονιών μας για να να προσελκύσουν το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών και μελλοντικών ντόπιων ή “ψηφιακών νομάδων” gentrifiers κατοίκων που ψάχνουν τη νέα “κουλ φάση”.

To This Is Athens που διοργανώνει το φεστιβάλ είναι μια στρατηγική συμμαχία του δήμου Αθηναίων, του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), του αεροδρομίου και της Aegean airlines και βρίσκεται σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς του τουρισμού και του real estate, όπως η επενδυτική ακινήτων Lamda Development, ο όμιλος ΤΕΜΕΣ που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση τουριστικών και οικιστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών (βλ. Costa Navarino), η Lampsa Hellenic Hotels S.Α. που ειδικεύεται στα πεντάστερα ξενοδοχεία (πχ. Μεγ. Βρετάνια, Kings George) και η Ionian Hotel Enterprises S.A. που κατασκευάζει και διαχειρίζεται luxury ξενοδοχεία όπως το Χίλτον και παράλληλα ιδρύει τουριστικά, διαφημιστικά και ταξιδιωτικά γραφεία. To This Is Athens έχει διακυρηγμένο σκοπό την “προώθηση της Αθήνας ως επιχειρηματικού προορισμού, στη στόχευση επισκεπτών με υψηλότερες δαπάνες, και την αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής”. (https://www.thisisathens.org/partners/who-we-…)

Αυτοί είναι λοιπόν που οργανώνουν την εισβολή στις γειτονιές με σκοπό να μας εκτοπίσουν μέσα από την αύξηση των ενοικίων και την τουριστικοποίηση.Έτσι, σε συνέχεια της αισθητικής αναδιαμόρφωσης του πάρκου που επέβαλλε ο Μπακογιάννης, εκδηλώσεις όπως αυτή στο “αναβαθμισμένο, ασφαλές και πλέον φωτεινό Πάρκο Δρακόπουλος” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συν-διοργανωτές Reverb Athens/Modular Expansion του dj Γ. Απέργη στο κάλεσμα) επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες μας πως ο πρωταρχικός σκοπός της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη ήταν να απλώσει τα χέρια της στο πάρκο για να προωθήσει τον εξευγενισμό της περιοχής.

Σε διάψευση όσων υποσχόταν προεκλογικά ο Δούκας περί διαβούλευσης με τους κατοίκους, η διοργάνωση του τέκνο πάρτυ στο πάρκο Δρακόπουλου ανακοινώθηκε δίχως καμία ενημέρωση. Ο Δούκας που συνεχίζει να μην παίρνει θέση απέναντι στο αίτημά μας ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, συνεχίζει την “αποικιοκρατική” στρατηγική που ξεκίνησε ο Μπακογιάννης που στόχο έχει να σβήσει την κινηματική μνήμη των αγώνων υπεράσπισης του πάρκου, να επιβάλλει την αισθητική ομογενοποίηση σπονσοραρισμένη από εμπορικούς καλλιτέχνες, και να εμπεδώσει την κουλτούρα του εμπορεύματος και της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δούκας στο 9ο Οικ. Φόρουμ των Δελφών, αν ο Δήμος παίρνει λεφτά απ’ τα υπερκέρδη της τουριστικοποιημένης Αθήνας, οι πολίτες δε θα έχουνε πρόβλημα… Η λογική τους είναι ξεκάθαρη: άμα έχεις λεφτά μπορείς να καταναλώσεις τα πάντα, η πόλη σου ανήκει – διαφορετικά φεύγεις! Ο “πράσινος” εξευγενισμός της δημοτικής αρχής Δούκα δεν μας πιάνει κορόϊδα. Δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί η φιέστα του Δήμου Αθηναίων που λειτουργεί σαν δούρειος ίππος του εξευγενισμού και της τουριστικοποίησης των γειτονιών μας.

Καλούμε την Παρασκευή 17/5 στις 17:00 σε συγκέντρωση υπεράσπισης του χαρακτήρα του πάρκου.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ, ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

ΠΙΣΩ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΧΙΠΣΤΕΡ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Πάρκου Δρακόπουλου


Στηρίζουμε την κινητοποίηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης του Πάρκου Δρακόπουλου, στις 17 Μάη, ενάντια στην επέλαση των επενδυτών στα Πατήσια, με όχημα πολιτιστικές εκδηλώσεις – πάρτι της σύμπραξης επιχειρηματιών του τουρισμού This is Athens.

Στη σύμπραξη αυτή έχουμε αναφερθεί παλιότερα ( https://www.facebook.com/lofos.strefi1/posts/pfbid02hReqHn5NKzUaNkZdufkWYBSLVRmSgMDmZtxjcChaeG2vPJEDN7C9K4qHSZMABQpTl?__cft__[0]=AZWu6XbTcqH5Ur942YCFrhLmx3_jgp8INrvlnFLSFkUDNivSw6_k_JhR7vrcyU_b1YxqvHufCXuke42NBQpMwUe0djZx4gMsZnQv-0BD8FMyc9RbnC6Y18y0D2wlhmHipg4WqmO-_b2LQqzG9kEdEHqTm0NeYj_1wbsZUQYZFchAF1hKMGT_iy1dF8Lsaa6w2FTPmLwMVQauXGx7E2eEzfvtiFkUBdRZX4a1weq2A8KCFA& ) και θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Προς το παρόν, αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα τους έναν από τους σκοπούς τους:

Destination Development

Planning and investment for long-term visitor growth

Urban regeneration and interventions to upgrade the image of Athens, including green building, street furniture, and street lighting

Reviving vacant spaces and stimulating commercial activity by supporting pop-up shops, with a focus on social entrepreneurship

Two-year anti-tagging programme in the historic centre of Athens Design and implementation of an ambitious programme to restore and revive Stadiou Street, one of the main avenues in downtown Athens

High impact events in Athens to raise the city’s profile and boost visitor numbers in the off-peak season.

Το This is Athens, που προσγειώθηκε σήμερα με τη μορφή “αστικού πικ νικ” στο απειλούμενο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ΔΕΝ είναι ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Αθηναίων για την οργάνωση εκδηλώσεων για τους κατοίκους, παρά την προσπάθεια του Δήμαρχου Δούκα να μας πείσει για το αντίθετο (link στα σχόλια).

Για το This is Athens οι κάτοικοι είναι απλά μέρος του ντεκόρ που μεγιστοποιεί τα κέρδη των ξενοδόχων. Τι λέει πχ για τους κατοίκους των Εξαρχείων:

Exarchia Neighbourhood Guide

Rebels with, and quite often without, a cause have earned Exarchia a reputation as the turf of anarchists and radicals.

Και λίγο παρακάτω

Inexpensive rents account for the district’s popularity among students and anti-gentrification fifty-somethings who bask in the memories of their own rebelliousness. Built into the slopes of Lycabettus Hill, Neapoli, the city’s second oldest neighbourhood after Plaka, acts as a buffer zone between Kolonaki, disdained by Exarchia’s denizens as the bastion of the bourgeoisie. (Keep in mind that confrontations with police do erupt spontaneously at times in Exarchia, and protests can flare into street clashes.)

Σύτομα και στη γειτονιά μας: 25 Μάη με τη μορφή street art walk…

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη 

Μοιραστείτε το άρθρο