Συγκέντρωση – απάντηση στις διώξεις Αντιφασιστ(ρι)ών, Παρασκευή 24/5 στις 19:00 στην Πρεσβεία της Ουγγαρίας

Συγκεντρωση – απαντηση στις διώξεις Αντιφασιστ(ρι)ών

Στηρίζουμε υλικά, ηθικά και πολιτικά όσους και όσες συνεχίζουν να πολεμάνε το τέρας του φασισμού, στέλνωντας σινιάλο αλληλεγγύης στους καταζητούμενους συντρόφους/ισες, αναγνωρίζοντας τις επιθέσεις εναντίον φασιστών στη Βουδαπέστη ως γεγονός μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος στις μέρες μας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις διώξεις Αντιφασιστ(ρι)ών για την υπόθεση της Βουδαπέστης / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Υπεράσπισης του Μαχητικού Αντιφασισμού – Παρασκευή 24 Μαΐου 19:00 πρεσβεία Ουγγαρίας, Β. Κωνσταντίνου 38 Αθήνα

Κάθε χρόνο από το 1997 και έπειτα στις 11 Φλεβάρη συρρέουν μαζικά στην Βουδαπέστη πλήθος ακροδεξιών και post imageνεοναζί ομάδων στα πλαίσια των δημόσιων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την απόπειρα διαφυγής των πολιορκημένων ναζιστικών στρατευμάτων των SS και της Wermacht μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους από την Βουδαπέστη το 1945, λίγο πριν την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του κόκκινου στρατού. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και λαμβάνει χώρα υπό την πλήρη ανοχή του ουγγρικού κράτους, μιας και η συγκεκριμένη ημερομηνία παρουσιάζεται ως ημέρα ιστορικής μνήμης από τους απολογητές και νοσταλγούς των ναζί.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023, η ουγγρική αστυνομία προβαίνει σε 6 προσαγωγές, με την Ιταλίδα συντρόφισσα Ιλάρια και τον Γερμανό σύντροφο Τόμπιας να βρίσκονται έκτοτε σε ουγγρικές φυλακές, κατηγορούμενοι για επίθεση σε Νεοναζί κατά την διάρκεια των δημόσιων ακροδεξιών εκδηλώσεων στην Βουδαπέστη με αφορμή την λεγόμενη ημέρα τιμής. Πιο συγκεκριμένα η Ιλάρια κατηγορείται για συμμετοχή σε δυο επιθέσεις εναντίον Ναζί, με την επιβαρυντική περίσταση του «κίνδυνου για τη ζωή του θύματος», ενώ επίσης κατηγορείται ότι, χωρίς η ίδια να συμμετέχει, γνώριζε για την ύπαρξη μιας διεθνούς εγκληματικής ένωσης που οργάνωσε τις συγκεκριμένες επιθέσεις. Ενώ ο Γερμανός σύντροφος και μια ακόμα Γερμανίδα συντρόφισσα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συνθήκες κράτησης στις ουγγρικές φυλακές είναι πραγματικά σκληρές και απάνθρωπες δημιουργώντας ένα περιβάλλον πνευματικής και βιολογικής εξόντωσης με αισθητηριακή απομόνωση και σημαντικούς περιορισμούς στην επικοινωνία και τον προαυλισμό, με άθλιες συνθήκες υγιεινής καθώς και διαρκείς μεταγωγές. Και στην «πολιτισμένη» Δύση όμως τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά αφού τόσο το Ιταλικό όσο και το Γερμανικό κράτος επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι αντιφασιστ(ρι)ών. Πιο ειδικά το Γερμανικό κράτος κρατάει όμηρη την συντρόφισσα Λίνα για περισσότερα από 4 χρόνια κατηγορώντας την για περισσότερες από 7 στοχευμένες αντιφασιστικές ενέργειες φτάνοντας στο σημείο να επικηρύσσει αντιφασίστ(ρι)ες συντρόφους εξωθώντας τους σε καθεστώς φυγοδικίας. Ενώ στην Ιταλία οι συνθήκες κράτησης αγωνιστών αποτελούν βασανιστήριο και οδηγούν στον αργό θάνατο.

Στις 29 Γενάρη του 2024 λαμβάνει χώρα η πρώτη ακροαματική διαδικασία της δίκης, όπου η εισαγγελία προτείνει για την Ιταλίδα συντρόφισσα ποινή 11 χρόνων, ενώ για τους άλλους δύο συντρόφους προτείνει ποινή 3 ετών και 6 μηνών. Απέναντι στην εισαγγελική πρόταση ,η Ιταλίδα και η Γερμανίδα συντρόφισσα δηλώνουν αθώες. Ο Γερμανός σύντροφος αποδέχεται τη συμμετοχή του και καταδικάζεται σε ποινή 3 ετών από τον δικαστή, όμως η εισαγγελία ασκεί έφεση, που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο, ζητώντας να καταδικαστεί σε 3 έτη και 6 μήνες.

Πέραν όμως από την ήδη εκτυλισσόμενη δίκη των τριών συντρόφων, το ουγγρικό κράτος προχωρά στην έκδοση ΕΕΣ (Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης) σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση σε δεκατέσσερα άτομα ιταλικής, γερμανικής, αλβανικής και συριακής υπηκοότητας.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις σε Ιταλία, Γερμανία και Φιλανδία με βάση τα ΕΕΣ. Πιο συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται στο Μιλάνο ο σύντροφος Gabriele, ο οποίος βρίσκεται σε κάτοικόν περιορισμό αναμένοντας την απόφαση της εισαγγελίας, η οποία τελικά αποφάσισε να μην εγκρίνει την έκδοσή του στην Ουγγαρία με αποτέλεσμα ο σύντροφος να απελευθερωθεί από τους περιοριστικούς όρους. Στις 12 Δεκεμβρίου συλλαμβάνεται στην Γερμανία η συντρόφισσα Μάγια, η οποία περιμένει την απόφαση για την έκδοσή της. Ενώ ένας ακόμα σύντροφος με αλβανικό διαβατήριο συλλαμβάνεται στη Φινλανδία στις 2 Φεβρουάριου του 2024 και με τη σειρά του παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό εως την πιθανή μεταφορά του στις ουγγρικές φυλακές. ‘Όλοι οι υπόλοιποι σύντροφοι και συντρόφισσες από τότε βρίσκονται σε καθεστώς φυγοδικίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να αναδείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο μια σειρά τάσεων που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται στην διεθνή συγκυρία. Πιο συγκεκριμένα από την μια τα κράτη θωρακίζονται, αναβαθμίζοντας διαρκώς το ιδεολογικό και κατασταλτικό τους οπλοστάσιο ( στρατιωτικά, νομικά, τεχνολογικά ) απέναντι στις επαπειλούμενες κοινωνικές εκρήξεις διευρύνοντας τον πληθυσμό και τις κοινωνικές ομάδες που συγκαταλέγονται στον «εσωτερικό εχθρό». Ενώ την ίδια στιγμή μέσα από την εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση και την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών που οδηγούν σε παγκόσμια ανάφλεξη αναδύονται ακροδεξιά μορφώματα στην Ευρώπη, και όχι μόνο, που αυξάνουν την κοινωνική τους επιρροή. Μορφώματα και τάσεις με αντιδραστικά, συνωμοσιολογικά, δημαγωγικά και λαϊκίστικα εύπεπτα αφηγήματα που εμφανίζονται ως «σωσίβια σωτηρίας» για την ανάκτηση της καπιταλιστικής σταθερότητας. Μιας καπιταλιστικής σταθερότητας που επιχειρεί να εδραιωθεί πάνω σε πνιγμένα κορμιά μεταναστ(ρι)ών και φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κοινωνίες που προετοιμάζονται από τα κράτη ώστε να εμπλακούν όλο και περισσότερο στις νέες ιμπεριαλιστικές πολεμικές συρράξεις που θα οδηγήσουν σε νέες σφαγές και μυριάδες νεκρών της τάξης μας.

Οι διώξεις με απίστευτο μένος εναντίον των αντιφασιστ(ρι)ών συντρόφων/ισων αποτελούν επιθέσεις σε ολόκληρη την αγωνιζόμενη κοινωνία. Εξαιτίας της βαθιάς διεθνιστικής και αντικαπιταλιστικής του φύσης τα κράτη αντιλαμβάνονται τον μαχητικό αντιφασισμό ως φορέα ταξικής συσπείρωσης μερίδας των καταπιεσμένων με προοπτικές γενίκευσης της αντίστασης απέναντι στο κράτος , το κεφάλαιο και πιο ειδικά απέναντι στις πιο αντιδραστικές και σκοτεινές όψεις των καθεστώτων και των υποστηρικτών της βαρβαρότητας.

Στις 25 Μάη έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για τους διωκόμενους / ες αντιφασίστ (ρι) ες. Απέναντι σε αυτή την συνθήκη εμείς διαλέγουμε να σταθούμε αλληλέγγυα και αγωνιστικά δίπλα σε όλους τους διωκόμενους συντρόφους και τις διωκόμενες συντρόφισσες. Να αγωνιστούμε για το μπλοκάρισμα των Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης και για την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων συντρόφων και συντροφισσών. Απέναντι στην μαύρη αντιδραστικότητα στην οποία έχει στραφεί το χρεοκοπημένο κρατικό καπιταλιστικό σύστημα να υπερασπιστούμε τον μαχητικό αντιφασισμό και να υψώσουμε τις διεθνιστικές μας αντιστάσεις ώστε να κερδίσουν το πάθος για λευτεριά και οι αγώνες μας.

Στηρίζουμε υλικά , ηθικά και πολιτικά όσους και όσες συνεχίζουν να πολεμάνε το τέρας του φασισμού , στέλνοντας σινιάλο αλληλεγγύης στους καταζητούμενους συντρόφους/ισες, αναγνωρίζοντας τις επιθέσεις εναντίον φασιστών στη Βουδαπέστη ως γεγονός μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος στις μέρες μας.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ /ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/ ΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Χ.Α (ΔΙΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ)

Αντιφασίστ(ρι)ες από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Μοιραστείτε το άρθρο