Παρεμβάσεις ενάντια στην ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής

Στο 3,2 % διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη χώρα μας για τον Απρίλιο, υψηλότερος, για ακόμα μια φορά, από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ευρωζώνη. Χαρακτηριστικές δε είναι και οι αυξήσεις των τιμών από τον Μάρτιο του 2023 στο Μάρτιο του 2024 σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά και την υγεία (5,3% και 4,4% αντίστοιχα).
Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη και ο λαός. Η αδυναμία κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών, όπως η τροφή, η στέγαση, το ρεύμα, η θέρμανση, παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, όπως η υγεία και η παιδεία, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς και αναντίστοιχους μισθούς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη περαιτέρω φτωχοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης και την πλήρη εξαθλίωσή της.
Κόντρα στα αστικά αφηγήματα, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις πλήττουν κατά βάση τα φτωχά λαϊκά στρώματα καθώς είναι αυτά που κάθε μήνα αδυνατούν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους ως αποτέλεσμα της βίαιης ταξικής τους υποτίμησης. Γεγονός το οποίο αναδεικνύεται χαρακτηριστικά και από τους τζίρους των σούπερ μάρκετ τα προηγούμενα 2 χρόνια: Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2023, έφτασε τα 11,8 δισ., ενώ το 2022 τα 8,56 δισ., επιβεβαιώνοντας έτσι το ταξικό πρόσημο των ανατιμήσεων και τη λειτουργία τους ως μέσο συνέχισης και διεύρυνσης των κερδών του κεφαλαίου και ακόμα πιο έντονης αφαίμαξης των φτωχών – λαϊκών στρωμάτων με πρόσχημα, όπως κάθε φορά, την κρίση του ίδιου του συστήματος.
Παράλληλα, οι ίδιοι που ευθύνονται για τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης προτείνουν ως “λύσεις” αυξήσεις- κοροϊδία στους μισθούς που δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό, πενιχρά επιδόματα με ονόματα της πλάκας που επιδιωκούν να κανονικοποιήσουν τις συνθήκες φτωχοποίησης του λαού και φυσικά, περισσότερες ώρες και ημέρες εργασίας, εξαναγκάζοντας το λαό να υποκύψει σε αυτές υπό το φόβο της απόλυσης, της ανεργίας, της αδυναμίας ανταπόκρισης στις βασικές του ανάγκες, ανάγκες που το ίδιο το κεφάλαιο έχει φροντίσει πρωτύτερα να του στερήσει. Σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν το αντικοινωνικό τους έργο, στελέχη της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, ως “άριστοι” υπερασπιστές των συμφερόντων της αστικής τάξης, δε διστάζουν να προχωρούν σε επαίσχυντες δηλώσεις (ενδεικτικά: “Δεν μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, γιατί δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση” – Κωστής Χατζηδάκης, “Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος”- Κυριάκος Μητσοτάκης). Δηλώσεις που στηλιτεύουν και ευτελίζουν τους δυσμενείς όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης και του λαού, που αδυνατεί να πληρώνει βασικά αγαθά, να έχει πρόσβαση σε καίριες υπηρεσίες, όπως η υγεία, να ζει εν τέλει με αξιοπρέπεια.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της ακρίβειας και της εξαθλίωσης του λαού για την κερδοφορία των λίγων, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και την επιβίωση της τάξης μας. Με μαζικές και μαχητικές απεργίες και διαδηλώσεις, με αυτομειώσεις και στοχοποίηση των υπευθύνων οφείλουμε να χτίσουμε ένα τοίχος προστασίας και αξιοπρέπειας απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις των κεφαλαιοκρατών. Με τη μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων και των συλλογικών φορέων της τάξης μας, με το συντονισμό των ταξικών και λαϊκών δυνάμεων, με την οργάνωση και δράση στις γειτονιές μας, να προσπαθήσουμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι μια λύση στα προβλήματά μας.
Η οργάνωση του λαού θα είναι η απάντηση για κάθε πολιτική που του στερεί την αξιοπρέπεια στη ζωή.
Ενόψει των ανωτέρω, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής.
📍 Στην Θεσσαλονίκη, βρεθήκαμε στη λαϊκή αγορά της Μαρτίου – Βούλγαρης τα προηγούμενα Σάββατα (18/05, 25/05 και 01/06), όπου μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα σε κατοίκους της γειτονιάς, καθώς και σε παραγωγούς, ενώ προέκυψαν και πολλές συζητήσεις με τον κόσμο σχετικά με το ζήτημα. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν και εξορμήσεις στις γειτονιές των ανατολικών όπου γράφτηκαν συνθήματα για τη στέγαση και τις ανατιμήσεις.
📍 Αντίστοιχα, έγιναν εξορμήσεις με αφισοκολλήσεις και πανό ενάντια στην ταξική βία της ακρίβειας σε γειτονιές της Αθήνας (Αττική, Κολωνός, Σεπόλια, Γκύζη, Κυψέλη).
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
Διαρκής Αγώνας ★ για την ταξική απελευθέρωση
Μοιραστείτε το άρθρο