ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ- EZLN “500, 40, 30” χρόνια μετά – Τα ανακοινωθέντα του φθινοπώρου 2023 σε ebook

karavanizapatista.espivblogs.net

EBOOK: EZLN «500, 40, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» – ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2023

Από τον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να σε μορφή ebook τα 20 ζαπατιστικά ανακοινωθέντα του φθινοπώρου 2023:

ebook: EZLN «500, 40, 30 χρόνια μετά» – Τα ανακοινωθέντα του φθινοπώρου 2023

Ο κύκλος των 20 ανακοινωθέντων του EZLN που παρουσιάζουμε άνοιξε στις 22 Οκτωβρίου 2023 με το ποίημα «Τα κίνητρα του λύκου» του Ουρουγουανού ποιητή Rubén Darío και ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 με το Εικοστό και Τελευταίο Μέρος. Ήρθε μετά από μια σιωπή περίπου δύο ετών που ακολούθησε το Ταξίδι για τη Ζωή – Κεφάλαιο Ευρώπη, και η οποία διακόπηκε μόνο για δύο διεθνείς παρεμβάσεις του EZLN σχετικά με τους πολέμους στην Ουκρανία (τον Μάρτιο του 2022) και την Παλαιστίνη (τον Οκτώβριο του 2023).

40 χρόνια μετά την ίδρυσή του (στις 17 Νοεμβρίου 1983), 30 χρόνια μετά την εξέγερση της πρωτοχρονιάς του 1994 και την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη, 20 χρόνια μετά τη δημιουργία των καρακόλ και τη σπορά της αυτονομίας, ο EZLN επιμένει: Κοιτάζει πολύ πίσω στο χρόνο για να μπορέσει να δει πολύ μπροστά, μετά από εφτά γενιές, την ελευθερία ενός μικρού κοριτσιού. Συνεχίζει και συγχρόνως αλλάζει.

Στα είκοσι ανακοινωθέντα ξαναβρίσκουμε τα συστατικά αυτής της «χαρούμενης εξέγερσης», την επιμονή στην πράξη, την ευθύνη, τη διεισδυτική ανάλυση, την ποιητική γλώσσα, το ζαπατιστικό χιούμορ. Και ένα βλέμμα που αγκαλιάζει τον κόσμο γιατί «έχει τις διαστάσεις της καρδιάς»: «Για εμάς δεν υπάρχουν σύνορα ή μακρινές γεωγραφίες. Όλα όσα συμβαίνουν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη μάς επηρεάζουν και μας αφορούν, μας ανησυχούν και μας πληγώνουν». Τα ανακοινωθέντα αξίζει να διαβαστούν και να μελετηθούν, καθώς η επικαιρότητά τους δεν αφορά μόνο τη ζαπατιστική γεωγραφία αλλά και τη δική μας. Από τον πλούτο τους επισημαίνουμε ενδεικτικά:

  • Την ανάλυση της «καταιγίδας» ως λεηλασίας της φύσης και του πλανήτη εξαιτίας του ληστρικού καπιταλισμού από τον οποίο κινδυνεύει η ανθρωπότητα, και η οποία θέτει επιτακτικά το ζήτημα της επιβίωσης των αποκάτω – και, κυρίως, της οργάνωσής τους.
  • Τη συλλογική οργή που απαιτεί δικαιοσύνη.
  • Τον αναστοχασμό και την αυτοκριτική ως απαραίτητα εργαλεία για το βάθεμα και την ενίσχυση της αυτονομίας. Η νέα δομή της ζαπατιστικής αυτονομίας που παρουσιάζεται στα ανακοινωθέντα προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός συλλογικού διαλόγου τριών ετών στις κοινότητες και λειτουργούσε ήδη πριν ανακοινωθεί.
  • Σποραδικές αποτιμήσεις και στιγμιότυπα του Ταξιδιού για τη Ζωή – Κεφάλαιο Ευρώπη (που δεν έφτασε στην ελληνική γεωγραφία, αλλά το Ταξίδι θα έχει συνέχεια…)
  • Μια νέα στρατηγική πρόταση με διεθνείς ορίζοντες: Τα Κοινά και η Μη Ιδιοκτησία.

Τα ανακοινωθέντα, όπως και όλα τα κείμενα του EZLN, δημοσιεύονταν πρώτα στον «επίσημο» ζαπατιστικό ιστότοπο enlacezapatista.ezln.org.mx. Καθώς ήταν από την αρχή φανερό ότι θα πρόκειται για μια σειρά κειμένων, δημιουργήθηκε μια μεταφραστική ομάδα από συντρόφισσες και συντρόφους που συμμετείχαν στον Πανελλαδικό Συντονισμό για το ταξίδι των ζαπατίστας, ώστε να μεταφράζονται άμεσα στα ελληνικά – και τα μεταφρασμένα κείμενα αναρτώνταν στο karavanizapatista.espivblogs.net/ και στο facebook.com/karavanizapatista/. Για την παρούσα έκδοση επιμεληθήκαμε εκ νέου τις μεταφράσεις – και προτιμήσαμε τη μορφή του ebook που δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε τα ζαπατιστικά βίντεο και άλλους συνδέσμους. Η εικονογράφηση είναι των πρωτότυπων ανακοινωθέντων.

ebook: EZLN «500, 40, 30 χρόνια μετά» – Τα ανακοινωθέντα του φθινοπώρου 2023

 

Μοιραστείτε το άρθρο