Το επικίνδυνο “παιχνίδι” του Μακρόν με τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Παρίσι.

ΤΟ βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές σε δύο εβδομάδες με τον πρώτο γύρο να έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου. Η ακροδεξιά θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία ακόμη και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι σημαίνει διάλυση

Σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, όταν ο πρόεδρος δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία ή επαρκή νομιμοποίηση, μπορεί να επιλέξει να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτικές εκλογές οργανώνονται επειγόντως, προκειμένου να εκλεγεί νέα Βουλή και να αποκτήσει ο Πρόεδρος μια πιο σταθερή πλειοψηφία.

Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία εξακολουθεί να μην καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία, τότε το κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο συμμετέχει μεν στην κυβέρνηση, αλλά ο πρωθυπουργός αλλάζει και διορίζει τη δική του κυβέρνηση. Ο πρόεδρος δεν έχει πλέον καμία εξουσία, αφού ο πρωθυπουργός δεν ανήκει στην πολιτική του παράταξη.

Η τελευταία διάλυση πραγματοποιήθηκε το 1997. Τότε, ο Ζακ Σιράκ ήθελε να αποκτήσει μεγαλύτερη πλειοψηφία, αλλά είχε υπερεκτιμήσει τη δύναμή του. Με μειοψηφία στις δημοσκοπήσεις, η Δεξιά έχασε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα βγήκε πρώτο. Έτσι, η Αριστερά του Lionel Jospin κυβέρνησε μέχρι το 2002, παρόλο που ο πρόεδρος ήταν από τη Δεξιά. Αυτό είναι γνωστό ως “συγκατοίκηση”: ο πρόεδρος δεν προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό.

Μόνο που δεν είμαστε πια στο 1997 και τα δύο μεγάλα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς δεν προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Βρισκόμαστε στο 2024, το καθεστώς βρίσκεται σε κρίση και η ακροδεξιά μόλις κέρδισε σχεδόν το 40% των ψήφων στις ευρωεκλογές και ήταν δεύτερη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Μπορεί να έχουμε έναν συνασπισμό Bardella, Le Pen, Zemmour στην κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος σκέφτεται εδώ και καιρό να διαλύσει το κοινοβούλιο.Ήδη από το 2022, τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για αυτό το ενδεχόμενο, όταν ο Μακρόν δεν κατάφερε να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και δεν είχε πραγματική πλειοψηφία. Αυτό τον οδήγησε στο να χρησιμοποιεί συστηματικά το 49,3 (προεδρικά διατάγματα) για να μη χρειαστεί να περάσει από την ψήφο των βουλευτών.

Και πάλι τον Μάρτιο του 2023, εν μέσω ενός κοινωνικού κινήματος κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο Μακρόν έθεσε το ενδεχόμενο διάλυσης. Αλλά εκείνη την εποχή, η Αριστερά ήταν ισχυρότερη και η France Insoumise θα κέρδιζε πιθανώς περισσότερες έδρες από ό,τι είχε, κάτι που δεν βόλευε τους Μακρονιστές. Προφανώς, ο Μακρόν πιστεύει τώρα ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος.

Ένα χρόνο μετά, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Το RN θριαμβεύει χάρη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ η France Insoumise σέρνεται στη λάσπη όσο ποτέ άλλοτε και δέχεται μια συνεχή ροή δυσφημίσεων. Βγήκε αποδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές. Στην πραγματικότητα, το RN ζητούσε τη διάλυση του κόμματος αν κέρδιζε τις ευρωεκλογές. Ο Μακρόν εκπληρώνει τις επιθυμίες του, υποχωρώντας στις επιθυμίες της ακροδεξιάς σε μια στιγμή που βρίσκεται σε θέση ισχύος.

Και αυτή τη φορά, αφού το PS έχει αναστηθεί από τον τάφο του χάρη στην υπερμεσολάβηση του Glucksmann, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα NUPES, έναν αριστερό συνασπισμό ικανό να επιτύχει πλειοψηφία. Ο Glucksmann δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να εξουδετερώσει την αριστερά.

Ο Μακρόν δημιουργεί έναν δεξιό συνασπισμό με τον Σαρκοζί, τον Εστρος και τους φίλους τους για να προσπαθήσει να πάρει πλειοψηφία, κάτι που είναι μόλις λίγο χειρότερο.

Η πορεία προς το νεοφασισμό ήταν ήδη αισθητή. Φάνηκε με την ανελέητη καταστολή κάθε μορφής διαφωνίας, τη χρήση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας για να καταστείλει την εξέγερση στα προάστια (με τα περσινά γεγονότα μετά τη δολοφονία από αστυνομικό του Ναέλ) ή της υποστήριξης στην Παλαιστίνη, όταν χρησιμοποίησε εκρηκτικά κατά περιβαλλοντικών ακτιβιστών (Σαιν Σολίν κατά μέγα-δεξαμενών) , ή επιτέθηκε στην ελευθερία του Τύπου όπως ποτέ άλλοτε (εκκαθαρίσεις προσώπων στα μέσα και ειδικά στο κρατικό ραδιόφωνο)., φάνηκε με την κατάρρευση των ελευθεριών και τις πλήρεις εξουσίες της αστυνομίας. Φάνηκε όταν ο Μακρόν έστειλε τεθωρακισμένα ενάντια στα Κίτρινα Γιλέκα, όταν ανέπτυξε πρόσφατα τον στρατό ενάντια στους Κανακι.

Ενώ έχει αποκαταστήσει τον Πεταίν, έχει διορίσει υπουργό Εσωτερικών (Darmanin) από την Action Française, έχει ψηφίσει αρκετούς νόμους κατά της μετανάστευσης, έχει αυξήσει τα ισλαμοφοβικά μέτρα και πολλούς άλλους για τον περιορισμό των ελευθεριών. Έδειξε την υποστήριξή του στον Ζεμμούρ και έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Valeurs Actuelles, Μίλησε για το “οργανικό έθνος” – μια φασιστική έννοια – και τον Ιούνιο του 2022: η ομάδα LREM στο Κοινοβούλιο εξέλεξε δύο αντιπροέδρους του RN. Ο Μακρονιστής πρόεδρος της Συνέλευσης δήλωσε ότι “ο Sébastien Chenu [RN] δεν είναι ένας καλός, αλλά ένας πολύ καλός αντιπρόεδρος”.

*

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ; Όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της γαλλικής κυβέρνησης, μόνο ένα πολιτικό ρεύμα πήδηξε από τη χαρά του: η ακροδεξιά. Στα γραφεία του RN, οι άνθρωποι πανηγύριζαν: μπορούσαν ήδη να δουν τους εαυτούς τους στην εξουσία. Μεταξύ των Μακρονιστών, όλοι έπεσαν νοκ άουτ. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές της Αναγέννησης δεν θα επανεκλεγούν. Ο Μακρονισμός είναι μαζικά μισητός, δεν έχει δεξαμενή ψήφων, δεν έχει συμμάχους.

Ο Μακρόν διάλεξε τη μέρα του. Οργανώνει έκτακτες εκλογές ακριβώς τη στιγμή που η ακροδεξιά πετυχαίνει το μεγαλύτερο σκορ που έχει πετύχει ποτέ. Σε μια μέρα που η Αριστερά είναι πιο διχασμένη από ποτέ. Την ημέρα που το δικό του στρατόπεδο έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Οι συντάκτες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Αναρωτιούνται αν είναι μια “στρατηγική” για την επανάληψη του “ρεπουμπλικανικού μπαράζ”. Μόνο που κανείς δεν το πιστεύει πια. Άλλοι λένε ότι δεν χρειαζόταν διάλυση σε αυτό το πλαίσιο και αναζητούν λόγους. Ο Jean-Michel Apathie πιστεύει ότι επρόκειτο για μια “απόφαση εν θερμώ”. Προσπάθησαν να βρουν μια λογική εξήγηση. Αλλά είναι πολύ απλό: ο μάνατζερ που κυβερνά τη Γαλλία θέλει να ευνοήσει την άκρα δεξιά. Και υπάρχουν τρεις λόγοι που θα μπορούσαμε να το υποθέσουμε αυτό :

Η συγκατοίκηση για να “φθείρει” το RN

Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν εδώ και δύο χρόνια, διαρρέει στον Τύπο ότι θα μπορούσε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση σε περίπτωση κρίσης. Λειτουργεί μακιαβελικά. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη εξηγήσει ότι μια “συγκατοίκηση” με τη Μαρίν Λεπέν ή κάποιον κοντινό της ως πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της θητείας του θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική “φθορά” και να αναδείξει την πολιτική ανικανότητά της αροδεξιάς. Το στρατόπεδο Μακρόν θα μπορούσε έτσι να πάει στις προεδρικές εκλογές του 2027 έχοντας συμβολικά “αποδυναμώσει” την ακροδεξιά.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να έχει ως παράδειγμα τον Σιράκ, ο οποίος αναγκάστηκε να διορίσει τον σοσιαλιστή Ζοσπέν ως πρωθυπουργό. Μια “αριστερή” κυβέρνηση με έναν δεξιό πρόεδρο, ο οποίος είχε απογοητεύσει τον λαό, ο οποίος στη συνέχεια μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία του PS το 2002.

Πρόκειται για μια στρατηγική που είναι επικίνδυνη. Πρώτον, 3 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε πιο κοντά στην αρχή της θητείας (στη Γαλλία είναι 5 χρόνια), που ξεκινά το 2022, παρά στο τέλος. Αυτό θα σήμαινε ότι η ακροδεξιά έχει 3 χρόνια για να εφαρμόσει το σχέδιο μάχης της, να κλειδώσει την κατάσταση . Δεύτερον, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν η ακροδεξιά έχει την εξουσία, δεν την επιστρέφει.

Για την καταστροφή της Αριστεράς

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το περιοδικό L’Obs αποκάλυψε μια δημοσκόπηση που προέβλεπε μια Εθνοσυνέλευση σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Το RN θα κέρδιζε μεταξύ 243 και 305 βουλευτές, και επομένως την πλειοψηφία. Οι Μακρονιστές θα κατέρρεαν. Και πάνω απ’ όλα, η Αριστερά, ακόμη και αν ήταν ενωμένη, θα εξαφανιζόταν ουσιαστικά.

Στην πραγματικότητα, ένας από τους κύριους στόχους αυτής της διάλυσης, εκτός από το να δώσει εξουσία στην ακροδεξιά, είναι να εκκαθαρίσει την αριστερά, και ειδικότερα τη France Insoumise, τη μόνη πραγματική δύναμη της αντιπολίτευσης. Η FI δυσφημίζεται και συκοφαντείται καθημερινά εδώ και μήνες, και τα μέσα ενημέρωσης έχουν διαδώσει τα χειρότερα για το κίνημα του Mélenchon. Οι Insoumis δεν μπορούν πλέον να αρθρώσουν ούτε μια λέξη χωρίς να υποστούν άλλη μια βίαιη εκστρατεία. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην επηρεαστεί κανείς από αυτού του είδους την πλύση εγκεφάλου. Τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να επιβάλλουν στο συλλογικό φαντασιακό ότι η Λεπέν θα ήταν πιο καθησυχαστική από τους Insoumis.

Επιβάλλοντας εκλογές σε μόλις 3 εβδομάδες, χωρίς προεκλογική εκστρατεία, ο Μακρόν καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για την Αριστερά να σχηματίσει μια νέα ένωση.

Είναι αυτονόητο ότι με μια κυβέρνηση RN, που αναμφίβολα είναι σύμμαχος του Ζεμμούρ, αυτή η εκκαθάριση θα είναι επίσης φυσική για όλα τα κοινωνικά κινήματα, τους αγώνες στο δρόμο, τις συλλογικότητες και άλλες αντιδυνάμεις. Ακριβώς όπως τα τελευταία χρόνια, μόνο χειρότερα.

Επιτρέποντάς του μια τρίτη θητεία

Η τελευταία υπόθεση, μη αυτονόητη αλλά αληθοφανής, είναι να επιτραπεί στον Μακρόν μια τρίτη θητεία. Σύμφωνα με την Πέμπτη Δημοκρατία, ένας πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο δύο συνεχόμενες θητείες. Όπως γνωρίζουμε, και όπως έχουν εκφράσει ευρέως οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Μακρόν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες, ο Μακρόν θα ήθελε να είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία το 2027.

Έτσι, θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να δημιουργήσει μια κατάσταση χάους που ευνοεί την αυταρχική διακυβέρνηση. Με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση, ο Μακρόν μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί πριν από το 2027, χρησιμοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αστάθεια της εξουσίας ως δικαιολογία, και να αφήσει έναν προσωρινό πρόεδρο να ολοκληρώσει τη θητεία. Αν ο εκλεγμένος πρόεδρος παραιτηθεί, ο πρόεδρος της Γερουσίας θα αναλάβει, μέχρι να βρεθεί λύση. Έτσι, μετά τη διακοπή της θητείας του, ο Μακρόν θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2027: δεν θα πρόκειται για διαδοχικές θητείες, αφού στο μεταξύ θα υπάρξει παραίτηση.

Ο Bardella υποχωρεί για τις συντάξεις

“Θα δούμε”.  Από την άλλη πλευρά, την Τρίτη 11 Ιουνίου, ο Bardella έκανε πίσω στο θέμα των συντάξεων που αποτέλεσε επίσης μέρος της δημοτικότητάς του. Απέφυγε την ερώτηση, που του τέθηκε από το ραδιόφωνο RTL, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν το RN θα καταργήσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων σε περίπτωση νίκης. Αυτό το “θα δούμε” σημαίνει προφανώς όχι. Ωστόσο, μέχρι τώρα, η επίσημη θέση του RN αντίθετη σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία έχει απορριφθεί σχεδόν από το σύνολο του γαλλικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του 90% του ενεργού πληθυσμού.

Πέρυσι, βέβαια, το RN δήλωσε ότι “επέλεξε να μην εμποδίσει το κοινοβούλιο” κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όπως είπε η Μαρίν Λεπέν. Και το κόμμα της προφανώς δεν βγήκε στους δρόμους για να αντιταχθεί στο σχέδιο. Έτσι, η ακροδεξιά ποδοπατούσε, μαζί με την κυβέρνηση, τη γνώμη των 9 στους 10 εργαζόμενων και το μεγαλύτερο απεργιακό κίνημα των τελευταίων δεκαετιών, με εκατομμύρια ανθρώπους να αγωνίζονται για το συντριπτικό αίτημα για αξιοπρεπείς συντάξεις. Ο φασίστας τρέφεται από την κοινωνική απογοήτευση, αλλά εκτελεί τις εντολές των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Ζεμούρ, σύμμαχος της Λεπέν, δήλωσε: “Οι άνθρωποι που είναι υπέρ της συνταξιοδότησης στα 60 είναι ανεύθυνοι. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις αρχές μου, αλλά πρέπει να πάμε παραπέρα.”

Αυτό δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο η ακροδεξιά βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τους υπερφιλελεύθερους. Τον Οκτώβριο του 2022, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον εθνικό προϋπολογισμό, το RN καταψήφισε μια τροπολογία για την επαναφορά του φόρου πλούτου. Το RN ψήφισε επίσης κατά της επιβολής φόρου στα ιδιωτικά τζετ και τα γιοτ. Τέλος, η ακροδεξιά ψήφισε μαζί με τους Μακρονιστές υπέρ μιας φορολογικής έκπτωσης για τους… ιδιοκτήτες κάστρων! Πρέπει να πούμε ότι η Μαρίν Λε Πεν είναι πολυεκατομμυριούχος κληρονόμος και ότι ο πατέρας της είναι ιδιοκτήτης του Château de Montretout.

Τον Ιούλιο του 2022, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, το RN και η ομάδα των Μακρονιστών είχαν συνεργαστεί περίφημα Η ομάδα της Λεπεν είχε καταψηφίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ που πρότεινε η Αριστερά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα “έκτακτα μέτρα για την προστασία της αγοραστικής δύναμης”. Τότε, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να “προχωρήσουμε μαζί” με το Rassemblement National και ορισμένοι βουλευτές συμφώνησαν να “συζητήσουν” με την ακροδεξιά για να “βρουν πλειοψηφίες”. Ο Yaël Braun-Pivet χαρακτήρισε επίσης τον αντιπρόεδρο του RN της Συνέλευσης ως “πολύ καλό”. Πρέπει να ειπωθεί ότι ήταν ο Μακρον που του έδωσε τη θέση του.

Η μεγαλύτερη πολιτική απάτη ήταν να κάνει τους φτωχούς να πιστέψουν ότι η ακροδεξιά υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Η ακροδεξιά υποστηρίζεται από τα μεγάλα αφεντικά και τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Ο Μπολορέ έχει ρίξει όλη του την περιουσία στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2023, η Μαρίν Λεπέν δείπνησε σε ένα κορυφαίο παρισινό εστιατόριο με τον Ανρί Προλιό, τον πρώην επικεφαλής της Veolia και της EDF, και η L’Obs έγραψε: “Οι οικονομικές ελίτ προετοιμάζονται για μια πιθανή νίκη της ακροδεξιάς;”. Ολόκληρη η αστική τάξη είναι ενωμένη: πίσω από τον άκρα δεξιά βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

*

Στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη Γαλλία, ένα κίνημα αντίστασης όλο και αυξάνεται.

Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης της διάλυσης ξεκίνησαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και το Στρασβούργο.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 10 Ιούνη, στο Λύκειο Henri IV στο Παρίσι και στο Λύκειο Saint Exupery στη Λυών, οι μαθητές απέκλεισαν τα σχολεία τους υπό τις κραυγές “Στο διάολο το Εθνικό Μέτωπο” και “Bardella, εξαφανίσου, η Ευρώπη δεν είναι δική σου”.

Το φιλελεύθερο-φασιστικό μπλοκ υπόσχεται κόλαση στους νέους: εκτεταμένη ανασφάλεια, ρατσισμό, αιματηρή καταστολή και στρατιωτικοποίηση, με ορίζοντα τον πόλεμο και το εθνικιστικό μίσος.

Βράδυ Δευτέρας 10 Ιουνίου:

Παρίσι: πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Πικετοφορίες και κινητοποιήσεις (άγριες πορείες). Τα μεσάνυχτα, οι άγριες πομπές εξακολουθούσαν να περιφέρονται στους δρόμους. Επιθέσεις της αστυνομίας με δακρυγόνα και χειροβομβίδες διάλυσης, συλλογικά αντίποινα, φλεγόμενα οδοφράγματα.

Νάντη: 4.400 διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, πιθανότατα διπλάσιοι διαδήλωσαν με σημαίες αντιφασιστικές και της Παλαιστίνης. Βασικό σύνθημα, Επανάσταση ή βαρβαρότητα. (βλ φωτό στην αρχή του κειμένου). Πολύ πυκνή και δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης και στοχευμένη δράση. Πορεία προς το αστυνομικό τμήμα και φλεγόμενα οδοφράγματα στο τέλος της διαδήλωσης.

Rennes: 3.000 άτομα σύμφωνα με τον Τύπο,  και εντάσεις με την αστυνομία. Χορός γύρω από μια φωτιά στο τέλος της βραδιάς.

Μπορντό: χιλιάδες διαδηλωτές στην Place de la Victoire. Φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να διαδηλώνουν μετά τις 10 το βράδυ. Ένα ακροδεξιό μπαρ δέχτηκε επίθεση, ενώ τράπεζες και καπιταλιστικά καταστήματα έγιναν στόχοι.

Angers: 1.000 άτομα στο δρόμο. Επίθεση στο μπαρ “Le Bazar”, το οποίο λειτουργεί ως αρχηγείο των νεοναζί του Alvarium. Καταστολή της αστυνομίας με δακρυγόνα για την προστασία της ακροδεξιάς.

Λυών: 3.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία. Η αστυνομία απέκλεισε τις γέφυρες που οδηγούν στη συνοικία Vieux Lyon, όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της ακροδεξιάς, και έκανε χρήση δακρυγόνων. Συγκρούσεις και φλεγόμενα οδοφράγματα.

Τουλούζη: πολύ μεγάλη συμμετοχή, 6.200 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έβαλαν σε λειτουργία ένα μηχάνημα κατασκευής, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έκαψαν κάδους. Η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες στο τέλος της διαδήλωσης.

Στρασβούργο: 1.000 άτομα στο δρόμο σύμφωνα με τον Τύπο. Περίπου δέκα κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν για να αποκλείσουν μια λεωφόρο.

Caen: 1.000 διαδηλωτές για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα μετά την ανακοίνωση της διάλυσης του Κοινοβουλίου, Χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς. Και η καταστολή ήταν ακόμη πιο σκληρή από ό,τι τις προηγούμενες νύχτες.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθούν παντού κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά.

ΠΗΓΗ CONTRE-ATTAQUE

Επιμέλεια: Ηρώ Σιαφλιάκη

Μοιραστείτε το άρθρο