Η σύνδεση των αγώνων της πόλης και της υπαίθρου συζητήθηκε στο 11ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, που συνεχίζεται στο δάσος των Σκουριών, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Στις εκδηλώσεις της 8ης μέρας, συζητήθηκε η περιβαλλοντική και άλλη επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης από τη βιομηχανία της ενέργειας και τους αυτοκινητόδρομους, όπως το fly over, την ώρα που οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι ήδη υψηλοί και οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι για εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, αναψυχή, ποιότητα ζωής κλπ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
«Fly over: να σταματήσει τώρα αυτό το καταστροφικό, φαραωνικό έργο, αμφίβολης σκοπιμότητας»
Στην εκδήλωση μίλησε το μέλος του συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού ενάντια στο Flyover Δημήτρης Λαμπρινίδης.
Την ώρα που όλος ο πλανήτης συζητάει για την ανάγκη περισσότερου πρασίνου, όπως κατήγγειλε ο κ. Λαμπρινίδης, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε άρση της απόφασης για αναδασωτέα έκταση, για 188 στρέμματα δάσους στο Σέιχ Σου, έκταση που σύμφωνα με υπολογισμούς, αφορά 30 χιλιάδες δέντρα. Αυτά τα δέντρα προβλέπεται ότι θα κοπούν για την κατασκευή του fly over. Αυτή η απώλεια, σημείωσε, δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τα δεντρύλλια που προβλέπει η δέσμευση περί αποκατάστασης, ούτε από την αναδάσωση έκτασης στο Ωραιόκαστρο, που έχει εξαγγελθεί. Η έναρξη της κοπής των δέντρων άρχισε χωρίς καν να έχει εκδοθεί περιβαλλοντική άδεια. Πενήντα τρεις συλλογικότητες, με τη στήριξη μεγάλους μέρους της κοινωνίας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες της κοινοπραξίας κατασκευής της υπερυψωμένης λεωφόρου και καταγγέλλουν ότι ήδη έχουν κοπεί δέντρα στον κόμβο της Νεάπολης και ανοίγονται δρόμοι στο δάσος, την ώρα που η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν προβλέπει χρήση δασικών δρόμων.
Παράλληλα, οι συλλογικότητες ενάντια στο fly over καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση των ρεμάτων και ότι η κοινοπραξία κάνει διανοίξεις σε δύο μεγάλα ρέματα, γεγονός για το οποίο, έκαναν καταγγελία για καταπάτηση, στην επιθεώρηση περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε προβληματισμό για το αν η περιφερειακή τάφρος, που υποδέχεται τα νερά των ρεμάτων για αντιπλημμυρική προστασία, θα μπορέσει να διαχειριστεί αυξημένους όγκους. Για την καταγγελία, όπως είπε, η επιθεώρηση περιβάλλοντος δεν έχει προσκομίσει καμία απάντηση, ενώ καμία απάντηση δεν πήραν από τους αρμόδιους, και για άλλη καταγγελία, προ 10 μηνών, ότι κατά τις εργασίες, έριξαν μπάζα στην περιφερειακή τάφρο, στο ρέμα Σταγειρίτη, που περνάει από τη Μαλακοπή και την Άνω Τούμπα.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική κίνηση βαρέων οχημάτων στο Σέιχ Σου, που μετατρέπεται σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, χωρίς πρόσβαση για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται η εκδίκαση στο ΣτΕ της νέας προσφυγής δεκάδων φορέων της πόλης, ενάντια στην τελευταία, εκ νέου αδειοδότηση του έργου. Με την συμμετοχή τους στο 11ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, έστειλαν μήνυμα προς όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να συσπειρωθεί γύρω από την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες του fly over και να μην ξαναρχίσουν. Όπως είπε ο Δημήτρης Λαμπρινίδης, «αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε αυτό το φαραωνικό έργο, αμφίβολης σκοπιμότητας. Τα 4 χρόνια που είπαν δεν αρκούν. Μετά από δεύτερη παράταση, τα χρόνια έγιναν 5. Τώρα γίνονται οι πρόδρομες εργασίας και έχουμε πολύ δρόμο. Το έργο στήθηκε σε ένα μεγάλο ψέμα, ότι θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη στο κυκλοφοριακό. Είναι ένα τεράστιο ψέμα γιατί δεν έχει σχέση με την πόλη. Είναι ένας κλειστός δρόμος 10 χλμ που θα μεταφέρει τα ΙΧ από δυτικά ανατολικά. Θα εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να περάσουν την πόλη. Θα δούμε στη συνέχεια, και διόδια. Η μεγάλη ανεπάρκεια και το αδιέξοδο του έργου φαίνεται από την έλλειψη τεχνικών μελετών, η περιβαλλοντική μελέτη αμφισβητείται. Μια γνωστή συνταγή που θα οδηγήσει αυτό το έργο στα βράχια αλλά θα αποδώσει κέρδος σε κοινοπραξία και παρατρεχάμενους που διεκδικούν τις ρήτρες Από 280 εκ προϋπολογισμό, έχει ξεπεράσει 500 εκατ. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που γίνεται στις πλάτες της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και αποτελεί κίνδυνο καταστροφής για το περιβάλλον. Να προλάβουμε τη λεηλασία. Καταθέτουμε άμεσα, παρά τη διακοπή του ΣτΕ, νέα αίτηση αναστολής και προσωρινή διαταγή για να σταματήσουν οι εργασες. Η τελευταία ΑΕΠΟ πριν από δύο μήνες, ήταν επιχείρημα για την αναβολή του δικαστηρίου για τον Οκτώβρη και η εταιρία άρχισε – κάτι που δεν προβλέπεται – διαβούλευση για νέα ΑΕΠΟ. Το ΣτΕ δεν έκρινε ότι κινδυνεύει το δάσος και μας οδηγεί στην απόφαση να προσπαθήσουμε να πάρουμε προσωρινή διαταγή, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, μήπως σώσουμε κατι που μπορεί να σωθεί.»
«Όχι στη βιομηχανική εγκατάσταση αερίου στο Θερμαϊκό»
Ο Θερμαϊκός, και μάλιστα το κλειστό τμήμα του κόλπου, βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρήσεων της ενέργειας για την εγκατάσταση βιομηχανικής εγκατάστασης που θα μετατρέπει σε αέρια μορφή το υγροποιημένο αέριο που εισάγεται κυρίως από τις ΗΠΑ και εξορύσσεται με τη μέθοδο fracking που είναι ιδιαίτερα καταστροφική για το περιβάλλον. Ο Κώστας Νικολάου, μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στο LNG, μίλησε στην εκδήλωση για τις περιβαλλοντικές και γενικότερες επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου. Όπως είπε, πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, πυρκαγιάς κλπ που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νερά του Θερμαϊκού και στον αέρα. «Τέτοια ατυχήματα έχουν συμβεί στην Αλγερία (2004) με νεκρους και τραυματιες, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου εκκενώθηκαν ολόκληρες περιοχές, είπε ο κ. Νικολάου. Πως εκκενώνεις μια πόλη άνω του ενός εκατομμυρίου;»
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξει το φαινόμενο της απογραμμάτιστης διαρροής μεθανίου, στον αέρα, το οποίο βραχυπρόθεσμα, είναι πιο επικίνδυνος ρύπος από το διοξείδιο του άνθρακα. Όπως σημείωσε, αυτό το έργο θα καλύπτει έκταση 80 στρεμμάτων μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση μόλις 3,4 χιλιόμετρα από την παραλία της πόλης και 3,1 χιλιόμετρα από το δέλτα των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού, που είναι προστατευόμενη περιοχή.
Σε ότι αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όπως κατήγγειλε το μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στο LNG, να υπάρξουν επιπτώσεις από την τοποθέτηση αγωγών. Ενώ, η διαδικασία μετατροπής του καυσίμου από υγρή σε αέρια μορφή, θα οδηγήσει σε πτώση της θερμοκρασίας των νερών του κόλπου, γεγονός που όπως είπε, θα επηρεάσει τη χλωρίδα και πανίδα του κόλπου, ενώ αη υτό το έργο θα επηρεάσει άμεσα πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους των δήμων Δέλτα. Μενεμένης – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού, καλώντας σε αγώνα για να ματαιωθεί το σχετικό σχέδιο. Πόσο μάλλον, όπως είπε, που ακόμη και από κυβερνητικά χείλη ακούστηκε ότι η διεθνής κατάσταση στην αγορά αερίου, καθιστά μη πρόσφορες τις συνθήκες σε ότι αφορά τη σκοπιμότητα, μιας ακόμη πλατφόρμας LNG. Όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία ενάντια στο LNG.
Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ: αγώνας ενάντια στη δυσοσμία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υποβάθμιση στη δυτική Θεσσαλονίκη
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στα ΕΛΠΕ, μιας ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, που τάσσονται υπέρ του αδιαμεσολάβητου αγώνα, έξω από τους θεσμούς. Όπως είπαν, το αίσθημα της δυσοσμίας, από μυρωδιές πετρελαίου, αερίου και κλούβιου αυγού είναι καθημερινό στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, εμετούς, αυπνίες, παλλινδρομήσεις. Η Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ, σημειώνει ότι αυτό οφείλεται σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί η πετροχημική βιομηχανία στην περιοχή. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, δεν γίνεται καμία συζήτηση ή ουσιαστική διερεύνηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη και για το αν για αυτό, ευθύνονται και κατά πόσο τα ΕΛΠΕ. Κι αυτό, παρόλα τα συμπεράσματα έρευνας για τις αιτίες θανάτου 110 χιλιάδων κατοίκων του ευρύτερου πολεδομικού συγκροτήματος από το 1950, όταν άρχισε η εκβιομηχάνιση, έως το 2000. Σύμφωνα με αυτά, τα προβλήματα υγείας αυξάνονταν ταχύτερα και αφορούσα περισσότερους ανθρώπους, ποσοστιαία στη Σίνδο και στη δυτική Θεσσαλονίκη από ότι στην ανατολική.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στα ΕΛΠΕ, σε δύο ατμοσφαιρικούς ρύπους. Στα οξείδια του αζώτου, που εκλύονται από τους πυρσούς, για τα οποία κατήγγειλαν ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων, δείχνουν συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου σε ποσότητα που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά.
Όπως είπαν, το θεσπισμένο όριο για τις συγκεκριμένες ουσίες, αφορά συγκεντρώσεις που μπορούν να προκαλέσουν άμεσα, προβλήματα υγείας και όχι τέτοιες που προκαλούν χρνόνιες επιπτώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν επίσης, στο βενζόλιο, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρείται καρκινογόνο (μυελώματα, λευχαιμία} με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές όριο για αυτή την ουσία. Όπως είπαν, από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, έχουν παρατηρηθεί συγκεντρώσεις βενζολίου πάνω από τα θεσπισπένα όρια. Επίσης, αναφέρθηκαν στις σοβαρές επιπτώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος (έκρηξη, πυρκαγιά κλπ) σύμφωνα με τους κανονισμούς Σεβέζο της ΕΕ.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στα ΕΛΠΕ, τόνισαν ότι πετροχημική βιομηχανία, κυβερνήσεις, κεντρικές και τοπικές, δεν επιθυμούν να διερευνηθεί και να αποτυπωθεί η πλήρης κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Και σημείωσαν την ανάγκη όλη η κοινωνία στο πολεοδομικό συγκρότημα να απαιτήσει την απομάκρυνση των ΕΛΠΕ από τον αστικό ιστό.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
«Κοινός αγώνας σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, ενάντια στις βλαπτικότητες»
Κάτοικοι της βορειανατολικής Χαλκιδικής, που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού – χαλκού, κατήγγειλαν ότι φορτηγά που μεταφέρουν μεταλλεύματα που είναι τοξικά, από τα μεταλλεία της Eldorado Gold, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για μεταφορά σε άλλες χώρες. Αυτή η μεταφορά γίνεται μέσω του οδικού δικτύου και από τις παρυφές της δυτικής Θεσσαλονίκης, στο λιμάνι. Όπως σημείωσαν, οι επιπτώσεις από ένα τροχαίο ατύχημα θα είναι σοβαρές σε περίπτωση διαρροής ενώ και η σκόνη από τα μεταλλεία που θα μεταφέρεται, μέσω των φορτηγών, θα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, όλων των περιοχών από τις οποίες αυτά θα διέρχονται. Αυτό σημείωσαν, αναδεικνύει ότι καμία περιοχή γύρω από τη Χαλκιδική δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Και υπενθύμισαν την έκθεση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, για την ευκολία μεταφοράς σκόνης που θα εκλύεται κατά χιλιάδες τόνους στην ατμόσφαιρα κάθε μέρα, όταν αρχίσουν οι εκρήξεις για τη δημιουργία του επιφανειακού κρατήρα εξόρυξης. Ένα από τα επικίνδυνα χημικά στοιχεία, που περιέχονται στο υπέδαφος των Σκουριών, όπως είπαν, είναι ο αμίαντος, που μόνο και μία ίνα του μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα βλάβη στην υγεία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο για την έκθεσή μας στον αμίαντο.
Για το λόγο αυτό, όπως τόνισαν, είναι σημαντικό οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής να ενώσουν τους αγώνες τους, απέναντι σε εξορυκτικές, πετροχημικές, ενεργειακές βιομηχανίες και κατασκευαστικά έργα, που αποτελούν κομμάτια του ίδιου συστήματος, που αποβλέπει στην αρπαγή και την ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.
Η δυναμική και τα όρια του κινήματος κόντρα στην ενεργειακή επέλαση
Στο δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων της 8ης μέρας στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στις Σκουριές, έγιν συζήτηση γύρω από τις αντιστάσεις που υπάρχουν και μπορούν να γενικευτούν, σε όλη την ελληνική γεωγραφία ενάντια στα σχέδια εταιριών, με τη βοήθεια του κράτους, να φυτέψουν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα, φράγματα και άλλες βιομηχανικές μονάδες της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας» σε πολλές περιοχές.
Όπως αναδείχθηκε στη συζήτηση, συντελείται αυτή την περίοδο μία επέλαση των βιομηχανικών και μη ΑΠΕ, ανεξέλεγκτα, χωρίς , διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή ακόμη και της σκοπιμότητας τέτοιων project, με μόνο κριτήριο και στόχο την κερδοσκοπία συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας.
Μπορεί να υπάρχει ανάσχεση της αθρόας αδειοδότησης, δημιουργίας και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας χωρίς την ενιαίο κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο για τα ζητήματα της ενέργειας; Το θέμα αυτό έθεσε, στην εκδήλωση, ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος του δικτύου Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό παροξυσμό. Όπως είπε, οι αδειοδοτήσεις δίνονται με φρενήρεις ρυθμούς, οι μεγάλοι παίχτες δημιουργούν νέες ολιγοπωλειακές καταστάσεις. Ο Τάσος Κεφαλάς σημείωσε ότι είναι ανάγκη ο αγώνας ενάντια σε κάθε έργο ΑΠΕ χωριστά, να αποκτήσει υπερτοπική σημασία και να αφορά το συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό. Όπως ανέφερε, το πανελλαδικό δίκτυο για την ενέργεια έχει συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσεων και στην αλληλοστήριξη μεταξύ των κατά τόπους αγώνων και επισήμανε την ανάγκη, τώρα που πολλές νέες κοινότητες ανθρώπων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ενεργειακής επέλασης, να υπάρξει επανεκκίνηση για έναν πιο συστηματικό συντονισμό για κοινή δράση, που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενιαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Πράσσος, συνταξιούχος της ΔΕΗ και μέλος της Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, μίλησε για μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού κράτους και στον ενεργειακό τομέα, μέσα από την ιδιωτικοποίηση που άρχισε με όχημα το αέριο και τις ΑΠΕ. Ο κ. Πράσσος σημείωσε ότι δεν ισχύουν οι διακηρύξεις περί κάλυψης των ενεργειακών αναγκών μόνο μέσω των ΑΠΕ. Όπως υπογράμμισε, είναι ζωτική η σημασία της ανάπτυξης του κινήματος ενάντια στον κερδοσκοπικό, ολιγοπωλειακό ενεργειακό σχεδιασμό, που ευνοεί την κερδοσκοπία των εταιριών και δικαιολογεί την ενεργειακή φτώχεια για την κοινωνία. Ενός κινήματος, στο οποίο όπως είπε, εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, καταναλωτές και επιστήμονες, θα δώσουν κοινό αγώνα, ώστε η ενέργεια και δωρεάν για όλο τον κόσμο, να καταργηθούν τα χρηματιστήρια ενέργειας, να γίνει κοινωνικοποίηση του ρεύματος και επανακρατικοποίηση των υποδομών.
Σε ότι αφορά το ενεργειακό μείγμα, ο κ. Πράσσος σημείωσε την ανάγκη να γίνει μια δημοκρατική συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει υπό τον έλεγχο των ιδιωτών. Όπως κατήγγειλε, είναι ψέμα το αφήγημα των κυβερνώντων και των εταιριών ενέργειας ότι «καίμε πολύ ρεύμα και πρέπει να αυξηθεί η προσφορά». Στον ελλαδικό χώρο, ανέφερε, η κατανάλωση μειώνεται σταθερά, πέφτοντας στο 40% σε σχέση με το 2011. Παρόλα αυτά, οι εγκαταστάσεις παραγωγής αυξάνονται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όπως είπε, το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται σε σχέση με αυτή που παράγεται γίνεται ολοένα και μικρότερο.
Δυτική Μακεδονία: Δυστοπία του εγκλωβισμού στην ενεργειακή μεγέθυνση και του περιβαλλοντικού dumping
Η εγκατάλειψη των ορυχείων του λιγνίτη, χωρίς κανένα σχεδιασμό και μέριμνα για την αποκατάστασή τους, παρά τα περί του αντιθέτου διακηρυγμένα, στη Δυτική Μακεδονία, αναδεικνύει το δυστοπικό μέλλον που περιμένει τους τόπους που θυσιάζονται για τη μεγέθυνση της παραγωγής ενέργειας και των κερδών των εταιριών. Όπως κατήγγειλε, το μέλος της Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία Στέφανος Πράσσος, τα δύο ορυχεία λιγνίτη, με διάμετρο 10 χιλιόμετρα και βάθος 3 και 4 χιλιόμετρα το καθένα, έχουν παρατηθεί ανοιχτά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται, συμβάλει σε ρωγμές και κατολισθήσεις που απειλούν οικισμούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να μην καταλήγουν στα δύο ορυχεία μεγάλες ποσότητες νερών, την ώρα που οι οικισμοί της περιοχής δεν έχουν νερό. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει όπως είπε, είναι ότι όσο δεν εξυγιαίνονται τα ορυχεία του λιγνίτη, αυξάνεται ο περιβαλλοντικός κίνδυνος για τις γειτονικές λίμνες του Αμυνταίου.
Ο κ. Πράσσος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι απάλλαξε τη ΔΕΗ από την υποχρέωση να κάνει αποκατάσταση, ενώ η περιβόητη επιστροφή εκτάσεων στους κατοίκους δεν υλοποιήθηκε, αφού εκτάσεις που αποδεσμεύονται με την απολιγνιτοποίηση, δόθηκαν σε εταιρίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και μονάδων καύσης στερεών αποβλήτων. Παράλληλα, αναπτύσσονται δεκάδες τοπικοί αγώνες που κερδήθηκαν, με τη στήριξη τουλάχιστον 30 φορέων που έχουν δημιουργήσει συντονιστική επιτροπή και συμβάλλουν στην παρουσία πολύ κόσμου στις δράσεις. Δεν έχει λείψει και η καταστολή, όπως στην περίπτωση της Καλαμιάς, όπου ηλικιωμένοι κάτοικοι, που δημιούργησαν ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίζουν τα μηχανήματα μιας εταιρίας που θέλει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά δίπλα στο χωριό τους, ξυλοκοπήθηκαν και προσήχθησαν από την αστυνομία.
Όπως υπογράμμισε, ο κ. Πράσσος, η απόφαση για ενεργειακή μετάβαση χωρίς λιγνίτη, με τις συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία μέριμνα για εργαζόμενους, κατοίκους και τοπική οικονομία, έχουν προκαλέσει τον ξαφνικό θάνατο ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Στην περιοχή χάθηκαν άμεσα 5 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν και με βάση το ΤΕΕ αυτό πολλαπλασιάζεται εξαιτίας της συνολικής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης 30% των κατοίκων, κυρίως νέοι φεύγουν από την περιοχή. Σε ότι αφορά το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κύριος Πράσσος ανέφερε ότι αυτή θα έπρεπε να γίνει σταδιακά με παράλληλη αντιμετώπιση της ανεργίας και των άλλων κοινωνικών επιπτώσεων. Μάλιστα, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησαν λέγοντας ψέματα, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είχε μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Αγώνες ενάντια στην ενεργειακή επέλαση και τη βίαιη αλλαγή χρήσεων γης, σε όλη την Κρήτη
Για την κατάσταση στην Κρήτη, μίλησε μέλος του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ Γιάννης Βασιλάκης. Το νησί έχει μπει από την αρχή στο στόχαστρο των ιδιωτών της ενέργειας με έργο στο Αποπηγάδι, τη δεκαετία του 2000, όπου σημειώθηκε μία από τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων, με καταστολή από την αστυνομία. Όπως ανέφερε, το νησί προορίζεται να παράγει ενέργεια που ισοδυναμεί με 1000 ανεμογεννήτριες, την ώρα που ήδη η ενέργεια που παράγεται ήδη, από τις εκατοντάδες υπάρχουσες, ξεπερνά τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό. Όπως σημείωσε, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης, με Πελοπόννησο και Αττική, θα απογειώσει τον αριθμό των αδειοδοτήσεων νέων μονάδων ΒΑΠΕ. Παράλληλα, το νησί βρίσκεται στο στόχαστρο ιδιωτών που προωθούν έργα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, την ιδιωτικοποίηση του νερού, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη δημιουργία φραγμάτων, ιδιαίτερα για ηλεκτροπαραγωγή και επελαύνουν αγοράζοντας τεράστιες εκτάσεις γης, με σκοπό την αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας και του real estate. την επέλαση τεράστιων εταιριών που αγοράζουν μαζικά γη, χτίζουν τεράστιες εκτάσεις για τουρισμό, real estate. Την ίδια ώρα, μια νέα γραμμή υπερηψηλής τάσης σχεδιάζεται για να ενώσει τα δύο άκρα του νησιού, στο ορεινό μεσαίο τμήμα του νησιού, που αφορά γεωπάρκα, καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις.
Πολλοί τοπικοί αγώνες, για την υπεράσπιση των περιοχών από τα παραπάνω σχέδια, έχουν αναπτυχθεί ήδη από τον αγώνα στο Αποπηγάδι, ενάντια σε όλες τις παραπάνω μορφές αρπαγής των κοινών αγαθών. Αυτοί οι αγώνες αποτελούν τη βάση της επανεκκίνησης σε ότι αφορά τη δικτύωση των δράσεων, σε Παγκρήτιο επίπεδο, πάνω στη λογική ότι δεν πρόκειται μόνο για την προστασία της φύσης αλλά για ζητήματα που είναι βαθιά κοινωνικά, που αλληλοσυμπληρώνονται σε ότι αφορά τις επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις κοινότητες. Σημαντική παράμετρος, όπως σημείωσε, ήταν η προσήλωση στο στόχο της υπεράσπισης των τόπων, αποφεύγοντας αντιπαραθέσεις για τεχνικά ζητήματα, να εργάζονται χωρίς να κάμπτονται από το αφήγημα των κυβερνώντων ότι όσοι αντιδρούν στη βίαιη αλλαγή χρήσεων γης για να τοποθετηθούν ανεξέλεγκτα και, συχνά, αχρείαστα ανεμογεννήτριες, είναι ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως τονίστηκε, η δυναμική στην κοινωνία ενάντια σε αυτή την επέλαση είναι τεράστια και ότι είναι σημαντικό να βρεθεί η γλώσσα και τα πεδία συνεργασίας, ώστε τα εκατοντάδες τοπικά όχι σε βίαιες επεμβάσεις των εταιριών, να γίνει ένα μεγάλο ναι στη δημοκρατία, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την ευζωία. Επίσης, έγινε αναφορά στη σημασία η τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίζει τον αγώνα ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ. Στη διάρκεια της τοποθέτησης, έγινε ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Και έγινε γνωστό, ότι ανατέθηκε για να κάνει έρευνα για το θέμα της διαχείρισης, στην ολλανδική εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί και η έρευνα για τη Θεσσαλία και ότι τη συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτεί μία από τις μεγάλες εταιρίες ενέργειας που ασχολείται με έργα ΑΠΕ σε όλη την ελληνική γεωγραφία. Ο Γιάννης Βασιλάκης αναφέρθηκε στη σημασία της επαφής και της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, για ενημέρωση σχετικά με τις βιομηχανικές ΑΠΕ. Όπως είπε, στο πλαίσιο της δράσεις τους, οργανώσεις και συλλογικότητες της Κρήτης επισκέπτονται καφενεία, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους χώρους προκειμένου να ενημερώσουν για τις δικές τους πληροφορίες και να μοιραστούν γνώσεις που έχουν αποκομίσει μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία αυτομόρφωσης πάνω σε τεχνικά ζητήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η περιοχή τους έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτών για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, όταν συνδυάζουν αυτά που ακούνε στην ενημέρωση που τους γίνεται από τις συλλογικότητες με αλλαγές και κινήσεις που βλέπουν στην περιοχή τους.
Το 11ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο, με ξενάγηση στα σημεία της καταστροφής, εξαιτίας του μεταλλείου χρυσού – χαλκού και με μουσικές εκδηλώσεις.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ
Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, Δάσος Σκουριών, 19-28 Ιουλίου 2024