Έκρηξη ρατσιστικής βίας σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τα fake news για τις δολοφονίες στο Σάουθπορτ

Συνεχίζονται οι εκρήξεις βίας και τα επεισόδια σε πλήθος πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ με το θάνατο τριών ανήλικων κοριτσιών και τον τραυματισμό οκτώ ακόμα παιδιών και της δασκάλας του εργαστηρίου χορού στο οποίο έγινε η επίθεση με μαχαίρι.

Υψηλά μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για τις επόμενες ημέρες καθώς κλιμακώνονται τα επεισόδια και οι επιθέσεις σε τζαμιά από ακροδεξιούς, με αρκετές ρατσιστικές διαδηλώσεις να είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο. Τα στοχευμένα και χυδαία fake news που δημοσιεύτηκαν υποστηρίζοντας πώς ο 17χρονος φερόμενος δράστης της δολοφονικής επίθεσης είναι μετανάστης που βρέθηκε το 2023 στη χώρα και χαρακτηρίστηκε ως φονταμενταλιστής μουσουλμάνος, αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς στο Σάουθπορτ καθώς και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας τοποθετώντας στο στόχαστρο τους/τις μετανάστες/ριες.

Σύμφωνα με Βρετανικά μέσα, αντιμεταναστευτική διαδήλωση στο Σάντερλαντ οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία μετά από την πυρπόληση ενός κτηρίου και ενός περιπολικού. Στην πόλη του Σάντερλαντ συχνά είναι τα φαινόμενα ρατσιστικών επιθέσεων, με την ακροδεξιά να έχει σημαντικό έρεισμα στην τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα των αναταραχών ήταν συλλήψεις και τραυματισμοί.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε επίθεση με μαχαίρι σε ένα εργαστήρι χορού με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ, με αποτέλεσμα των θάνατο τελικά τριών ανήλικων κοριτσιών και των τραυματισμό πολλών παιδιών ακόμα. Το περιστατικό σημειώθηκε στην παραθαλάσσια πόλη του Σάουθπορτ η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Λίβερπουλ. Κατηγορούμενος για την επίθεση, με τον ίδιο να αρνείται την εμπλοκή του, είναι ένας 17χρονος, ο οποίος παρά την ταχύτατη μετάδοση κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, ψευδών ειδήσεων, έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλία ενώ διαμένει εδώ και κάποια χρόνια σε ένα χωριό κοντινά του Σάουθπορτ.

Μοιραστείτε το άρθρο