Προβολές, εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις την Παρασκευή 15/11 σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 15 – Κυριακή 17/11: Τριήμερο Cine Yfanet: Ο Τομ Κρουζ και ο ναρκισσιστικός αρσενικός ήρωας

Παρασκευή 15/11 στις 19:00: Προβολή Ντοκιμαντέρ ” Εδώ Πολυτεχνείο” και συζήτηση, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής

Παρασκευή 15/11 στις 19:30: 17 τραγούδια για τον Νοέμβρη στο Στέκι ΑΠΑΝ – Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 15/11 στις 20:30: Cine Λαμπηδόνα, “The Zone of Interest” (Ζώνη ενδιαφέροντος) στο Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο Λαμπηδόνα

Παρασκευή 15/11 στις 21:00: Ποίηση και Επανάσταση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Αλιμούρα (Ιωάννινα)

Παρασκευή 15/11 στις 21:00: Θέατρο: “Πονάει το μυαλό μου vol.2” Τσιριτσάντσουλες στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο “Μπερντέ”

Παρασκευή 15/11 στις 21:30: Θεατρικό “Όλο σπίτι κρεββάτι κι εκκλησία” στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός


Top Man- Ο Τομ Κρουζ και ο ναρκισσιστικός αρσενικός ήρωας

Τριήμερο εκδηλώσεων

Βλέπουμε 3 ταινίες με τον Τομ Κρουζ από τα 80s και τα 90s και συζητάμε για τον μιλιταρισμό, την αρρενωπότητα και το έθνος

Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 19:00 προβολή Top Gun (1986) 109min

& στις 22:00 bar με 80s επιτυχίες

Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 19:00 προβολή Born on the Fourth of July (1989)145min

& στις 22:00 dj set

Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 19:00 προβολή A Few Good Men (1992) 138min

Στο χώρο θα υπάρχει και σχετική έκδοση που μεταφράστηκε από subboy25 & cine Yfanet


Παρασκευή 15.11 στις 19.00 προβολή  του ντοκιμαντέρ: ‘ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ’

θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα ‘ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ’

στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Δημοκρατίας 2 και Αγ.Τριάδος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

 


17 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ

με τους :

Μακράκη Στέλλα – ακορντεόν

Νικολαίδης Μηνάς- φωνή

Πιπεράς Τηλέμαχος – κιθάρα

Παρασκευή 15/11 19:30, Μουδανίων 18, Νεάπολη

 

 


Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας καλεί την Παρασκευή 15/11/24 στις 8.30μμ στη Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας – Βύρωνας). Θα προβάλουμε την ταινία “The Zone of Interest” (Ζώνη ενδιαφέροντος) σε σκηνοθεσία Jonathan Glazer, 2023. Πρωταγωνιστούν: Christian Friedel, Sandra Hüller, Johann Karthaus

Ο Ρούντολφ Ές, διοικητής του Άουσβιτς και οργανωτής της βιομηχανικής μαζικής δολοφονίας σε αυτό, επιτελεί το έργο του ζώντας μια ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή στην όμορφη κατοικία του ακριβώς δίπλα στο στρατόπεδο. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του γρανάζι μιας μηχανής. Η οικογένειά του, ζώντας μια άνετη αστική ζωή εν μέσω προσποιητής άγνοιας και συνενοχής, επωφελείται από τα τιμαλφή των μακρινών γι αυτήν θυμάτων, σκουπίζοντας τις στάχτες τους που κάθε τόσο λερώνουν τον κήπο ή τον νιπτήρα.

Η ταινία επικεντρώνεται στην “αθώα” οικογενειακή ζωή, χωρίς να παρουσιάζει καθόλου σκηνές της γειτονικής φρίκης που φτάνει μόνο ως μακρινός απόηχος. Η τότε κοινωνική πραγματικότητα ως αλληγορία της τωρινής.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GFNtVaAuVYY


Ο Γιώργος Παπαθανασίου live με τραγούδια από την δισκογραφία του, νέα ακυκλοφόρητα και ιδιαίτερες μελοποιήσεις σε επαναστατημένους ποιητές….Συμμετέχει ο Κώστας Δημητρίου στα τυμπανα.Μπορεί να είναι απεικόνιση κείμενο

Παρασκευή 15/11 στις 21:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα (Αραβαντινού 6 της Στοάς Σκόρδου, είσοδος και από Τσιριγώτη 14.)

 

 

 

 

 


Μία παράσταση καμπαρέ βασισμένη σε κείμενα των

Μόντυ Πάιθον, Καρλ Βάλεντιν, Άντον Τσέχοφ και Δημήτριου Παπαρρηγόπουλου

Συντελεστές

Παίζουν: Ντίνα Μαυρίδου, Νίκος Γλυκόπουλος, Μαρίνος Μουζάκης

Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνος Μουζάκης

Αφίσα: Δημήτρης Καρλαφτόπουλος

Δραματουργία, σκηνοθεσία, μουσικές επιλογές, σκηνικά, κοστούμια, παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2024

Ευχαριστούμε το αντιεξουσιαστικό, αναρχικό στέκι Αντίπνοια για τη φιλοξενία των προβών μας κι όλες τις τσιριτσάντσουλες που βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της παράστασης.

Υπόθεση

Τι συμβαίνει; Τι είναι η ελευθερία; Τι αφυπνίζει το ναρκωμένο βερίκοκο; Τι είναι αυτό το περίεργο συναίσθημα πως ζούμε κάτι που έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν; Ποια είναι η ουσία του έργου του Ζαν Πολ Σαρτρ; Πώς καταστέλλεται μια κοινωνική εξέγερση κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης; Στο φετινό καμπαρέ μας θα έχετε το ανατριχιαστικό προνόμιο να βρείτε όλες τις απαντήσεις στα πιο βαθιά υπαρξιακά ζητήματα.

Για την παράσταση

Το 2019 αποφασίσαμε να παντρέψουμε το πνεύμα του σπουδαίου Γερμανού κωμικού του μεσοπολέμου Καρλ Βάλεντιν, με αυτό των πρωτοπόρων της δεκαετίας του 1970, βρετανών Μόντυ Πάιθον. Συγκολλητική ουσία στάθηκαν κάποια διηγήματα του Άντον Τσέχοφ που μας εξέπληξαν με το πόσα κοινά χαρακτηριστικά μοιράζονταν με τα κείμενα των Βάλεντιν και Πάιθον. Έτσι προέκυψε το καμπαρέ «Πονάει το μυαλό μου». Ένα από τα ευτυχή προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σ’ εκείνη τη δραματουργική σύνθεση, ήταν το ποια από τα κείμενα που είχαμε συλλέξει θα έπρεπε να «κοπούν», για να κρατήσουμε την παράσταση σε κάποια ανεκτά χρονικά πλαίσια. Το υλικό ήταν πολύ και υψηλής ποιότητας. Έτσι πέντε χρόνια μετά επιστρέφουμε με ένα νέο καμπαρέ πάνω στο ίδιο πνεύμα, αξιοποιώντας κι άλλα κείμενα από αυτά που το ’19 είχαν μπει προσωρινά στο συρτάρι μας. Αυτή τη φορά στην ετερόκλητη παρέα των συγγραφέων, προσθέσαμε και τον αγαπημένο μας Δημήτριο Παπαρρηγόπουλο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένα δικό του κείμενο, μια σκηνή από το θεατρικό του έργο «Αγορά».

Χτίζοντας την παράσταση με τα ίδια υλικά (τις τεχνικές του καμπαρέ, του αυτοσχεδιασμού και του κλόουν), η φετινή μας παράσταση αποτελεί σαφώς τη συνέχεια του «πονάει το μυαλό μου», στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια κωμωδία που καταρρίπτει τις φόρμες, ανατρεπτική, σχεδόν παράλογη, που είναι δυνατόν τόσο να σε απελευθερώσει και να φέρει την κάθαρση, όσο και να σου κάψει ολοκληρωτικά τον εγκέφαλο. Η συνέχεια επί σκηνής…


Η θεατρική ομάδα “Συντεταγμένοι” παρουσιάζει:
“Όλο σπίτι κρεββάτι κι εκκλησία” των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.
-Μία εξαντλημένη εργαζόμενη σύζυγος και μωρομάνα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στο «Πρωινό ξύπνημα»
-Μια μεσήλικη γυναίκα που παρατάει το σπίτι και τον άντρα της για έναν ελευθεριακό τρόπο ζωής, αρχικά ακολουθώντας τα ίχνη του γιου της και μετά από επιλογή… στη «Μαμά φρικιό»
-Μια γυναίκα απροσδιορίστου ηλικίας που μιλάει εξ ονόματος όλων των γυναικών οι οποίες έχουν υποστεί τις, αναπόφευκτα, κακοποιητικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζευγάρια μιας πατριαρχικής κοινωνίας, στο «Η γυναίκα δεν είναι φλιπεράκι»
Αυτές είναι τρεις από τις γυναίκες, που με τον κωμικό, έως και σουρρεαλιστικά ξεκαρδιστικό, τρόπο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, καταγγέλουν την πατριαρχία και τον καπιταλισμό ως τα δύο αντιδιαμετρικά σημεία ενός φαύλου κύκλου, απ’ τον οποίο προσπαθούν ν’ αποδράσουν, καταστρέφοντάς τον για πάντα, όπως, άλλωστε, όλες οι ηρωίδες της συλλογής θεατρικών μονοπράκτων «Όλο σπίτι κρεββάτι κι εκκλησία».
Τρεις ηρωίδες που στο πρόσωπό τους αναγνωρίζουμε, λίγο-πολύ, τον εαυτό μας όλες οι γυναίκες.
Τρία κωμικά μονόπρακτα για τη γυναικεία χειραφέτηση, που -όπως όλα, ανεξαιρέτως, τα έργα της συλλογής αυτής-, καθιστούν σαφές ότι οι έμφυλες διεκδικήσεις, όχι μόνο δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά αντιθέτως, κάτω από μία επίφαση ισότητας και απελευθέρωσης, είναι πιθανό ακόμα και να εγκλωβίσουν χειρότερα τις γυναίκες.
Έργα αντισεξιστικά, αντιεξουσιαστικά, αντικαπιταλιστικά.
Βαθιά πολιτικά μέσα από το καταλυτικό τους χιούμορ και, δυστυχώς, ακόμα (50, σχεδόν, χρόνια από τη συγγραφή τους) επίκαιρα…

“…Αυτό το έργο παίχτηκε και παίζεται ακόμη σε περισσότερες από 30 χώρες, τόσο σε θέατρα όσο και σε πανεπιστήμια: δυστυχώς, η κατάσταση της γυναίκας είναι παντού η ίδια. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής αυτού του θεατρικού έργου με θέμα τη γυναίκα είναι ο άντρας -ή, καλύτερα, το φύλο του! Δεν είναι παρόν με «σάρκα και οστά», αλλά είναι πάντα εδώ, ανάμεσά μας, μεγάλο, τεράστιο, κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και μας συνθλίβει!….”

Φράνκα Ράμε

Ταυτότητα Παράστασης

Προσαρμογή/διασκευή κειμένου: Τατιάνα Σκανάτοβιτς.
Σκηνοθεσία:Τατιάνα Σκανάτοβιτς.
Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής
Σκηνικά: Δημήτρης Νίκας
Βοηθός σκηνοθέτις: Πηνελόπη Μπουρλή
Ερμηνεία: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Παίζει η Ναϊάδα Σαγρή

Μοιραστείτε το άρθρο