Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους του Παρισιού!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατεβάζει πρόσθετες δυνάμεις καταστολής προς αντιμετώπιση των μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό στο προάστιο Ναντέρ της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε το βράδυ ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής και θα κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις, με συνολικά 45.000 αστυνομικούς. Ενώ έχει ρίξει στη μάχη κατά των διαδηλωτών της επίλεκτες μονάδες BRI, Raid, GIGN. Aπό τις 21:00 έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στο Παρίσι, απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις – συγκεντρώσεις και σε έξι πόλεις απαγορεύτηκαν οι βραδυνές συγκεντρώσεις (Μασσαλία, Λυών, Μπορντώ, Στρασβούργο, Τουλούζη, Ανεσί).

Η γαλλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να προεδρεύει διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακρόν θα κάνει χρήση των υπερεξουσιών του και θα αναστείλει άρθρα του Συντάγματος, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως μας πληροφορούν οι ανταποκρίτριές μας στο Παρίσι Ηρώ Σιαφλιάκη και Μπονίτα Παπαστάθη οι αντιδράσεις, οι συγκούσεις και η καταστολή συνεχίζονται απόψε γιά τέταρτο βράδυ. Η αστυνομία διέλυσε αργά το βράδυ μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κονκόρντ και στο δημαρχείο, με τον κόσμο να έχει διαχυθεί σε όλη την πόλη μέχρι τα προάστια. Ο κόσμος αντιδρά σε κάθε εμφάνιση αστυνομικών, που κυκλοφορούν παντού, σε πολλές περιπτώσεις προβαίνοντας σε αγριότητες προς αντιμετώπιση των συγκεντρωμένων σε δημόσιους χώρους.

Μεσάνυχτα και χιλιάδες είναι στους δρόμους και σε πολλά σημεία στο Παρίσι, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν. Η γαλλική πρωτεύουσα όχι μόνο δεν κοιμάται αλλά προμηνύεται μακρά η νύχτα. Κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτό που συμβαίνει ως εξέγερση, με το γαλλικό κράτος να επεξεργάζεται ακόμη αγριότερα μέτρα καταστολής.

Σήμερα έχασε τη ζωή του ακόμη ένας νέος και συγκεκριμένα ένας 19χρονος υπό αδιευκρίνστες συνθήκες, με την αστυνομία να ανφέρει ότι… έπεσε από την ταράτσα στην προσπάθειά του να μπεί σε ένα κατάστημα στο Σεν Μαριτίμ. Επίσης, ένας άλλος άνδρας σκοτώθηκε από… αδέσποτη σφαίρα στο Καγιέν. Η αστυνομία έχει προβεί σε αθρόες συλλήψεις ακόμη και 13χρονων. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν γνωστοποίησε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των χιλίων και πλέον συλληφθέντων είναι… 17 χρονών. Ο δε Μακρόν κάλεσε τους γονείς… να μαζέψουν τα παιδιά τους.

Στην Λυών πληθος εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα και το πυρπόλησε, στην Μασσαλία λεηλατήθηκε κατάστημα όπλων, στην Γκρενόμπλ πολιορκήθηκε εμπορικό κέντρο, ενώ στην Ολνάι-Σου Μπουά απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από το βράδυ στις 21:00 έως το πρωί στις 6:00, καθώς και σε δύο περιοχές της Αλσατίας απαγορεύτηκε η βραδυνή κυκλοφορία των ανηλίκων.

Το infolibre είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ανταποκρίτριές μας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και θα ενημερώνει διαρκώς…

 

Μοιραστείτε το άρθρο