Κίνημα υπέρ ελεύθερων παραλιών – δράσεις υπεράσπισης δημόσιων χώρων

Το νέο καλοκαιρινό κίνημα πολιτών προς υπεράσπιση των ελεύθερων και προσβάσιμων παραλιών, κόντρα στην καταπάτηση και εμπορευματοποίησή τους, έρχεται να προστεθεί σε αυτά που έχουν αναπτυχθεί τελευταία προς υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτούς και του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους. Όπως το έχουμε δεί σε γειτονιές, σε διάφορες πόλεις και περιοχές.

Οι πολίτες αυτές τις μέρες που σπεύδουν μαζικά στις παραλίες, βρίσκονται ακόμη πιο εκτεταμένα αντιμέτωποι με πρακτικές σε βάρος του δικαιώματος όλων σε δημόσιους χώρους και την… κατοχή τους από ιδιώτες – επιχειρηματίες.

Όπως γνωρίζουν ότι αυτό το έγκλημα δεν διαπράττεται κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση πέρα από τις πολιτικές του ελληνικού κράτους. Οι “ελεγκτικοί” μηχανισμοί του οποίου, όχι μόνο δεν λειτούργησαν ως τέτοιοι, αλλά αντίθετα καταγράφονται ως εμφανώς συμμετέχοντες στην κατάσταση των παραλιών υπό επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Όπως και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι των δημοτικών διοικήσεων ανά την ελληνική γεωγραφία, οι οποίοι προφανώς και εμφανώς γνωρίζουν το διαρκές έγκλημα που συντελείται. Όλοι τους… σε μιά ιδιότυπη “ομερτά” των τοπικών κοινωνιών.

Το από τα κάτω κίνημα των πολιτών για ελεύθερους δημόσιους χώρους, σίγουρα χαλάει στους κυβερνώντες το αφήγημα για ένα “ιδεώδες τουριστικό σκηνικό” που έχει στήσει, στο βωμό της υπερτουριστικοποίησης και της αναπτυξιολαγνείας που προωθεί ως το κυρίαρχο καπιταλιστικό δόγμα.

Σίγουρα αυτό το κίνημα που έχει ξεπηδήσει αυτές τις αυγουστιάτικες μέρες, έχει συγκεκριμένο χρονικό και χωρικό ορίζοντα. Η δυναμική του θα δικαιωθεί μέσα από τη συνέχιση της υπεράσπισης των ελεύθερων δημόσιων χώρων σε αστικά και περιφερειακά κέντρα στο βάθος του χρόνου.

Το κυρίαρχο καπιταλιστικό μοντέλο είναι θανατηφόρο, απειλώντας όλο τον πλανήτη. Γιατί η σωτηρία του συστήματος περνάει μέσα από τη θυσία κοινωνίας και φύσης. Την πρώτη λεηλατούν, τη δεύτερη καταστρέφουν.

Γι αυτό ηχηρά αντηχούν τα ζαπατιστικά λόγια ότι ο αγώνας σήμερα είναι για τη ζωή κι αυτός είναι ενάντια στον καπιταλισμό.

Κίνημα για ελεύθερες παραλίες (και) στη Θάσο, με πρώτη συνάντηση Δευτέρα 7/8

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Χαλκιδική για τις παραλίες υπό κατοχή ιδιωτών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 6/8

Κίνημα πολιτών για ελεύθερες παραλίες στην Χαλκιδική – συγκεντρώσεις σε Ποτίδαια και Νικήτη την Κυριακή 6/8 στις 10:30

Σίβηρη Χαλκιδικής: Η κατάληψη του αιγιαλού πάει… κύμα!

SOS για την Φαλάσαρνα: Πολίτες καταγγέλλουν την τουριστική ιδιοποίηση από ιδιώτη μιάς από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο!

Πολίτες σε νησιά των Κυκλάδων κινητοποιήθηκαν προς υπεράσπιση των ελεύθερων παραλιών

Μοιραστείτε το άρθρο