Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Πέμπτη 5/10 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά

Αθήνα: Συγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: Μικροφωνική συγκέντρωση στις 19:00 στην Καμάρα

Χανιά: Μικροφωνική συγκέντρωση στις 19:00 στην πλατεία Αγοράς


ΑΘΗΝΑ

Πέμπτη 5 Οκτώβρη | Προπύλαια | 18.00

Αλληλεγγύη στην Κατάληψη Ευαγγελισμός (Ηράκλειο)
και στους/ις συντρόφους/ισσες που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική εισβολή στις 30/09/2023

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΤΑΞΙΚΈΣ ΑΝΤΙΣΤΆΣΕΙΣ

Ανοιχτή Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Ευαγγελισμού και σε όλες τις καταλήψεις

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις την Πέμπτη στις 18.00 στα Πρόπυλαια. Ενάντια στην κρατική καταστολή και στη βία που καθημερινά βιώνουμε να υπερασπιστούμε τους χώρους του αγώνα!

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

10, 100, 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην κατάληψη Ευαγγελισμού (Αθήνα)


Πέμπτη 05 Οκτωβρίου στις 18:00, Προπύλαια

Καμία εκκένωση κατάληψης δεν θα μείνει αναπάντητη!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΡΑΤΟΣ, TV ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

10 100 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας


Το ξημερώματα του Σαββάτου, 30 Σεπτέμβρη αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην εδώ και 21 χρόνια κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης και συλλάμβάνουν 11 άτομα που βρίσκονται στον χώρο. Μάλιστα, στη διαδικασία της σύλληψης βασανίζουν (δένουν πισθάγκωνα, κλωτσούν σε κεφάλια) συντρόφους ενώ ορμάνε πάνω σε ένα άτομο με αποτέλεσμα αυτός να πέσει από το ύψος της ταράτσας του κτηρίου. Στη συνέχεια, δεν διστάζουν να πνίξουν μια ολόκληρη γειτονιά της πολής στα χημικά το ίδιο πρωί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να καθυστερήσουν την εισαγωγή του χτυπημένου ατόμου σε νοσοκομείο, επιτείνοντας τον βασανισμό του. Τα ένστολα καθάρματα της ΕΛΑΣ, με την πλήρη συναίνεση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και των κρατικών και τοπικών φορεών, μετά και τη μεγάλη πορεία αλλήλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο αλλά και τις κινήσεις αλληλεγγύης στην κατάληψη, συνεχίζουν την επιχείρηση εκφοβισμού προς τον κόσμο του αγώνα με την αναίτια συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων το απόγευμα της Δευτέρας 2 Οκτώβρη έξω από τα γραφεία του αθλητικού σωματείου «Τηγανίτης», όπου για δύο ώρες παγίδευσαν 70 περίπου άτομα, απείλησαν με ρίψη δακρυγόνων μέσα σε κλειστό χώρο και πραγματοποίησαν τρεις προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων. Η εισβολή στον Ευαγγελισμό, έγινε την ίδια ώρα που αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν για δευτέρη φορά στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, το όποιο και επαναλειτουργεί αλλά και μετά από τις εκκενώσεις του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Άνω Κάτω Πατησίων και του κοινωνικού κέντρου Ζιζάνια που προηγήθηκαν τον τελευταίο μόνο μήνα.

Την ίδια στιγμή που η καταστολή των καταλήψεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμογής της στρατηγικής της προληπτικής Αντιεξέγερσης από το κράτος και τους θεσμούς, είναι οι ίδιοι αυτοί θεσμοί που επιτίθενται σε ολόκληρη την κοινωνία με τη συνδρομή της αντεπανασταστικής τους εφεδρείας. Από το αντεργατικό νομοσχέδιο που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι, την εντεινόμενη ακρίβεια και φτωχοποίηση σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, τη διαρκή υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, την απόλυτη υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής, μέχρι την εγκληματική διαχείριση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμύρων που όχι μόνο ενέτειναν τη λεηλατήση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά είχαν ως αποτέλεσμα το τραγικό τέλος άνθρωπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και 19 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, καθώς και τα εθνικιστικά αφηγήματα που ακολούθησαν,πριμοδοτώντας τις φασιστικές γκρούπες και καλλιεργώντας τα συντηρητικά ανακλαστικά δίνοντας το πράσινο φωςσε νεοναζί ”κυνηγούς κεφαλών” να κινούνται ανενόχλητοι στην περιοχή του Έβρου, να απαγάγουν και να βασανίζουν τους εκτοπισμένους, να επιτίθονται στον χώρο Αναγνωστήριο του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη και να δολοφονούν τον μετανάστη εργάτη Σεράζ Σιάζ στον Περισσό.

Από τη μεριά μας, ως αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια, αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση στις καταλήψεις είναι ένα μέρος της επίθεσης που δεχόμαστε όλοι και όλες, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στους πανεπιστημιακούς χώρους, οπουδήποτε αναπτύσσεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε όλους αυτούς τους χώρους όμως, είναι που ανθίζει και η αντίσταση, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και γι’ αυτό τους υπερασπιζόμαστε και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας. Μέσα και έξω από τις καταλήψεις και του χώρους αγώνα του αναρχικού κινήματος, στον δρόμο, και σε κάθε πεδίο αγωνιζόμαστε με το όραμα της κοινωνικής και ταξικής απελευθέρωσης, για την κοινωνική επανάσταση, για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ,ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ,

ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΥΣ 11 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις:

Πέμπτη 5 Οκτώβρη | Προπύλαια | 18.00

αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

μην είστε ανόητοι

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

Γιατί όμως εμείς επιμένουμε να μιλάμε ξανά και ξανά γι’ αυτούς τους χώρους; Γιατί δίνουμε χρόνο, όρεξη και ιδέες στις καταλήψεις; Επειδή η πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική σε μια αφήγηση που τάζει ευημερία, ανέλιξη, ανάπτυξη. Ή τέλος πάντων οποιαδήποτε τέτοια προοπτική φροντίζει να περνάει πάνω απ’τις ζωές μας. Να υποτιμάει τους ανθρώπους στις δουλειές, στα νοσοκομεία, στα σπίτια τους. Να τους κάνει πογκρόμ στις πόλεις, να τους επαναπροωθεί ή να τους δολοφονεί στα σύνορα. Να ποδοπατάει τη φύση μέχρι να ρουφήξει κάθε τελευταίο
ψήγμα κέρδους που μπορεί αυτή να αποφέρει. Φροντίζει να γεννάει διαχωρισμούς, να χαράζει φύλα, φυλές, (αν)ικανότητες, αδυναμίες. Και στο τέλος, ο καθένας να πεθαίνει μόνος του και χωρίς πολλή φασαρία.
Γι’ αυτό στις καταλήψεις επιλέγουμε να μοιραζόμαστε τις ζωές μας. Επιθυμούμε να μιλάμε για όσα μας ζορίζουν, για όσα μας υποτιμούν, για όσα μας καταπιέζουν. Να οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε γειτονιά χωρίς αρχηγούς και ακόλουθους, χωρίς λεφτά, χωρίς διαχωρισμούς. Να οραματιζόμαστε όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξουμε όλα αυτά που έχουμε γίνει. Και γι’ αυτό τις υπερασπιζόμαστε. Ώστε να αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας από κοινού.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Ευαγγελισμός

Πέμπτη 5.10 Καμάρα 19:00

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ


Κατάληψη Libertatia


Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Πέμπτη 5/10, 19:00 Καμαρα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 1ης Οκτωβρίου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις εκκένωσης του κατειλημμένου στεκιού στο ΕΜΠ (για τρίτη φορά) ,μέσα στο πανεπιστημιακό κάμπους, καθώς και στην κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης(όπου για άλλη μια φορά είδαμε την ελληνική αστυνομία να σπέρνει την τρομοκρατία οδηγοντας καταληψία σε πτωση από μεγάλο ύψος και να αρνείται να του παρέχει ιατρική βοήθεια συλλαμβάνοντας τον και κρατωντας τον στη ΓΑΔΗ για πολλές ώρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο για την ανάρρωση του μιας και φυσικά είχε προέλθει ο τραυματισμός του μετά την πτώση).

Σε μια πολιτική συγκυρία που ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται παντελως ανίκανος να διαχειριστεί τα κοινωνικά ζητήματα,που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια και τα υπάρχοντα τους στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και μια ολόκληρη χώρα έχει καει και πλημμυρίσει επιλέγει να στρέψει για ακόμη μια φορά το μένος του στους χώρους που κάνουν πράξη το όραμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.Τιποτα δε φαίνεται να είναι ικανό ώστε να μετριάσει την εμμονή της εξουσίας να απαλλαγεί από τις καταλήψεις και να τις εξαφανίσει από το πολιτικό γίγνεσθαι γιατί καταλαβαίνει καλύτερα και από εμάς τους ίδιους ποιος μπορεί να είναι ρόλος τους, τι παράδειγμα μπορεί να δώσουν, και πως μπορούν να οργανωθούν εντός τους οι αγώνες που έρχονται.Γιατι καταλαβαίνουν ότι είναι δομές που με τίποτα δε μπορούν να αφομοιώσουν και να αποριζοσπαστικοποιησουν μιας και η ίδια τους η υπόσταση είναι μια μάχη απέναντι στον κόσμο της βαρβαρότητας και της εξουσίας.Γιατι εκεί συγκεντρώνονται τα είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, εκεί μαγειρεύουν και διανέμουν το φαγητό στις πληγείσες περιοχές εκεί οργανώνονται οι κινήσεις αλληλεγγύης,οι αντικρατικες διαδηλώσεις ,τα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης που δίνουν μορφή στο όραμα της κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης,στο όραμα μιας ζωής που αξίζει να βιωθεί

Σε μια κοινωνική πραγματικότητα που καθίκια νταηδες τοπικοί άρχοντες-μπραβοι επιτίθενται σε πολίτες που καταστράφηκαν οι ζωές τους,που κανάλια πανυγηριζουν για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενώ η κοινωνική πλειοψηφία (ακόμα και όσοι είναι “τυχεροί και δεν κάηκαν ή πλημμυρίσαν τα σπίτια τους) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά έξοδα επιβίωσης λόγω της αβασταχτης ακριβείας στα πάντα,που οι ένστολοι δολοφόνοι- φυλακές του συστήματος εξουσίας και οι κοινωνικοί κανίβαλοι μιμητές τους βασανίζουν και δολοφονούν σε ένα τυχαίο έλεγχο στην Κρήτη ή για το χρώμα του δέρματος ή γιατί άργησες να μπεις στο πλοίο επιλέγουμε να στεκόμαστε απέναντι. Απέναντι στη βαρβαρότητα,το θάνατο και την απάθεια και μαζί με τις καταλήψεις για να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αυτοοργάνωση για να αντεπιτεθουμε στους δυνάστες των ζώων μας ,για την οικοδόμηση του οράματος της Αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού

10-100-1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

κατάληψη Mundo Nuevo


Το Σάββατο 30/09, ενώ είχε προγραμματισθεί Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη δολοφονία του Κωστή Μανιουδάκη από ένστολους δολοφόνους του ΤΑΕ Σούδας αλλά και την συνεχώς εντεινόμενη κρατική βαρβαρότητα, το κράτος θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι κάθε αντίδραση θα καταστέλλεται διάλεξε τη συγκεκριμένη μέρα για να επιτεθεί και να εκκενώσει την ιστορική κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης και να ξαναστείλει δυνάμεις στο στέκι του ΕΜΠ στην Αθήνα (για την εβδομαδιαία πλεόν θεατρική παράσταση “εκκένωσης” και βανδαλισμού του στεκιού) έτσι ώστε να υπάρχει μια ψευδαίσθηση συνολικής αντζέντας(εξευγενισμός πανεπιστημιακών χώρων και δημοτικές εκλογές) και να χουν να παίξουν και κάτι οι ρουφιάνοι που αναπαράγουν τα non papers της ΕΛ.ΑΣ. Τα ξημερώματα λοιπόν πάνοπλες κατασταλτικές δυνάμεις, σε καθεστώς τρομοκρατίας εισέβαλαν στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας και χτυπώντας συντρόφους/ισσες που διέμεναν στο κτίριο, ενώ από καθαρή τύχη αποφεύχθηκε ο θάνατος συντρόφου που έπεσε από την ταράτσα δεμένος πισθάγκωνα και κατόπιν βασανισμού του από τους πραιτοριανούς της ελληνικής δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις παρά την έξαρση της κρατικής τρομοκρατίας όμως δεν κόπασαν, έτσι το κράτος έκανε ακόμα μια -αποτυχημένη- απόπειρα τρομοκράτησης στέλνοντας διμοιρίες των ΜΑΤ να αποκλείσουν το στέκι του Τηγανίτη, αυτοοργανωμένης ομάδας στο Ηράκλειο, όπου υπήρχε σε εξέλιξη συνέλευση για την εκκενωμένη κατάληψη. Ωστόσο ο αγώνας στο Ηράκλειο είναι ολοζώντανος, το ηθικό ακμαίο και οι πορείες μαζικές και δυναμικές. Οι καθημερινές αντιδράσεις-συγκρούσεις και η συνολικότερη αντίσταση που εκδηλώνεται απέναντι στις μεθοδεύσεις του κράτους, της δημοτικής αρχής, του πανεπιστημίου μας δίνουν δύναμη και είναι εμφανές ότι ο ανταγωνιστικός χώρος στο Ηράκλειο δε θα υποταχθεί στην αστυνομοκρατία και το “κοινωνικό συμβόλαιο” -από τα πάνω- του καλογυαλισμένου τουριστικού θέρετρου. Την ίδια στιγμή που σε Θεσσαλία και Θράκη ο κόσμος μαστίζεται από τις συνέπειες των πλημμυρών, των πυρκαγιών και της εγκληματικής διαχείρισης του κράτους, που το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, που οι συνθήκες εργασίας εντατικοποιούνται σε βαθμό που να έχουμε χάσει το μέτρημα των εργοδοτικών δολοφονιών, το κράτος φροντίζει να δείχνει τις προτεραιότητες του και να θρέφεται από την καταστολή. Οι καταλήψεις αποτελούν χώρους συνάντησης, σε αυτές δημιουργούνται κοινότητες αγώνα που εναντιώνονται στην διαρκή σήψη. Διεκδικούν δημόσιο χώρο, προβάλουν μη-καταναλωτικό τρόπο συνύπαρξης και αποτελούν ζωτικά κύτταρα των γειτονιών. Δημιουργούνται εντός τους κινήματα και ιδέες, διασώζεται η ιστορική μνήμη και διατηρείται ζωντανή η καταληψιακή κουλτούρα και συνείδηση. Δε θα μείνουμε άπραγες ως προς το να κρέμεται μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις συλλογικές μας υπάρξεις. Σαν την πρασινάδα που φυτρώνει μόνη της μέσα απ’τα τσιμέντα στις ταράτσες των πολυκατοικιών, υπάρχουνε στιγμές που μόνο οι καταλήψεις φαίνεται να έχουν πρόσβαση στον ήλιο.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΧ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ανάρες, Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

~

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Πέμπτη 5/10, 19:00 Καμαρα

~

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


Οι καταλήψεις είναι πνοές ελευθερίας

Στα ασφυκτικά περιβάλλοντα των πόλεων, εκεί που πλέον οι συνδιαλλαγές των ανθρώπων προορίζονται αυστηρά και μόνο για εμπορικούς σκοπούς, εκεί που οι δημόσιοι χώροι μετατρέπονται σε απρόσωπους τόπους με οικονομικό αντίτιμο, εκεί που μοναδική σημασία έχει η κατανάλωση καθώς οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτή τη λογική μοιάζει περιττό ή/και επικίνδυνο, οι καταλήψεις και οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι συνεχίζουν να είναι κομμάτια του ανταγωνιστικό κινήματος – κέντρα αγώνα , χώροι πέρα από λογικές ιδιοκτησίας, από λογικές αποξένωσης, μακριά από λογικές ατομικισμού, χώροι που αγκαλιάζουν το ”εμείς” στο εδώ και το τώρα.

Ένας τέτοιος χώρος ήταν και η κατάληψη Ευαγγελισμός στο Ηράκλειο Κρήτης που εκκενώθηκε το ξημέρωμα του Σαββάτου. Στην προσπάθεια της εκκένωσης μάλιστα, ένα άτομο τραυματίστηκε καθώς έπεσε από την ταράτσα του κτηρίου, με την αστυνομία – να παίζει το γνωστό σε όλες μας παιχνίδι και- να αρνείται την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Το κτήριο αυτό έζησε 21 χρόνια ως κομμάτι του αγωνιστικού κινήματος, ανοιχτό στην κοινωνία του Ηρακλείου, φιλοξενώντας δράσεις ελεύθερης έκφρασης, πολιτισμού, εκθέσεις βιβλίου κ.α. Εκεί λειτουργούσαν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ένα πρωτοφανές γεγονός ήρθε να προσθέσει μια ακόμη επίθεση στο αγωνιστικό κίνημα. Την Δευτέρα 02/10 η αστυνομία αποπειράθηκε να εισβάλλει σε χώρο που εξελίσσονταν συνέλευση. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Τηγανιτης, ένα αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο βρέθηκε περικυκλωμένος από την αστυνομία. Γύρω στα 70 άτομα που έκαναν συνέλευση ,απειλήθηκαν με ρίψη χημικών, εικόνα που ξυπνά στο μυαλό μας μνήμες της δεκαετίας του ’60 και ’70, τότε που οι συναθροίσεις απαγορεύονταν δια ροπάλου.

Σε μία περίοδο που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες υπαγορεύονται τόσο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών και από τις επικείμενες δημοτικές/περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις όσο και από την κρατική διαχείριση σε μία σειρά ζητημάτων (έγκλημα στα Τέμπη, ναυάγιο στην Πύλο, πυρκαγιές,πλημμύρες και επιτελικό κράτος), δεν μας προκαλεί έκπληξη που η ατζέντα, αντί να στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των πολλών (όχι ότι θα περιμέναμε άλλωστε κάτι τέτοιο από ένα σύστημα εξουσίας και εκμετάλλευσης), στρέφεται και πριμοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την καταστολή των αντιδράσεων και των χώρων αγώνα.

Η ανάπτυξη, που θα έρθει μέσα από τον τεμαχισμό και την παράδοση των δημοσίων χώρων και των αναγεννημένων σε άλλο αξιακό πλαίσιο εδαφών, στις ορέξεις της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», και οι ευκαιρίες κερδοφορίας που προκύπτουν μέσα από τις περιφράξεις όλο και περισσότερων σπιθαμών του δημόσιου πεδίου, σκοπεύουν στην εμπέδωση του κυρίαρχου αφηγήματος «με κάθε κόστος», ως την πλήρη υποταγή σε αυτό. Μία πόλη που θα καθρεφτίζει ροές χρήματος και φιγούρες ατομικισμού μακριά από ρωγμές αμφισβήτησης και συλλογικές αφηγήσεις, είναι μία εικόνα που φαντασιώνονται Κράτος και Κεφάλαιο για τις δικές μας ζωές.

Οι εκκενώσεις τους είναι επίθεση στην πόλη και την κοινωνία, είναι επίθεση σε όσους χτίζουν και δημιουργούν και έρχονται σε ρήξη με την καταπίεση, με την εξουσία. Είναι επίθεση απέναντι στο πρόταγμα μιας κοινωνίας ελεύθερης, απο τα κάτω για τα κάτω. Μέσα σε αυτή τη δυσοίωνη προοπτική, οι καταλήψεις, οι κοινωνικοί χώροι είναι σημεία συνάντησης ιδεών, συλλογικοποίησης αγώνων και της ζωής μας ευρύτερα. Είναι χώροι όπου καθορίζονται νέες τοπολογίες και ανα-δημιουργούνται ζωές ελεύθερες από εξουσία, όπου η αλληλεγγύη και η συμπερίληψη είναι τρόπος ζωής και όχι σλόγκαν σε προεκλογικές καριέρες.

Για μια ζωή ελεύθερη στο σήμερα, στο αύριο, στο τώρα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


ΧΑΝΙΑ

Οι καταλήψεις:
Δεν εκκενωνονται
Δεν καταστελλονται
Δεν παραδιδονται
Αντιστέκονται ενάντια σε κράτος, αφεντικά φασίστες
Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις
Πέμπτη 05/10 στις 19:00 στην πλ. Αγοράς
Ο Ευαγγελισμός καταληψη θα μείνει!
Αναρχικοί/ες

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "δεν καταστέλλονται... 01 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ δεν παραδίδονται... δεν εκκενώνονται... ενάντια σε κράτος, αφεντικά, φασίστες ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 05/10 ΣΤΙΣ 19:00 ΠÎ. ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩ NONTAI ΕγΑΓΓΕΔΙΕΜΩΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ MELNEI!"

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

 

ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Τα ξημερώματα του Σάββατου 30/09 (μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην κρατική βαρβαρότητας γιατην κρατική δολοφονία του Κ. Μανιουδάκη) δυνάμεις καταστολής (ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΤΑΕ) εισβάλλουν στην Κατάληψη Ευαγγελισμού σπάζοντας τα παράθυρα. Μέσα βρίσκονται δέκα συντρόφια, εκ των οποίων κάποια ακινητοποιούν στο χώρο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με κυνηγητό στην ταράτσα του κτιρίου. Ένας από τους δεμένους συντρόφους, αφού έχει συρθεί από τους μπάτσους για αρκετά μέτρα, σε ένα χρονικό κενό που είχε διαφύγει από την αντίληψη τους, φτάνει στο περβάζι της ταράτσας, και ενώ 8 πάνοπλοι μπάτσοι ορμάνε προς το μέρος του, πηδάει στο κενό. Αν από τύχη δεν είχε ανακόψει την πτώση του ένα δέντρο, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για άλλη μία κρατική δολοφονία. Κύριο μέλημα των μπάτσων, μεταξύ βίας και απειλών τύπου “βούλωσέ το γιατί θα βρεθείς κι εσύ στο νεκροτομείο”, είναι να εκκενώσουν το κτίριο όσο πιο γρήγορα και όσο πιο αθόρυβα γίνεται, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις αλληλέγγυων γειτόνων και ώστε να μην υπάρχουν μάρτυρες για όσα συμβαίνουν. Παράλληλα, αλληλέγγυος κόσμος προσπαθεί να προσεγγίσει την κατάληψη και κυνηγιέται από τους μπάτσους στα στενά της πόλης. Εν τέλει συλλαμβάνεται ακόμα ένας, με την κατηγορία της οπλοκατοχής χωρίς να έχει κάτι πάνω του την ώρα της σύλληψης.

Τα έντεκα συλληφθέντα άτομα κρατούνται όλη τη μέρα, ενώ στο κέντρο του Ηρακλείου πραγματοποιούνται αντανακλαστικά δύο πορείες αλληλέγγυων, μία το πρωί και μία το βράδυ. Το άτομο που έπεσε από την ταράτσα μεταφέρεται στο ΠΑΓΝΗ. Με την πίεση των μπάτσων του δίνεται άμεσα εξιτήριο και επιστρέφεται στη ΓΑΔΗ σε αναπηρικό καροτσάκι σφαδάζοντας από τους πόνους. Εκεί οι μπάτσοι τον κρατούν απομονωμένο για ώρες και αργά το απόγευμα, με την πίεση των λοιπών συλληφθέντων και συνηγόρων αφήνεται ελεύθερος και μεταφέρεται ξανά στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο (για το οποίο επίσης χρειάστηκε να ασκηθεί πίεση, αν και βρισκόταν στα 200 μ. από το σημείο κράτησης). Εκεί τον επισκέπτεται ο ίδιος ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γιώργος Κοντάκης, κύριος υπεύθυνος της επιχείρησης εκκένωσης, και του ανακοινώνει ότι θα είναι ο θεράπων ιατρός του επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει τις παραλίγο μακάβριες εντυπώσεις.

Τις επόμενες μέρες οι δράσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται. Η μπατσοκρατία επεκτείνεται σε όλη την πόλη του Ηρακλείου με προσαγωγές και με αποκορύφωμα τον εγκλωβισμό 70 περίπου συντρόφων που πραγματοποιούν συνέλευση στο στέκι του αθλητικού συλλόγου Τηγανίτη το απόγευμα της Δευτέρας 02/10. Μπάτσοι περικυκλώνουν το χώρο, απαιτώντας να εξακριβώσουν τα στοιχεία τους με την απειλή χρήσης χημικών. Άμεσα συγκεντρώνεται αλληλέγγυος κόσμος στην περιοχή και τελικά οι μπάτσοι αναγκάζονται να αποχωρήσουν.

Από την έκθεση σύλληψης, οι κατηγορίες που βαραίνουν από κοινού τους δέκα συλληφθέντες της Κατάληψης του Ευαγγελισμού είναι, μέχρι στιγμής, πλημμεληματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα διατάραξη οικιακής ειρήνης, νόμος περί όπλων, κλοπή ρεύματος και απείθεια.

Την ευθύνη για την επιχείρηση της εκκένωσης του Μεγάλου Σπιτιού την έχει η δημοτική αρχή, ο πρύτανης και τα μέλη της συγκλήτου, που ομόφωνα αποφάσισαν την εντολή εκκένωσης του κτιρίου, με πρόσχημα την αξιοποίησή του από το πανεπιστήμιο (τις επόμενες μέρες άλλαξαν 3 διαφορετικές ιδέες για το πως θα χρησιμοποιηθεί). Στην πραγματικότητα το πανεπιστήμιο Κρήτης με το σύνολο των πρυτανικών αρχών ανά την Ελλάδα, υποτάσσεται στις ορέξεις της εξουσίας, κυβέρνησης και κεφαλαίου, σε ζητήματα καταστολής, επιτήρησης και ελέγχου. Μια συνθήκη που ξεκινάει από τα ερευνητικά προγράμματα για μπάτσους και στρατό (οπλικά συστήματα, θερμικές κάμερες), επεκτείνεται στη στάση τους για την ένταξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας με σκοπό την ολοκληρωτική καταστολή και αποστείρωση, πρώτα των ιδρυμάτων τους και μετέπειτα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας όπου φτάνει η εξουσία τους.

Η προσωρινή εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού είναι μέρος της γενικευμένης επίθεσης του κράτους ενάντια στον κόσμο του αγώνα, στον κόσμο της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Ακόμα και εν μέσω πυρκαγιών και πλημμυρών με νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές φυσικών περιοχών, προτεραιότητα του κράτους ήταν να εκκενώσει τις καταλήψεις Ζιζάνια και Στέκι Άνω – Κάτω Πατησίων και στη συνέχεια το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου. Ακολουθούν το στέκι της αναρχικής κουηρ συλλογικότητας Καλιαρντά στη Νομική, κόβουν το ρεύμα στην κατάληψη στέγης Νοταρά 26, ενώ την ίδια μέρα με την εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού πραγματοποιείται και τέταρτη απόπειρα εκκένωσης στο Στέκι Πολυτεχνείου το οποίο έχει ήδη ανακαταληφθεί.

Οι εκκενώσεις και οι επιθέσεις στους κατειλημμένους χώρους εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής προετοιμασίας και πρόληψης των επερχόμενων κοινωνικών αντιστάσεων σε μία συνθήκη εντεινόμενης φτωχοποίησης και ολοκληρωτικής υποτίμησης της καθημερινότητας των από τα κάτω. Οι καταλήψεις, ως απελευθερωμένοι χώροι του ανταγωνιστικού κινήματος, αμφισβητούν έμπρακτα την εξουσία και αντίκεινται στον θεσμό της ιδιοκτησίας. Αποτελούν χώρους οργάνωσης και ζύμωσης των αγώνων, χώρους όπου ανθίζει η αλληλεγγύη, χώρους συνάντησης για τη συλλογική αυτοοργάνωση των καταπιεσμένων κόντρα στη μοναξιά και την ηττοπάθεια, ενάντια στις λογικές παραίτησης και ιδιώτευσης.

Οι απελευθερωμένοι χώροι αγώνα μπολιάζουν με τα προτάγματα της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αντίστασης, τους αγώνες και την κοινωνία και γι’ αυτό μπαίνουν στο στόχαστρο της κυριαρχίας. Οι καταλήψεις και οι κοινότητες αγώνα θα αποτελούν πάντα εμπόδιο στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου, καθώς μέσα σε αυτές γεννιούνται αντιιεραρχικές σχέσεις αντίστασης που πάντα θα προτάσσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και την ισοτιμία απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία-φυλακή.

Συγκέντρωση-Μικροφωνική Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις

ΠΕΜΠΤΗ 5/10 ΣΤΙΣ 7 μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ, ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Δίκτυο Αναρχικών/Αντιεξουσιαστριών

Μοιραστείτε το άρθρο