Αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ζητούν κατάπαυση πυρός. Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με αίτημα να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή πυροδότησε η εγκληματική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζα την περασμένη Τρίτη.
Στις ΗΠΑ ομάδα αμερικανοεβραίων ακτιβιστών Εβραίων ζητούν να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις σε Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέχρι το Λονδίνο, το Βερολίνο και  σε Λίβανο, Βηρυτό, Κάιρο, Τεχεράνη, με την αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις να προχωρεί σε καταστολή και συλλήψεις.
Χιλιάδες ακτιβιστές αμερικονοεβραίοι και υπέρ της Παλαιστίνης διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κτίριο Cannon των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο, φωνάζοντας «ελεύθερη Παλαιστίνη» και ζητώντας κατάπαυση του πυρός.
Πολλοί κάλεσαν επίσης το Κογκρέσο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ και να βάλει τέλος στις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Καλούμε το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να αποκλιμακώσει το Ισραήλ, να αποχρηματοδοτήσει την κατοχή, να σταματήσει μια πιθανή γενοκτονία της Γάζας»., ζητούσαν εκατοντάδες αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές οι οποίοι εισήλθαν στη ροτόντα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με δεκάδες ακόμη να φωνάζουν από τους επάνω ορόφους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως αμερικανοεβραίοι, εισήλθαν στη Ροτόντα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου για μια καθιστική διαμαρτυρία , προκειμένου να καλέσουν σε κατάπαυση του πυρός και να καταγγείλουν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τις προοδευτικές εβραϊκές ομάδες IfNotNow και Jewish Voice for Peace. Μεταξύ εκείνων που διαδήλωσαν ήταν ραβίνοι, φοιτητές και απόγονοι επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμός της Naomi Klein στη χτεσινή συγκέντρωση αμερικανοεβραίων στην Ουάσιγκτον, για την άνεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα:

Από τότε που ήμασταν παιδιά, τόσοι πολλές/οί από εμάς είπαμε στους εαυτούς μας ότι δεν θα στεκόμασταν απαθείς αν ποτέ γινόμασταν μάρτυρες  βίας με χαρακτήρα γενοκτονίας. Είπαμε στον εαυτό μας ότι θα υψώναμε τη φωνή μας. Είπαμε στον εαυτό μας ότι θα βάζαμε το σώμα μας στην πρώτη γραμμή. Δεσμευτήκαμε ότι τέτοιου είδους φρίκη δεν θα συνέβαινε στον καιρό μας. Το «ποτέ ξανά» της ζωής μας βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Και αρνούμαστε να στεκόμαστε ως θεατές και να παρακολουθούμε.

Η αμερικανική αστυνομία πραγματοποίησε εκτεταμένες συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

  Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Οι διαδηλωτές, ζητούν κατάπαυση του πυρός στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 18 Οκτωβρίου 2023 (AP)

Διαδηλώσεις αμερικανοεβραίων ακτιβιστών και συλλήψεις στη Βοστώνη

Διαδήλωση αμερικανοεβραίων ακτιβιστών και στη Βοστώνη στις 18/10 για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα:”Δεν θα επιτρέψουμε να ασκηθεί βία στο όνομά μας καθώς θρηνούμε για όλους τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους που έχουν τραυματιστεί και σκοτωθούν μέχρι τώρα”, τονίζουν.

«Which side are you on my people, which side are you on?”

Η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις διαδηλωτών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο γραφείο της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν στη Βοστώνη, προκειμένου αυτή να αιτηθεί την «άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα».

Μαθητές στις ΗΠΑ ζητούν κατάπαυση πυρός
Περισσότεροι από 1.000 μαθητές γυμνασίου στις ΗΠΑ στην περιοχή του κόλπου της Καλιφόρνια εγκατέλειψαν τα μαθήματα για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το Arab Resource and Organizing Center.

“Βγήκαμε σήμερα για τις ζωές των παιδιών στη Γάζα, για τις οικογένειες στη Γάζα. Θέλουμε να μας ακουστεί. Θέλουμε να τελειώσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων”, λέει η Nada Yousif, μαθήτρια στο γυμνάσιο Ida B Wells.

“Οι άνθρωποι προσπαθούν να μας διχάσουν αυτή τη στιγμή. Όλοι οι μαθητές που έφυγαν μαζί μας σήμερα είναι από όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα, υψώνοντας τις φωνές τους. Αυτό δεν αφορά τη θρησκεία, αλλά την ανθρωπότητα.”

Μαθητές διαμαρτύρονται έξω από το γυμνάσιο Fremont στην Καλιφόρνια στις 18 Οκτωβρίου 2023.

Μαθητές διαμαρτύρονται έξω από το γυμνάσιο Fremont στην Καλιφόρνια στις 18 Οκτωβρίου 2023 (Κέντρο Αραβικών Πόρων και Οργανώσεων)

Αγρύπνια στο Λονδίνο

Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  στο Λονδίνο σε μια αγρυπνία για τα θύματα του βομβαρδισμού του Ισραήλ στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα

Ο παραγωγός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του MEE, Mohammad Saleh, ήταν στην αγρυπνία και περιέγραψε την ανάγκη των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αυτή την ένδειξη συμπαράστασης, παρά την καταρρακτώδη βροχή. «Οι άνθρωποι θρηνούσαν και κρατούσαν κεριά, πολλοί  έκλαιγαν και είπαν ότι ένιωθαν ότι το είχαν πραγματικά ανάγκη», είπε.

«Έγινε μια  προσευχή και οι άνθρωποι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ντάουνινγκ Στριτ όπου έκλεισαν την περιοχή και φώναξαν κατά του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και ζήτησαν να σταματήσει ο εξοπλισμός του Ισραήλ», πρόσθεσε.

γάζαΗ αγρυπνία αργότερα μετατράπηκε σε διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου (MEE/Mohammad Saleh)
γάζα
Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην αγρυπνία στο Λονδίνο (MEE/Mohammad Saleh)
Μαζική διαδήλωση στο Βερολίνο

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, φωνάζοντας «ελεύθερη ελεύθερη Παλαιστίνη», μετά την  επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο στη Γάζα που σκότωσε 500 ανθρώπους και άφησε εκατοντάδες άλλους τραυματίες. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ.

Ως απάντηση στην επίθεση στο νοσοκομείο,, η Τουρκία κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ η Χεζμπολάχ κάλεσε σε ημέρα οργής. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιήθηκε γενική απεργία.

Ο αριθμός των νεκρών των Παλαιστινίων έφτασε τους 3.478 στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 1.000 παιδιά, ενώ στο Ισραήλ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.400 άτομα.

Μοιραστείτε το άρθρο