Ρατσιστική επίθεση από οδηγό του Ο.Α.Σ.Θ.

Κάθε μέρα που ξυπνάμε, συνειδητοποιούμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο το πόσο έχει εκφασιστεί η κοινωνία στην πάροδο του χρόνου, βιώνοντας οικονομικές κρίσεις και δύο lock-down στο πρόσφατο παρελθόν. Με τους πραγματικούς μισθούς να πέφτουν, αφού οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και το “κόστος ζωής” ανεβαίνει, με βασικά αγαθά όπως το ρεύμα ή η θέρμανση να υπερκοστολογούνται. Με τις συνθήκες εργασίας όλο και να χειροτερεύουν, έχοντας κάνει τις εργασιακές/εργοδοτικές αυθαιρεσίες το “ρεαλιστικό” εργασιακό περιβάλλον. Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να γίνονται ολοένα και χειρότερα, σε βαθμό που είναι επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα μέχρι και την ζωή μας (Ο.Α.Σ.Θ. , Ο.Α.Σ.Α. , ΟΣΕ κ.λπ. ) κι ένα κράτος που κάνει συνεχώς πλάτη σε αφεντικά και μαφιόζους για να κερδοφορούν στις πλάτες μας φτάνοντας σε σημείο να σκοτώνει συνανθρώπους μας για τα κέρδη τους (βλέπε καραντίνα με ιδιωτικές Μ.Ε.Θ. και ιδιωτικοποίηση υγείας με απογευματινά χειρουργεία τώρα) .

Σε μια τέτοια κοινωνική συνθήκη πλήρης απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, δεν λείπουν τα εθνικιστικά και ναζιστικα μορφώματα τα οποία σπέρνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο για να μας πουν τι; ότι για όλα τα παραπάνω φταίνε οι μετανάστες, οι ρομά, οι φεμινίστριες, οι γκέυ και ό,τι άλλο σκαρφίζεται το σύστημα για να ρίξει τις ευθύνες αλλού. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μία περίοδο όπου ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία προωθούνται αρκετά απ’ το ίδιο το σύστημα και τους μηχανισμούς του ως αντισυστημικές πρακτικές, βρεθήκαμε κι εμείς μπροστά σε μία έκφρασή τους.

Στο λεωφορείο της γραμμής 34 του Ο.Α.Σ.Θ. την Τετάρτη 27/3 και ώρα 17:00 περίπου, ένας οδηγός αποφάσισε με περίσσιο θράσσος να επιτεθεί λεκτικά και έπειτα με φυσική βία σε έναν μετανάστη επειδή απλά μιλούσε στο τηλέφωνό του και τον ενοχλούσε η φωνή του! Ο συγκεκριμένος οδηγός, τον οποίον γνωρίζουμε πολύ καλά, όχι απλά έβρισε χωρίς κανένα λόγο τον άνθρωπο, αλλά σταμάτησε το λεωφορείο και τον έσπρωξε βίαια έξω. Φυσικά, σημειώθηκαν αντιδράσεις απ’ τον κόσμο που βρισκόμασταν εκεί, προσπαθώντας να ξαναβάλουμε τον άνθρωπο μέσα και καταδεικνύοντας τα ρατσιστικά κίνητρα και την φασιστική φύση της πράξης του. Προφανώς ο ίδιος, έβρισε και απείλησε τα αλληλέγγυα άτομα κάποια εκ των οποίων αποχώρησαν και πήγαν να βρουν τον άνθρωπο που δέχθηκε εξ αρχής την ρατσιστική επίθεση, ενώ κάποια παρέμειναν μέσα στο λεωφορειό λογομαχώντας μαζί του. Αν είχε την εντύπωση αυτός ή οποιοσδήποτε ότι μια ρατσιστική επίθεση σε δημόσια θέα θα μείνει αναπάντητη και δεν θα βρει αντίσταση είναι γελασμένος.

Ο ρατσισμός και οι ιδεολογίες τυφλού μίσους προς τους καταπιεσμένους και τους φτωχούς συνανθρώπους μας δεν έχουν καμία θέση στις γειτονιές μας, στις δουλειές μας, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Θεσσαλονίκη και ειδικά τα Δυτικά είναι πολυεθνικές γειτονιές όπου ντόπιοι, μετανάστριες και πρόσφυγες ζούμε μαζί, με κάποιους από εμάς να είμαστε παιδιά ή εγγόνια μεταναστών/προσφύγων. Καταγγέλουμε την ρατσιστική επίθεση απ’ τον οδηγό του Ο.Α.Σ.Θ. στον συνεπιβάτη μας και καλούμε όσους/ες έχουν ανθρωπιά και συνείδηση να στέκονται ενάντια σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις που μπορεί να γίνουν μπροστά τους.

Αντιρατσιστές/αντιφασίστριες απ’ τις Δυτικές συνοικίες

Μοιραστείτε το άρθρο