Παρέμβαση εργαζόμενων της efood στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για τις συνθήκες εργασίας τους, Παρασκευή 12/4

Με σύνθημα “Γιατί η Efood με 55 εκ. ευρώ το χρόνο δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας, εργαζόμενοι της πλατφόρμας προέβησαν σε παρέμβαση στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο για τις συνθήκες εργασίας τους.

Απολύσεις, μειώσεις σε αμοιβές, εργασία κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Επίσης η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ενώ η αποζημίωση βενζίνης δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των διανομών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους.

Το κείμενο που μοίρασε το σωματείο εργαζομένων στην Efood Θεσσαλονίκης:

Το 2021 η efood αναγκάστηκε να κάνει όλους τους διανομείς αορίστου χρόνου μετά απ την πίεση του κόσμου και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Ο εκβιασμός ́ ́ ή θα γίνετε freelancers ή σας απολύω ’’ δεν πέρασε!
Το 2021 δεν ήταν το τέλος. Ήταν η αρχή μιας συστηματικής προσπάθειας της efood να μειώσει τον αριθμό των μισθωτών διανομέων της. Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της σε όλες τις πόλεις και η μεγάλη υποστήριξη της κοινωνίας ανάγκασαν την εταιρία να αλλάξει στρατηγική χωρίς να χάσει τον στόχο της. Έκτοτε και έως σήμερα δεχόμαστε αιφνιδιαστικές, απροειδοποίητες απολύσεις, βασισμένες σε έναν αλγόριθμο φάντασμα, τρομοκράτηση, μειώσεις αποδοχών και απειλές για την χρήση υπεργολάβων.

Όμως η εταιρία επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις και στους διανομείς freelancers (μοντέλο εργασίας δήθεν ελεύθερου επαγγελματία). Μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε σε 4 (!) αιφνιδιαστικές μειώσεις στην τιμή ανά παραγγελία αναιρώντας τις τιμές που η ίδια μας είχε ανακοινώσει, κι αυτό χωρίς να έχουμε την επιλογή, χωρίς να ρωτηθούμε αν θέλουμε, χωρίς να υπογράψουμε τους νέους, βλαπτικούς ουσιαστικά όρους δήθεν συνεργασίας. Επιπλέον προχώρησε σε αθρόες μεν αλλά ανέξοδες δε «προσλήψεις» freelancers, με αποτέλεσμα το μοίρασμα του όγκου των παραγγελιών σε πολύ περισσότερους διανομείς και κατά συνέπεια σε έμμεση μείωση των αποδοχών μας.

Πέρα των διανομέων, όλη αυτή η πίεση διαχέεται και στους συναδέρφους μας του τμήματος υποστήριξης διανομέων και εξυπηρέτησης πελατών, οι οποίοι εργάζονται σε ένα ασφυκτικό καθεστώς εργασίας. Αναγκάζονται και δουλεύουν ταυτόχρονα σε πολλά πόστα διαφορετικών θεμάτων με μεγάλη εντατικοποίηση.

Παράλληλα βλέπουμε την εταιρία να ανακοινώνει περιχαρής συνεχώς κέρδη εκατομμυρίων ευρώ ( 23.24 εκ € to 2021 και 31.89 εκ € το 2022) τα οποία βγαίνουν απ την δική μας δουλειά στο δρόμο και πάνω στο μηχανάκι, εκτεθειμένοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο κα κίνδυνο , ενώ συνεχίζει να μας πληρώνει με τον κατώτατο μισθό και αρνείται πεισματικά να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Και δεν προσφέρει ούτε τα αυτονόητα, όπως επίδομα γάμου, επίδομα επικινδυνότητας εργασίας, επίδομα χρήσης κινητού που είναι αναντικατάστατο εργαλείο της δουλειάς μας.

Αναρωτιόμαστε γιατί μας μισεί τόσο η εταιρία, είναι λίγα τα εκατομμύρια που της βγάζουμε κάθε χρόνο?

Ζητάμε την άμεση υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους μισθωτούς εργαζόμενους καθώς και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους freelancers. Όλοι οι εργαζόμενοι είτε μισθωτοί είτε freelancers είτε στην υποστήριξη δεχόμαστε συνεχώς χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας μας.
ΩΣ ΕΔΩ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Οι αγώνες μας και η στήριξη του κόσμου θα μας βγάλουν απ το αδίεξοδο……. ΞΑΝΑ !!

Μοιραστείτε το άρθρο