Ντοκιμαντέρ -“Αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ: Η έξυπνη πόλη της Χεβρώνας”

Ένας σιωπηλός φρουρός παρακολουθεί κάθε γωνιά των πολυσύχναστων δρόμων της Χεβρώνας, της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Όχθης, όπου ο αρχαίος απόηχος της ιστορίας συγκρούεται με τον σύγχρονο θόρυβο της καθημερινής ζωής. Αυτός ο φρουρός δεν είναι άνθρωπος, αλλά ένα δίκτυο τεχνολογίας παρακολούθησης, γνωστό με το δυσοίωνο όνομα “Hebron Smart City”. Σχεδιασμένο από τις ισραηλινές αρχές, το σύστημα αυτό καλύπτει την πόλη με ένα δίκτυο καμερών, αισθητήρων, ακόμη και αυτοματοποιημένων όπλων, παρακολουθώντας κάθε κίνηση των Παλαιστινίων κατοίκων της.

“Οι Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας είναι οι πιο επιτηρούμενοι άνθρωποι στον πλανήτη”, εξηγεί ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Mnar Adley, υπογραμμίζοντας την πανταχού παρούσα παρουσία των καμερών και της τεχνολογίας σάρωσης προσώπων. Ο Adley εξηγεί ότι η περιοχή, γνωστή και ως al-Khalil από τους Παλαιστίνιους, έχει γίνει πεδίο δοκιμών για τον ισραηλινό μηχανισμό παρακολούθησης, με προηγμένες τεχνολογίες όπως το σύστημα παρακολούθησης “Wolf Pack”. Το σύστημα αυτό συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους στοιχείων και των κινήσεών τους, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συνεχούς επιτήρησης.

Ο Izzat Karake, μέλος της Νεολαίας κατά των Εποικισμών, επαναλαμβάνει αυτό το συναίσθημα, τονίζοντας την ανησυχία που προκαλεί η συνεχής επιτήρηση. “Όπου κι αν πάω ως Παλαιστίνιος, βλέπω κάμερες”, δήλωσε στη MintPress, δείχνοντας τις δεκάδες κάμερες του ισραηλινού στρατού που βρίσκονται στους δρόμους. “Βρισκόμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση.

Η έξυπνη πόλη της Χεβρώνας, εξηγεί ο Adley, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συλλογή καμερών και αισθητήρων- είναι ένα σύμβολο των αδιάκοπων προσπαθειών του Ισραήλ να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων. Κάμερες σάρωσης προσώπου, γνωστές ως Κόκκινος Λύκος, βρίσκονται σε κάθε δρόμο, με το τυφλό βλέμμα τους να καταγράφει τα πρόσωπα όλων των περαστικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Αυτές οι εικόνες τροφοδοτούνται στη συνέχεια στη βάση δεδομένων Wolf Pack του Ισραήλ, ένα τεράστιο αποθετήριο πληροφοριών για τους Παλαιστίνιους, όλα προσβάσιμα μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, καθιστώντας εύκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο ατόμων.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε αυτό το σχέδιο μαζικής παρακολούθησης, περιγράφοντάς το ως “αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ” σε μια καυστική έκθεση. Σύμφωνα με την οργάνωση, το σύστημα ενισχύει τις υφιστάμενες πρακτικές διακρίσεων και διαχωρισμού και διαβρώνει περαιτέρω τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα στα χέρια των ισραηλινών αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν “ιστορικό διακρίσεων και απάνθρωπων πράξεων που διατηρούν ένα σύστημα απαρτχάιντ”.

Αυτή η επεμβατική τεχνολογία επιτήρησης που στοχεύει και παρακολουθεί τους Παλαιστίνιους επιδεινώνει ένα ήδη υπάρχον σύστημα απαρτχάιντ στη Χεβρώνα, όπου η πόλη έχει χωριστεί σε δύο ζώνες, την Η1 και την Η2. Αυτά τα δύο τμήματα της Χεβρώνας χωρίζονται από ένα στρατιωτικοποιημένο σημείο ελέγχου που επιτρέπει τη διατήρηση και επέκταση ενός παράνομου ισραηλινού οικισμού ακριβώς στη μέση της γειτονιάς Tel Rumeida με θέα την πλατεία της αγοράς της παλαιστινιακής πόλης.

Αυτή είναι η γενέτειρα της Νεολαίας Ενάντια στους Εποικισμούς, αφού ένα παλαιστινιακό κτίριο, το οποίο αρχικά είχε καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και στη συνέχεια από ισραηλινούς εποίκους, διεκδικήθηκε από τους Παλαιστίνιους μέσω μη βίαιης άμεσης δράσης και νομικής εκστρατείας. Η Τελ Ρουμέιντα, κάποτε μια ζωντανή παλαιστινιακή γειτονιά, φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 700 παράνομους ισραηλινούς εποίκους, βαριά οπλισμένους και προστατευόμενους από τον στρατό. Ο κύριος δρόμος, παλαιότερα γνωστός ως Shuhada Street, έχει μετονομαστεί σε “Chicago Street” από τις ισραηλινές αρχές σε μια προσπάθεια να διαγράψουν την παλαιστινιακή κληρονομιά.

Κάθε χρόνο, ο Izzat και οι συνάδελφοί του από τη Νεολαία κατά των Εποικισμών διοργανώνουν μια πορεία με την ονομασία Open Shuhada Street, η οποία εφιστά τη διεθνή προσοχή στην παράνομη πολιορκία της πόλης.

Το Ισραήλ όχι μόνο έχει καταλάβει και κατακερματίσει αυτή τη γειτονιά για να κάνει χώρο για ισραηλινούς εποίκους, αλλά αλλάζει και την περιοχή για να την ιουδαϊσθεί, δηλαδή σχεδιάζει να επεκτείνει τον εποικισμό της περιοχής για να καθαρίσει εθνοτικά και να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους, ώστε να μπορέσουν να την καταλάβουν οι ισραηλινοί έποικοι. Αυτή η στρατιωτική στρατηγική χρησιμοποιείται για την προστασία, την επέκταση και τη σύνδεση άλλων κοντινών εβραϊκών οικισμών, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ισραήλ να εξασφαλίσει ένα εθνοεβραϊκό κράτος.

Η Χεβρώνα υπήρξε ο τόπος μερικών από τις πιο βίαιες επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ένοπλοι έποικοι συνοδεύονται και προστατεύονται από ισραηλινούς στρατιώτες. Αγκαθωτό σύρμα καλύπτει περιφραγμένα παλαιστινιακά σπίτια για να τα προστατεύσει από επιθέσεις και παρενοχλήσεις από τους Ισραηλινούς εποίκους. Αλλά ο εκφοβισμός δεν σταματά εκεί.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής τεχνητής νοημοσύνης έχει εγκατασταθεί στην κορυφή ενός σημείου ελέγχου στην οδό Shuhada, σημαδεύοντας απευθείας την πλατεία της αγοράς της Χεβρώνας, από όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ εγκατέστησε αυτόν τον τηλεχειριζόμενο αυτόματο πύργο το 2022. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο έξυπνος σκοπευτής χρησιμοποιείται ως μέτρο διασποράς στο πλαίσιο των ενισχυμένων προετοιμασιών του στρατού για την αντιμετώπιση ατόμων που διαταράσσουν την τάξη. Ωστόσο, η εισαγωγή τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο έξυπνος σκοπευτής, απλώς αύξησε τις εντάσεις στην πόλη. Οι κάτοικοι κυκλοφορούν στις γειτονιές τους με ένα αίσθημα ανησυχίας, γνωρίζοντας ότι τους παρακολουθούν πάντα.

Ακριβώς όπως η Γάζα έχει γίνει εργαστήριο και εκθεσιακός χώρος για τα “δοκιμασμένα στη μάχη” όπλα του Ισραήλ, η επιτυχία της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της Έξυπνης Πόλης της Χεβρώνας και της βάσης δεδομένων Wolf Pack για τον εντοπισμό των Παλαιστινίων θα χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για να συνεχίσει να κερδίζει από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης και την επιτήρηση των Παλαιστινίων πολιτών.

Αυτό το “αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ” ενισχύει μόνο τον διαχωρισμό των Παλαιστινίων και επεκτείνει το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ και την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.

Par Mnar Adley, MintPress News. 12 mai 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ηρώ Σιαφλιάκη

Μοιραστείτε το άρθρο