Κείμενο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τους/τις κρατούμενους/ες από την Παλαιστίνη ως την Ελλάδα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΕΔΩ!

Το βράδυ της 13ης Μαΐου, φοιτητές της Αθήνας συμμετείχαν στο παγκόσμιο κίνημα της φοιτητικής Ιντιφάντα σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη και, μαζί με την υποστήριξη αλληλέγγυων, κατέλαβαν τη Νομική Σχολή Αθηνών. Η κατάληψη απαιτούσε από τα ελληνικά πανεπιστήμια να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τη μορφή ερευνητικών προγραμμάτων και έργων ή προγραμμάτων ανταλλαγής και αλληλοχρηματοδότησης από και με το ισραηλινο κράτος. Το επομενο πρωί, η αστυνομία έκανε έφοδο στον κατειλημμένο χώρο και συνέλαβε 28 άτομα. Η αστυνομία κατέσχεσε μια σειρά αντικειμένων από τους χώρους του πανεπιστημίου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν αυτά τα αντικείμενα με κανένα από τα συλληφθέντα άτομα.

Μετά την οριστικοποίηση του νόμου που επέτρεψε την παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια πέρυσι, εξαπολύθηκαν κύματα βίας κατά των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ φέτος τα πανεπιστήμια με νεο νόμο μπήκαν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Η αυξημένη αστυνομική παρουσία και οι τακτικές εκφοβισμού σε άλλοτε ελεύθερους και αυτόνομους χώρους εκτείνονται πέρα από τα πανεπιστημιακά τείχη. Εκδηλώσεις, δραστηριότητες και συλλογικές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους —είτε πολιτικούς είτε όχι- αποτελούν στόχο αστυνομικής παρουσίας, καταστολής και βίας. Η επιθετική στάση του κράτους είναι μια προσπάθεια να καταργήσει κάθε μορφή αλληλεγγύης, κάθε μορφή αντικαπιταλιστικών τρόπων ύπαρξης και σχέσεων, κάθε μορφή αντίστασης, κάθε μορφή μεταναστευτικής κίνησης και αγώνων, επιβάλλοντας στο σώμα μας μια κουλτούρα επιτήρησης, ελέγχου και φόβου.

Τα 28 ατομα που συνελήφθησαν στη Νομική Σχολή Αθηνών μεταφέρθηκαν άμεσα στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα Αθηνών (ΓΑΔΑ). Οι δικηγόροι είχαν πρόσβαση σε όσα κρατήθηκαν μόνο οκτώ ώρες μετά την κράτησή τους, με την αστυνομία να προσπαθεί να αναγκάσει τα συλληφθέντα άτομα να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα πριν από την άφιξη των δικηγόρων τους. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες αλληλέγγυοι/ες/α συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ΓΑΔΑ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ενώ φωναζαν συνθήματα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Αφού τα οι 28 έλαβαν την πληροφορία ότι θα τους αποδοθούν κατηγορίες, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στην ΓΑΔΑ.

Την επόμενη μέρα, το δικαστήριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει το μεσημέρι, αλλά σκοπίμως καθυστέρησε για κάποιες ώρες. Οι αλληλέγγυοι/ες ήταν παρόντες/-ουσες στο δικαστήριο για να δείξουν την υποστήριξή τους στα συλληφθεντα, με συνηθηματα υπέρ της Παλαιστινης και συνθήματα για τον τερματισμό των τακτικών εκφοβισμού από την μεριά της αστυνομίας. Τελικά, οι 28 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και η απόφαση ήταν να αφεθούν όλοι/ες/α ελεύθεροι/ες/α και να αναβληθεί το δικαστήριο για τις 28 Μαΐου με τις εξής κατηγορίες: φθορα, διατάραξη της κοινής ειρήνης, απείθεια και νόμος περί όπλων. Παρά την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου να αφησει όλες/όλους τις/τους κρατούμενες/-ους, η αστυνομία αποφάσισε διαφορετικά. Το τμήμα κρατικής ασφάλειας κατέγραψε τους εννέα μη Έλληνες διεθνείς συντρόφους ως «ανεπιθύμητους» και αποφάσισε να προχωρήσει σε διοικητική κράτηση. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι ενημερώθηκαν για την απόφαση ότι η κράτηση των εννέα θα συνεχιστεί διοικητικά και επιπλέον ότι θα εκδοθεί εντολή απέλασης, κάτι που αποτελεί μια πρωτοφανή εξέλιξη για ευρωπαίους πολίτες. Οι εννεα στάλθηκαν αρχικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αστυνομίας Αττικής (Πέτρου Ραλλη) και αργότερα, οι οκτώ από τους εννέα μεταφέρθηκαν στο Προαναχωρητικο Κεντρο Κράτησης Αλλοδαπων Αμυγδαλέζας, με τον μόνο άνδρα σύντροφο να παραμένει μόνος στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ραλλη.

Η διοικητική κράτηση και οι απελάσεις είναι καθημερινές στρατηγικές που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος ενάντια σε μετανάστες/-ροές ως ένα από τα βαθιά ρατσιστικά στοιχεία της δολοφονικής Ευρώπης-Φρουριο. Ο κραυγαλέος ρατσισμός του κράτους είναι εμφανής στις μαζικής κλίμακας συλλήψεις, κρατήσεις, τα βασανιστήρια και τις απελάσεις που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση ενάντια σε μετανάστριες και μετανάστες, και μένουν κατα βάση αορατες από την κοινωνία.

Η θρασύτητα με την οποία ενεργεί το ελληνικό κράτος εξηγείται από την πολυετή εφαρμογή μιας θανατηφόρας συνοριακής πολιτικής κατά των προσφύγων, των μεταναστών και των ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Στην Ελλάδα, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για διοικητική απέλαση· με βάση τον έναν από αυτούς, η αστυνομία έχει την πλήρη ελευθερία να κρίνει εάν ένα άτομο αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και χωρίς ποινική δίκη, το άτομο αυτό μπορεί να κρατηθεί και να απελαθεί με διοικητικές διαδικασίες. Η κράτηση και η απειλή για απέλαση των εννέα κρατουμένων, με υπηκοότητα Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας είναι μια νέα εφαρμογή αυτών των κατασταλτικών νόμων που στόχο έχουν να εκφοβίσουν το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος στις βίαιες και θανατηφόρες απωθήσεις(pushbacks) και απελάσεις των αιτούντων άσυλο βασίζεται στην έρευνα και τις τεχνολογίες περιορισμού, επιτήρησης και ελέγχου που εφαρμοζει το ισραηλινό κράτος σε Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η διαφωνία ενάντια στο ισραηλινό κράτος, τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης και τους πολέμους που διεξάγει στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία, είναι μια απειλή για την ΕΕ και το στρατιωτικό σύμπλεγμα ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας.

Τα ελληνικά δεξια ΜΜΕ δημοσίευσαν πληροφορίες για την κράτηση και απέλαση των εννέα ατόμων πριν καν ενημερωθούν τα ίδια ή οι δικηγόροι τους, μια κίνηση που υπογραμμίζει τη χρήση των μέσων ενημέρωσης από το κράτος ως εργαλείο ψυχολογικού πολέμου. Μαθαίνοντας για τις εξελίξεις μέσω των μέσων ενημέρωσης και όχι μέσω νομικών διαύλων, οι κρατούμενοι βυθίστηκαν στην αβεβαιότητα. Οι συγκεκριμένες νομικές κυρώσεις επιδεικνύουν μια πρωτοφανή αυστηρότητα, δεδομένου ότι έρχονται να απαντήσουν σε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι μετανάστες/-ριες και όσοι/-ες δεν έχουν χαρτιά που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου όντας πολιτικά ενεργοί/-ες, διατρέχουν πλέον αυξημένο κίνδυνο απέλασης και βίαιων νομικών κυρώσεων εναντίων τους. Αυτό αποδεικνύεται -ανάμεσα σε άλλες- και στην περίπτωση του Αιγύπτιου συντρόφου μας, ο οποίος, έχοντας συμμετάσχει σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, απειλήθηκε με απέλαση από την αιγυπτιακή πρεσβεία.

Οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης συνεργάζονται για να ποινικοποιήσουν και να απονομιμοποιήσουν τις προσπάθειες υποστήριξης του παλαιστινιακού αγώνα, χαρακτηρίζοντας άτομα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτουν την αγωνία του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο και να καταστείλει την αντίσταση. Υπογραμμίζει την ανάγκη για αντικαθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και δίκτυα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση αυτών των τακτικών εκφοβισμού. Στεκόμενοι/-ες αλληλέγγυοι/-ες με όσους/-ες στοχοποιούνται, μπορούμε να αναδειξουμε τους καταπιεστικούς μηχανισμούς του κράτους και να συνεχίσουμε τον αγώνα για ολική απελευθέρωση, από την Παλαιστίνη έως τους φυλακισμένους. Είναι ανάγκη να κάνουμε την αλληλεγγύη μας πράξη, να δράσουμε, να κλιμακώσουμε, να καταστήσουμε σαφές και να φωνάξουμε δυνατά ότι ούτε ο εκφοβισμός ούτε οι φυλακίσεις και οι απελάσεις αποδυναμώνουν τον αγώνα. Η αντίσταση δεν θα πεθάνει ποτέ, η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ!

Αυτές οι τακτικές εκφοβισμού και καταστολής δεν μπορούν και δεν θα φιμώσουν την οργή μας, ούτε θα σταματήσουν την αλληλεγγύη μας με την Παλαιστίνη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  • ΟΧΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ/-ΟΥΣΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΕΓΧΡΩΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ! 

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ!

ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΑ!

IN SOLIDARITY WITH THE DETAINED COMRADES, WITH PALESTINE, AND WITH ALL DETAINEES AND POLITICAL PRISONERS. 

On the evening of the 13th of May, students of Athens joined the global movement of the student Intifada in solidarity with Palestine and, along with the support of solidarians, occupied the Athens Law School. They demanded from the Greek universities to stop all cooperation in the form of research projects or exchange and funding programs with the Israeli state. In the next morning, police raided the occupied space and arrested 28 people. The police confiscated a number of items from the grounds of the university, with no existing evidence to relate these items to any of the arrested individuals.

After the finalisation of the law enabling Greek police presence within the university campuses last year, there were unleashed waves of violence against students on their own campuses, while this year has seen a fast-tracked path to the privatisation of universities. Increased police presence and intimidation tactics in once free and autonomous spaces extend beyond the university walls. Events, activities, and collective gatherings in public spaces — whether political or not – are targeted by police presence, repression and violence. The state’s aggressive stance is an attempt to quash any form of solidarity, of anti-capitalist ways, of free movement and the struggle of migrants.

The 28 arrested in the Athens Law School were immediately transferred to the central police station of Athens (GADA). Lawyers were only allowed access to those detained eight hours after their detainment, with police attempting to force detainees to provide fingerprints prior to the arrival of their lawyers. In the meanwhile, hundreds of solidarians gathered in front of GADA, demanding an immediate release of the people arrested while affirming their support for a free Palestine. After receiving the information that all 28 arrestees would be charged, they were forced to spend the night in GADA.

The following day, the court was scheduled to take place at noon but was deliberately delayed for some hours. Solidarians were present at the court to show their support to the arrested, with chants calling for a free Palestine and for an end to the intimidation tactics. Finally, the 28 were brought before the prosecutor and the decision was to release everyone and postpone the court until the 28th of May with the charges of: vandalism, disruption of the public order, refusal to cooperate with police procedures(fingerprints) and possession of “weapons”. In spite of the penal court’s decision to release all detainees, the police decided otherwise; the state security department registered the nine non-Greek international comrades as “unwanted” and decided to procceed with an administrative detention. The lawyers were then informed of the decision that the detention of the nine international comrades would be continued administratively, and that a deportation order will also be issued; an unprecedented development for European citizens. The comrades were first sent to the Foreigners Division of Attica Police and later on, eight of the nine were transferred to Amygdaleza Pre Removal Detention Centre, with the only male comrade remaining alone at the Foreigners Division.

Administrative detention and deportations are daily strategies that the Greek state practices as one of the deeply racist components of the murderous Fortress Europe. The state’s blatant racism is evident in the massive-scale arrests, detentions, torture and deportations that happen on a daily basis, and mostly unnoticed by society.

The brazenness with which the Greek state acts is also explained by years of enacting a deadly border policy against refugees, migrants and undocumented people. In Greece, there are four grounds for administrative deportation, which gives the police complete freedom to judge whether a person is a threat to public order, and without a criminal trial, the person can be detained and deported under administrative procedures. The detention and threatened deportation of the nine detainees, with citizenship from Italy, Spain, France, Germany and Britain is a new application of these repressive orders that are intimidating and targeting the solidarity movement with Palestine.

The technology used by the Greek state in its violent and deadly pushbacks of asylum seekers rely on research and technologies of containment, surveillance and control that the Israeli state tests on Palestinians in Gaza and the West Bank. Dissent against the Israeli state, its military occupation of Palestine and the wars it wages in Gaza, Lebanon and Syria, is a threat to the EU and Greece’s military border security complex.

The Greek right-wing media released information about the detention and deportation of the nine individuals before any of them or their lawyers were informed, a move that underscores the state’s use of media as a tool for psychological warfare and their allegiance to the media over formal legal processes. By learning about their fate through the media rather than through legal channels, the detainees were stripped of their agency and plunged into uncertainty. These penalties and legal reactions are severe and unprecedented responses to allegations of misdemeanour charges.

Migrants and those without papers who exercise their right to free speech by being politically active, are now at an increased risk of deportation and violent legal actions. This is exemplified in the case of our Egyptian comrade who, having attended pro-Palestine demonstrations, has been threatened with deportation by the Egyptian embassy. Governments and media outlets collaborate to criminalise and delegitimise efforts to support the Palestinian struggle, portraying individuals as threats to national security. These actions reveal the state’s desperation to maintain control and suppress resistance. It underscores the need for alternative media and solidarity networks to counteract these intimidation tactics. By standing in solidarity with those targeted, we can expose the state’s oppressive mechanisms and continue the struggle for true liberation, from Palestinians to those incarcerated. There is a need to make our solidarity practical, to act, to escalate, to make clear and loud that neither intimidation nor imprisonments and deportations weaken the struggle. Resistance will never die, Palestine will never die!

These intimidation and repressive tactics cannot and will not silence our rage, or stop our solidarity with Palestine.

WE DEMAND THE FOLLOWING:

  • NO DEPORTATIONS FOR THE NINE INTERNATIONALS – WE CALL FOR THEIR IMMEDIATE RELEASE WITH NO RESTRICTIONS UNTIL THEIR COURT DATE.
  • WE DEMAND THE COMPLETE ABOLISHMENT OF ADMINISTRATIVE DETENTION FOR PEOPLE WITHOUT PAPERS, MIGRANTS, ASYLUM SEEKERS IN GREECE – TOGETHER WITH THE RACIST LAW OF ADMINISTRATIVE DEPORTATION. THE WHOLE MECHANISM IS A RACIST PRACTISE WHICH INCARCERATES PEOPLE OF COLOUR WITH NO ACCESS TO BASIC HUMAN RIGHTS.
  • WE ARE AGAINST MEDIA COLLABORATORS WITH THE POLICE, WHO TRY TO SPREAD TERROR AGAINST THE PEOPLE WHO STRUGGLE AND RAISE THEIR VOICES FOR A FREE PALESTINE.

THE STRUGGLE CONTINUES STOP THE GENOCIDE!

END THE OCCUPATION OF PALESTINE!

ALL EYES ON RAFAH!

Αλληλέγγυοι/ες με την Παλαιστινιακή αντίσταση και τους/τις κρατούμενους/ες

Μοιραστείτε το άρθρο