Ποινικός λαϊκισμός στην πράξη με τις νέες αλλαγές στο νόμο – Η αυστηροποίηση των ποινών στοχεύει τις κοινωνικές αντιδράσεις
Με θέμα τις αλλαγές στο Νέο Ποινικό Κώδικα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Σαββάτου στο 11ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών στη βορειοανατολική Χαλκιδική.
Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Πονάει το μυαλό μου ΙΙ» από τις Τσιριτσάντσουλες και στη συνέχεια συναυλία.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Οι φωτογραφίες, όπως και το βίντεο παρακάτω, που συνοδεύουν την ανάρτηση είναι από την θεατρική παράσταση που έδωσαν οι Τσιριτσάντσουλες.
Έχουν γίνει επτά τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα από το 2019. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ευαγγελίζεται ένα καινούργιο μέλλον με «περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη δικαιοσύνη» για όλους. Ακούμε και ένα άλλο αφήγημα, ότι «όταν λέμε φυλακή, το εννοούμε». Ευαγγελίζονται υποτίθεται την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ταυτόχρονα οι από τα κάτω να νιώθουν ότι απειλούνται.
Ο ποινικός λαϊκισμός στην πράξη, προκύπτει όταν μια εξουσία που παρουσιάζει μια τέτοια ιδεολογική γραμμή για να πατήσει στα αισθήματα του κόσμου, ώστε να μην παράξει λύσεις. Επειδή τα κοινωνικά προβλήματα και οι αντιδράσεις από τα κάτω δεν βρίσκουν λύσεις, οι από τα πάνω να μπορούν να αυστηροποιούν τις ποινές και να θεσπίζουν περισσότερα πράγματα ως εγκλήματα.
Στα ΜΜΕ ξετυλίγεται μπροστά μας μια ροή πληροφοριών, όχι σημαντική για εμάς αλλά η προβολή ενός έντονου συναισθήματος πίεσης. Πχ τελευταία βλέπουμε συνέχεια γυναικοκτονία, ενδοοικογενειακή βία, οπαδική βία, βία ανηλίκων. Αυτή η υπερπροβολή δημιουργεί ανάγκη στους πολίτες να αποζητούν μία ασφάλεια. Αυτό το παρουσιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ως ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Εισάγει τη λογική της φυλάκισης για πράξεις που χαρακτηρίζονται πλημμεληματικές. Για παράδειγμα, στη ΒΑ Χαλκιδική έχει διωχθεί πολύς κόσμος που αντιδρούσε στις εργασίες της Eldorado Gold, εμποδίζοντας τη διέλευση φορτηγών και συνελήφθη με την κατηγορία της διατάραξης συγκοινωνιών.
Το άρθρο 99 αναφέρει τις προϋποθέσεις που αποκλείουν πολύ κόσμο από την αναστολή εκτέλεσης ποινής. Αυτό που ίσχυε ότι αν έχει κάποιος ποινές έως τρία έτη θα μπορούσε να του αποδοθεί αναστολή, τώρα αυτό συνιστά εξαίρεση.
Υπάρχει μία ρήξη σε αυτό που με δικαιοδοτικούς όρους αποκαλείται «αυτεξούσιο δικαστικής εξουσίας». Είναι μια αισχρή ρύθμιση γιατί δεν θα επιτρέπει στους δικαστικούς λειτουργούς να αποφασίζουν και με βάση τις διατάξεις περί ανάλογης και δίκαιης ποινής και με τα συμπεράσματα κατά τη διάρκεια της δίκης.
Επίσης, στο πλαίσιο άλλων αλλαγών, ξαναφτάνουμε πάλι στα 20 χρόνια στις ποινές για κακουργηματικές πράξεις από τα 15. Για κάποια συγκεκριμένα αδικήματα η αποφυλάκιση θα είναι εφικτή στα 4/5 ποινής ή αν εκτιθούν 17 χρόνια ποινής.
Όλα αυτά μας νοιάζουν γιατί έχουμε δει κακουργηματικές διώξεις να γίνονται και για πολιτική δράση και για αγώνες με αγνά κίνητρα. Υπάρχουν επίσης τραγικές ιστορίες. Για παράδειγμα ένας νεαρός, 19 ετών, που αναγκάστηκε να οδηγήσει όχημα που μετέφερε μετανάστες. Η ποινή ήταν 40 χρόνια κάθειρξη, δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό. Αυτός ο άνθρωπος θα μείνει στη φυλακή 17 χρόνια. Άλλο παράδειγμα, κάποιος βρέθηκε να αποκαλεί κάποιον μ… και να του κάνει ο άλλος μήνυση για εξύβριση. Ο δικαστής του έβαλε τέσσερεις μήνες ποινή χωρίς αναστολή και μετατροπή. Ο ίδιος ο μηνυτής σηκώθηκε και είπε «παιδιά όχι κι έτσι, μια κουβέντα είπε».
Η αυστηροποίηση των ποινών λειτουργεί συμπιεστικά για όλους.
Στην κοινωνία που ζούμε, το ερώτημα μέσα από την αυστηροποίηση των ποινών, είναι αν οδηγήσει σε λιγότερες πράξεις βίας και εγκλήματα. Οι στατιστικές λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει.
Στατιστικές λένε για το 2021, 190 χιλιάδες εγκλήματα, το 2022 που είχε μεσολαβήσει άλλη μία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επί ΝΔ, είχαμε 240 χιλιάδες. Στις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και η εκτέλεση μια θανατικής ποινής μπορεί να οδηγήσει σε σταμάτημα πράξεων βίας και εγκλημάτων, για λίγες ημέρες μόνο.
Εξαιρετικά υποκριτικό να επικαλείσαι περισσότερη ελευθερία και ασφάλεια για να αλλάξεις τους ποινικούς νόμους, με ιδιαίτερα ταξικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η δυνατότητα χρηματικής μετατροπής ποινής. Για κάποιον άνθρωπο που δεν έχει τίποτα, αν του επιβληθεί ποινή 10 μηνών για μία πράξη, θα κληθεί να δώσει 3 με 4 χιλιάδες για να μπορεί να επιτύχει μετατροπή. Ενώ κάποιος που έχει οικονομική δυνατότητα, θα μπορέσει να την πετύχει.
Θέμα απέλασης αλλοδαπού. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργηθεί. Τώρα προβλέπεται για κάθε αλλοδαπό, είτε πολίτη χώρας ΕΕ είτε από τρίτη χώρα. Πχ εδώ στις Σκουριές, σύντροφοι από άλλες χώρες που συμμετείχαν αλληλέγγυα σε διαδήλωση, να έχουν συλληφθεί με κατηγορία διατάραξης. Στη ΒΑ Χαλκιδική, 670 άτομα διώχθηκαν για πλημμελήματα, επειδή συμμετείχαν σε δράσεις ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους από τις εξορύξεις. Με τις νέες διατάξεις, όλοι θα πήγαιναν στη φυλακή. Ιδιαίτερα, όταν καλούνται κατηγορούμενοι για «κατ’ εξακολούθηση».
Σοβαρό πρόβλημα με τις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών. Προβλέπεται ότι μπορούν να διαβαστούν οι καταθέσεις τους και να μην κληθούν για εξέταση από το δικαστήριο. Στην προφορική διαδικασία έχουμε δει σοβαρές ανατροπές με τις καταθέσεις αστυνομικών, που είπαν τελικά την αλήθεια, είτε γιατί το αποφάσισαν είτε γιατί είχαν ξεχάσει τα ψέματα που είχαν καταθέσει αρχικά, ύστερα από τις επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αγωνιστών, διωκόμενων κλπ. Τα δε ψέματα των αστυνομικών στις δικογραφίες, εμφανίζονται πανομοιότυπα.
Η διαδικασία της πρόσκλησης μαρτύρων αστυνομικών με αυτοπρόσωπη παρουσία στη δίκη, είναι προβληματική γιατί δίνει μόνο ένα 10ήμερο χρονικό περιθώριο στους διωκόμενους, αγωνιστές αλλά και στα θύματα της κρατικής βίας να τοποθετηθούν, διά των συνηγόρων, ότι επιθυμούν κάτι τέτοιο, αν δεν προλάβουν για ουσιαστικούς ή γραφειοκρατικούς λόγους, οι αστυνομικοί δεν θα καλούνται να καταθέσουν στο δικαστήριο.
Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ποινές.
Κράτος προετοιμάζεται για μία ακόμη μεγαλύτερη έξαρση είτε θέλει να δείξει στους κύκλους που επιθυμεί ότι έχει τον έλεγχο. Το στόχος τους είναι ο κόσμος να φοβάται να συμμετέχει. Κατεβάζουν τον πήχη των αδικημάτων για να είναι πιθανός ο εγκλεισμός για πλημμελήματα. Εφευρίσκουν κακουργηματικές κατηγορίες, όπως στη δίωξη των 51 που συνελήφθησαν στην περίπτωση της αντιφασιστικής δράσης στο Λευκό Πύργο. Το βλέπουμε στις διώξεις σε βάρος των 49 που προσήχθησαν στη ΣΘΕ.
Η γνώση των νομικών θεμάτων μας επιτρέπει να έχουμε την αξιοπρέπειά μας απέναντι στις δικαστικές αρχές και να μπορούμε να αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο (πολιτική αντιπαράθεση με το κυρίαρχο που μας διώκει και θέλει να μας καταστρέψει). Αυτό έχουμε βιώσει ότι έχει συμβάλει στην αποδόμηση των κατηγοριών που αντιμετωπίζαμε.
Το όλο πλαίσιο μπορεί να ιδωθεί και ως μεθόδευση των κυβερνώντων να δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερες φυλακές και εκεί να μπαίνουν ιδιώτες που θα τις δημιουργούν, με δημόσιους πόρους. Γύρω από αυτό θα μπορούν να μπαίνουν διάφοροι ιδιώτες για τις λειτουργίες. Τυπικά, η ΕΕ απαγορεύει την εργασία έγκλειστων σε φυλακές, αν δεν αφορά την καθημερινή λειτουργία της φυλακής (καθάρισμα κλπ). Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται, τυπικά, να εργαστούν σε χωράφια. Στην Ιταλία, γίνεται συζήτηση για μη κρατικές φυλακές την ώρα που και εκεί ο ποινικός κώδικας, τροποποιείται ώστε να στέλνει στη φυλακή περισσότερο κόσμο για μικροαδικήματα΄.
Στο πλαίσιο του Δεκαημέρου Αγώνα και Ελευθερίας που θα διαρκέσει έως τις 28/7 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα σημεία της καταστροφής στο δάσος των Σκουριών, εξαιτίας των εργασιών για τη δημιουργία του μεταλλείου χρυσού – χαλκού της Eldorado Gold. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, μουσικά live, συνελεύσεις και ελεύθερη διαβίωση στο βουνό.
Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, Δάσος Σκουριών, 19-28 Ιουλίου 2024