ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αθήνα, 31 Ιουλίου 2024
Ήδη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση της πολύκροτης υπόθεσης των υποκλοπών με παράνομο λογισμικό, σύσσωμη η αντιπολίτευση της χώρας βάλει κατά της κυβέρνησης κάνοντας ανοιχτά λόγο για συγκάλυψη ευθυνών πολιτικών προσώπων και ειδικά του πρωθυπουργού.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) δεν είναι πολιτικό κόμμα και η αρχή της να εκφέρει μόνον τεκμηριωμένη κρίση δεν της επιτρέπει να υιοθετήσει την άποψη αυτή, χωρίς να έχει προηγουμένως εξετάσει το περιεχόμενο του εκτενούς πορίσματος του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το οποίο φέρεται να διαπίστωσε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τάχα οι παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η Ε.Υ.Π. ήταν απολύτως νόμιμες και δεν είχαν καμία σχέση με τη χρήση παράνομου λογισμικού επισύνδεσης από ιδιώτες.
Ωστόσο, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η στάση της εισαγγελικής αρχής αντί να προσφέρει τις στοιχειωδώς πειστικές απαντήσεις που αναμένουν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια με αγωνία οι πολίτες της δημοκρατίας μας σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι οι προσωπικές επικοινωνίες των ιδίων, αλλά και αυτές των στελεχών της αντιπολίτευσης, των ερευνητών δημοσιογράφων, ακόμη και της ηγεσίας του στρατού, δημιουργεί ακόμη σοβαρότερα ερωτηματικά που αφορούν πια ανοικτά το πόσο αμερόληπτη και ανεξάρτητη είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης στη χώρα μας, ιδίως όσον αφορά πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα. Θυμίζουμε ότι ακόμη σέρνονται στα εισαγγελικά γραφεία όλες λίγο πολύ οι υποθέσεις που συντάραξαν τον πολιτικό μας βίο τα τελευταία χρόνια, όπως είναι τα Τέμπη ή το ναυάγιο της Πύλου.
Η ΕλΕΔΑ έχει υπογραμμίσει με κάθε έμφαση την ανάγκη η διερεύνηση και η θεσμική διαχείριση τέτοιων υποθέσεων να είναι ικανή να πείθει τους πολίτες για τη διεξοδικότητα και την αυστηρή προσήλωσή της στη συνταγματική νομιμότητα. Αυτό δεν είναι απλώς απαίτηση των παντοειδών διεθνών φορέων που παρακολουθούν τα εδώ τεκταινόμενα με αύξουσα επιφυλακτικότητα και ανησυχία. Είναι πάνω από όλα θεμελιώδης όρος της ικανότητάς μας να λέμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατία χωρίς να ντρεπόμαστε για την ποιότητά της.
Το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται να:
(α) προεξοφλεί απροβλημάτιστα τη νομιμότητα όλων των παρακολουθήσεων από την Ε.Υ.Π., συμπεριλαμβανομένης και της παρακολούθησης του σημερινού αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης, μόνο επειδή η νομοθεσία δεν απαιτεί τον έλεγχο της αιτιολογίας της παρακολούθησης από τον αρμόδιο εισαγγελέα
(β) αρνείται τη σχέση της Ε.Υ.Π. με τη χρήση παράνομου λογισμικού, παρά το γεγονός ότι όσοι/ες παρακολουθούνταν από αυτήν πιστοποιημένα συνέπιπταν σε μεγάλο βαθμό με όσους/ες παρακολουθούνταν από το παράνομο λογισμικό, και
(γ) επικαλείται τη δήθεν αγαστή συνεργασία με ανεξάρτητες αρχές για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του εισαγγελικού πορίσματος, τη στιγμή που όλες και όλοι γνωρίζουμε τις απειλές και την προσβλητική μεταχείριση που η κυβέρνηση και ο προκάτοχός της κ. Ντογιάκος επεφύλαξαν στα μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που επέμειναν στη νομιμότητα, και, ιδίως, στον πρόεδρό της κ. Χ. Ράμμο.
Δυστυχώς, η εν λόγω ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μας στερεί τη σιγουριά με την οποία θα μπορούσαμε να λέμε ότι ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Βαλτετσίου 39, 10681, Αθήνα