Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας. Ένα όργανο εκλεγμένων συνδικαλιστικών από τη βάση που (υποθετικά) συζητά, αποδέχεται ή απορρίπτει και διαμορφώνει τις προτεινόμενες από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Τα τελευταία χρόνια το εν λόγω όργανο εξέπεσε όπως και το μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε χαρακτηριστική αδράνεια και παθητικοποίηση. Μετά τη συνεδρίαση του προηγούμενου ΓΣ, κάτι περισσότερο από τρεις μήνες μετά έγινε η εναλλαγή στο συνδικαλιστικό πανελλαδικό σχήμα του “Μετώπου για την Ανατροπή” (σχήματα Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (ΕΣΗΕΑ), Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΣΠΗΤ) Ασύνταχτος Τύπος (ΕΣΗΕΜΘ) και αγωνιστές από περιφερειακές ενώσεις σε όλη τη χώρα). Στη θέση του Νίκου Φωτόπουλου (ΕΣΗΕΜΘ) μπήκε στο ΓΣ η Ματίνα Παπαχριστούδη (ΕΣΗΕΑ).
Στην ημερήσια διάταξη του ΓΣ υπήρχαν τα θέματα: Ενημέρωση από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώδικας Δεοντολογίας ΤΝ, Πνευματικά Δικαιώματα – Διεκδίκηση ποσοστών από πλατφόρμες/εταιρείες ΤΝ, Συζήτηση για τους παραγωγούς περιεχομένου (content creator), Fact Checking, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Slapps, Media Council, Ψηφίσματα, Διάφορα
Εκ μέρους του σχήματος ακολουθεί η παρακάτω ενημέρωση- σε άλλη ανάρτηση η πρόταση πια έκδοση ψηφισμάτων που δεν εγκρίθηκαν γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ διαφωνούσε.
Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των δράσεων του. Στόχος να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι για τις δράσεις του. Έντονο ενδιαφέρον για τα (πιθανά) ταξίδια που οργανώνει το γραφείο της Αθήνας στις Βρυξέλλες. Είναι ελάχιστα, όπως ειπώθηκε…
Σύσταση media council στα πρότυπα του εξωτερικού. Έγινε απλή ενημέρωση, το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ έχει στόχο να το “τρέξει” το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για όργανο προ-πειθαρχικής παρέμβασης με συμμετοχή πολλών φορέων για να συζητά για τη δεοντολογία και παρεμβάσεις σε ΜΜΕ και (κυρίως) δημοσιογράφους. Η πρόταση είχε γίνει από τον Νίκο Παππά το 2018 σε ημερίδα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Περισσότερη έμφαση δόθηκε στην παρέμβαση του για τους δημοσιογράφους και όχι για τα Μέσα-ιδιοκτήτες ή όσους στρέφονται κατά δημοσιογράφων…
Παρουσιάστηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Την παρουσίαση έκανε εκ μέρους της επιτροπής που είχε συσταθεί ο νομικός Σπύρος Βλασόπουλος, συνεργάτης των συνδικαλιστικών ενώσεων. Για τον Κώδικα τέθηκε θέμα ψηφοφορίας παρά το γεγονός ότι δεν επικοινωνήθηκε στους δημοσιογράφους μέλη των ενώσεων, πολλοί εκ των οποίων είναι ήδη πολύ καλού γνώστες των διαδικασιών και εξελίξεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα εγκριθεί και θα αποτελέσει Κώδικα υποχρεώσεων στα πρότυπα των άλλων Κωδίκων Δεοντολογίας που ιδιοκτήτες ΜΜΕ αλλά και δημοσιογραφικά στελέχη έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” έθεσε ερωτήματα για το αν έγινε ενημέρωση- συζήτηση με τους εκδότες ώστε να ενσωματωθεί σε Σ.Σ.Ε ή αν υπήρξε επαφή με τους αρμόδιους της κυβέρνησης. Η απάντηση ήταν ότι έγινε με εκδότες αλλά όχι “επίσημα”… Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το περιεχόμενο και ψήφισε λευκό, η συνδικαλιστική παράταξη της “Δημοσιογραφικής Συνεργασίας” κατά. Μετά την επεξεργασία του από τις συνδικαλιστικές ενώσεις, δηλαδή τα ΔΣ τους, ο Κώδικας θα δημοσιευτεί. ( Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ” θα αναρτήσει το σχέδιο του Κώδικα όταν αυτός θα συζητηθεί στις ενώσεις).
Αγωγές Slapps. Παρά το γεγονός ότι οι καταχρηστικές αγωγές αυξάνονται, τα στελέχη της ΠΟΕΣΥ και των συνδικαλιστικών ενώσεων δήλωσαν “πολύ-πολύ ευχαριστημένοι” που κερδήθηκε ΜΙΑ, σημαντική είναι αλήθεια, από τις αγωγές Slapp, αυτή του προέδρου του ΣΗΠΕ κατά δημοσιογράφων επειδή γράφτηκε πως ήταν κατηγορούμενος. Δόθηκε επίσης η είδηση ότι επιτέλους συστάθηκε στην κυβέρνηση “νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να δει τις ρυθμίσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Άγνωστο εάν και κυρίως πότε, θα γίνει νόμος ώστε να προστατευθούν τα ΜΜΕ και οι συνάδλεφοι. Ως συνδικαλιστικό σχήμα προτείναμε να καλύπτονται από Slapps αγωγές τα μικρά ανεξάρτητα ΜΜΕ και οι ακτιβιστές, αγωνιστές κινημάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της εξουσίας.
Θέσαμε επίσης την άμεση σχέση των αγωγών Slapps με τη φίμωση και καταστολή. Για τα θέματα αυτά (ΕΡΤ π.χ και φίμωση μεγαλειωδών συγκεντρώσεων για Τέμπη και επίθεση σε φωτορεπόρτερ), η απάντηση ήταν πως βγήκαν …ανακοινώσεις και άλλαξε το δελτίο της ΕΡΤ στις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής μετά από τηλεφ. παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. (μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση…)
Συλλογικές συμβάσεις η “είδηση” είναι ότι οι ενώσεις έλαβαν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις και η συζήτηση ήταν πως θα ενοποιηθούν τα αιτήματα πανελλαδικά. Πρόταση του γεν. γραμματέα ΕΣΗΕΑ -προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ ήταν να ζητηθούν αυξήσεις στις “καταβαλλόμενες αποδοχές”, δηλαδή στις μεικτές αποδοχές των εργαζόμενων. Κατώτατος μισθός προτείνεται (μεικτός) 1350, όταν σύμφωνα με τον ίδιο συνδικαλιστική, σε τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο αλλά και διαδίκτυο οι “καταβαλλόμενες αποδοχές” είναι 2.200, 1400, 1600 και 1.100-1360 ευρώ, αντίστοιχα. Αυτό που δεν ομολογείται δημόσια από τους συνδικαλιστικές των πλειοψηφιών πολιτών δυνάμεων (Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ- λοιποί ΠΑΣΟΚ, κ.λ.π), είναι ότι στις περίφημες “καταβαλλόμενες αποδοχές” στα ΜΜΕ έχουν ενσωματωθεί όλα τα επιδόματα, η αμοιβή Σ-Κ, η προϋπηρεσία, κ.λ.π.
Ως σχήμα επιμένουμε σε κατώτατο 1500 ευρώ, 4ήμερη εργασία, 6ωρες βάρδιες στις ιστοσελίδες, κάλυψη ανεξάρτητων ΜΜΕ, συμμετοχή και έλεγχος δημοσιογράφων στο περιεχόμενο, κ.ά. (Η πρόταση της Πρωτοβουλίας θα αναρτηθεί)
Πνευματικά δικαιώματα, μέσω του Ξενοφώντα”. Το ποσοστό που ενέκρινε ο Ο.Π.Ι είναι πολύ μικρό σε σχέση με τους άλλους Οργανισμούς, μόλις 2% επειδή δεν αποδέχθηκαν την τηλεόραση ως Μέσο για τους δημοσιογράφους! Κρίσιμο κατά τα μέλη του ΔΣ του “Ξενοφώντας” είναι να μετακινηθούν οι δημοσιογράφοι από τον ΟΣΔΕΛ στον Ξενοφώντας, θα υπάρξουν για αυτό νέες πρωτοβουλίες.
Λίγο πριν τη διάλυση του ήδη αποδεκατισμένου σώματος του ΓΣ τέθηκαν οι προτάσεις Ψηφισμάτων, ένα για την ΕΡΤ από τη “Δημοσιογραφική Συνεργασία” και ένα από την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” για την καταστολή στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.
Για τα Ψηφίσματα ακολουθεί νέα ανάρτηση στο μπλογκ.
ΠΗΓΗ: metopoanatropismme