800 χιλιάδες στους δρόμους της Αργεντινής κόντρα στον Μιλέι και τα σχέδια του για ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας

Παλιρροϊκό κύμα κατά της πολιτικής Μιλέι που στοχεύσει τη δημόσια εκπαίδευση – 800.000 στους δρόμους…

“Πανεπιστήμιο με πόρους, πανεπιστήμιο για όλους, πανεπιστήμιο για όσους υποφέρουν, πανεπιστήμιο για τους εργαζόμενους, πανεπιστήμιο για τους από κάτω… δεν υπάρχει απάτη στον αγώνα σύντροφοι. Κι αν πρόκειται για όνειρα, τι σημασία έχει… Ας ονειρευόμαστε το αδύνατο.”

Στην Αργεντινή η “δημόσια παιδεία αμύνεται” – “La educación pública se defiende” από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μιλέι με 800.000 στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα (ένα εκατομμύριο κατά άλλους υπολογισμούς). Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έρχονται από την πρωτεύουσα της Αργεντινής  και τη μεγαλειώδη πορεία υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, η Ένωση Διδασκόντων (AGD-UBA) και καθηγητές όλων των βαθμίδων, φοιτητικές ομοσπονδίες,  ερευνητές, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, κινήματα ανέργων, λαϊκές συνελεύσεις και δεκάδες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι χθες (23/4) έξω από το Κογκρέσο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Plaza de Mayo διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική Μιλέι να παγώσει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια εκπαίδευση και να κλείσει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια. Παρόντες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που επίσης επηρεάστηκαν από τις βίαιες κυβερνητικές περικοπές, όπως εκείνοι από το νοσοκομείο Garrahan.

Μ΄ένα βιβλίο στο χέρι

“Με ένα βιβλίο στο χέρι”, όπως είχε δοθεί από πριν το σύνθημα για υπεράσπιση της γνώσης και του δικαιώματος στη δημόσια εκπαίδευση. Υπήρχαν πολλοί άντρες και γυναίκες που διαδήλωσαν με ένα βιβλίο στα χέρια. Όλοι μαζί σήκωναν τα βιβλία ψηλά. Μια θάλασσα βιβλίων με στόχο να ανακόψει την πορεία του φασισμού να γίνει κυβέρνηση. Με συνθήματα κατά του Μιλέι “άσε τον να φύγει!”,  και το κλασικό πλέον «Μιλέι, σκουπίδια, είσαι η δικτατορία!». “¡Milei, basura, vos sos la dictadura!”.

“Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει αύριο, χωρίς δημόσια Παιδεία δεν υπάρχει ισότητα”. Ένα μάθημα, που δόθηκε στους δρόμους της Αργεντινής… προς τον Μιλέι και την πολιτική του για περικοπές του προϋπολογισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Την ώρα που  ο πληθωρισμός τρέχει με 287,9%, ο Μιλέι αυξάνει τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση κατά 0%. Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να πληρώσουν βασικούς λογαριασμούς και κινδυνεύουν να κλείσουν.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟ resumenlatinoamericano.org

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο