Φοιτητικές αντιστάσεις για την Παλαιστίνη. Κάτι μοιάζει να κινείται μες στο κορμί του τέρατος…

Κάτι μοιάζει να κινείται μες στο κορμί του τέρατος…  Δεν μοιάζει με τις εξεγέρσεις του ’20,  μετά τη δολοφονία Floyd, παρά ταύτα τα γεγονότα καταδεικνύουν αντιστάσεις και πιέσεις αμφίδρομες. Από τη μια, ομάδες φοιτητών/-τριών από τις κορωνίδες της δυτικής και παγκόσμιας ανώτατης εκπαίδευσης, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αγγλία και την Γαλλία, ενώ από την άλλην μαίνεται η αντίστροφη πίεση, εκείνη του κράτους και της ανάγκης να παραμείνει σχετικά αμετάβλητη η δημόσια γνώμη εντός των δυτικών χωρών.

Kαθηγητής πανεπιστημίου wisconsin-madison, αμερικανοπαλαιστίνιος, συλλαμβανόμενος από δυνάμεις καταστολής.

Πράγματι, θα ήταν αδιανόητο, εν μέσω δύο παράλληλων Δυτικών πολέμων, του ρωσο-ουκρανικού και του μεσανατολικού, με επίκεντρο την υπό καθεστώς γενοκτονικών επιχειρήσεων Παλαιστίνη, η στήριξη ή έστω η ανοχή προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσουν τη θέση τους στην υπαναχώρηση των αρχικών θέσεων. Ποτέ ένα κράτος, το οικονομικοπολιτικό σύστημα και οι συναφείς γεωστρατηγικές του βλέψεις δεν θα ανεχόταν την πιθανότητα συγκρότησης εστιών μεταστροφής της δημόσιας γνώμης ενάντιά΄τους. Τα ιδρύματα δεν είναι τυχαία, είναι οι πυροκροτητές της κεφαλαιακής κίνησης. Και, συνάμα, πυλώνες της καλής και πλέον ευκατάστατης κοινωνίας.

Στρατιωτικοποιημένη αστυνομία εισβάλλει στο Columbia για να εκκενώσει τη κατάληψη των φοιτητών-τριών. Μέσα, οι φοιτητές-τριες έχουν στήσει αμυντικά ταμπουρώματα

Οι διεξαγόμενοι πόλεμοι οφείλουν να έχουν σχεδόν κοινωνικό χαρακτήρα: Δεν συναινούμε, δεν υποστηρίζουμε ούτε οπλίζουμε τη γενοκτονία – προστατεύουμε το Ισραήλ. Δεν συγκροτούμε το αντι-ρωσικό μέτωπο, ούτε προετοιμάζουμε μια συνολικότερη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ευρώπης – αλλά υπερασπιζόμαστε τον αδύναμο, τον επιτιθέμενο. Η τέλεια συνάρθρωση συμφέροντος και ανθρωπιστικής μέριμνας…

Έως σήμερα το πρωί, οι συλλήψεις φοιτητών-τριών στις ΗΠΑ ανέρχονται σε πάνω από 1600. Στο Λος Άντζελες, στο κάμπους του UCLA, αντιδιαδηλωτές-υποστηρικτές του Ισραήλ επιτέθηκαν στο σώμα των καταληψιών. Τα αιτήματα των τελευταίων για αποεπένδυση των πανεπιστημίων από την στρατιωτική και ακαδημαϊκή βιομηχανία του Ισραήλ, όπως και το περισσότερο γενικό όσο και επιτακτικό αίτημα για κατάπαυσης πυρός θεωρούνται φριχτά για τους υπερασπιστές του σιωνιστικού Ισραήλ. Όσοι διαμαρτύρονται ενάντια στις αιμοδιψείς τερατωδίες του Ισραήλ, και όσοι, μάλιστα, τις αποκαλούν γενοκτονία, είναι αντισημίτες – και πρέπει να τους φερθούν ανάλογα. Από το λεπτό 1:38 μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το παραλήρημα του νεαρού: “Αυτό κάνουν! Προωθούν […] τη βία και το μίσος!”.  Ας μη ξεχνάμε, επίσης, τη περίπτωση της πρυτανείας στο Harvard και πού κατέληξε η Claudine Gay.

Columbia… πριν την εκκένωση

Πυροτεχνήματα, ξύλο, βρισίδια, λύσσα. Ποιοι είναι οι αντιδιαδηλωτές του UCLA; Αφού η εβραϊκή κοινότητα στέκεται κοντά στις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις. Απ’ όποιο αμερικανικό βάλτο παράνοιας κι αν προέρχονται, θυμίζουν πολύ το πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού: Όταν ζορίζουν τα πράγματα, όταν οι αποφάσεις μοιάζουν να μην μπορούν να παρθούν εύκολα, όταν υπάρχουν διλήμματα… τότε το ισραηλινό λόμπι είναι εδώ για να δώσει τη λύση.

Πυροτεχνήματα σκάνε στη πλευρά των φιλοπαλαστινίων διαδηλωτών. Οι μπάτσοι μένουν άπραγοι λίγο πιο πέρα, γιατί προς το παρόν άλλοι κάνουν τη δουλειά για αυτούς…

Αναμφίβολα, τα ισραηλινά λόμπι δεν είναι ούτε ενιαία, ούτε ασκούν την ίδια πίεση, και ούτε βέβαια αποφασίζουν αυτά καθεαυτά μέσω κάποιας μαγικής δύναμης. Το ίδιο αναμφίβολο είναι, ωστόσο, πως οι ΗΠΑ δεν αντέχουν να μην υπάρχει ένα όσο δυνατόν πιο ακλόνητο Ισραήλ – μια, όσο δυνατόν, ακλόνητη επιτηρήτρια δύναμή τους. Δεν είναι τυχαίο που οργισμένοι και πρησμένοι νεαροί ούρλιαζαν μανιασμένα, απ’ το στρατόπεδο των φιλοϊσραηλινών, «U S A! U S A! U S A!». Όπως δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του υπόδικου Ντόναλντ Τραμπ, βασικός κινητοποιητής νεοφασιστικών οργανώσεων τύπου Proud Boys: “[οι εκκενώσεις των καταλήψεων] είναι ένα πανέμορφο πράγμα να βλέπεις”…

Science Po, UCLA, Columbia, North Carolina University, UT Dallas, από τη Γαλλία ως την Αμερική και την Αυστραλία, πανεπιστήμια όπου επέλεξαν και κατάφεραν να ασκήσουν πίεση υπέρ της Παλαιστίνης και αναφανδόν ενάντια στην φρικώδη εξωτερική πολιτική που σαρώνει τα πάντα – σώματα, σπίτια, πανεπιστήμια, οικογένειες, φαντασία. Ως πια λογική ανταπάντηση αστυνομικοί τους περικυκλώνουν, τους βρίζουν, τους δέρνουν και τους συλλαμβάνουν. Εκκενώνουν καταλήψεις, καταστέλλουν.

Science po, Γαλλία, Παρίσι. Κατάληψη για αποεπένδυση και αποσυσχετισμό από τα ισραηλινά βιομηχανικο-εκπαιδευτικά ιδρύματα και πατάπαυση πυρός. Αναστέλλεται ολάκερη η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη, και δεν επιτρέπεται να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις που ενσαρκώνουν τη γνώμη: Μπορούν μόνο να επιτελούν το εν πολλοίς κρατικά οργανωμένο, προβλεπόμενο έργο τους.

Όμως, αλήθεια, τι περιμένουν ότι θα βγει από αυτή την απόπειρα τρομοκράτησης και εκμηδένισης των κινητοποιήσεων; Ότι θα σταματήσουν, και ότι ο ντόρος που γίνεται θα σταματήσει γρήγορα, στη ροή των ειδήσεων και των σοκ που μοιράζονται κάθε λεπτό; Δεν είμαστε λίγοι όσοι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις – αν και με συγκεκριμένο τρόπο. Κι αν μη τι άλλο, δεν είναι διόλου λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν τις παρεμβάσεις των μπάτσων, τις θηριωδίες των αντιδιαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ.

Πανεπιστήμιο Εmory, πολιτεία Τζώρτζια

Δεν είναι αυτονόητη η συνευθυγράμμιση στην εναντίωση στην υπαρξιακής σημασίας για τις ΗΠΑ εξωτερική πολιτική βοήθειας προς το Ισραήλ: Πολλοί θα μεριμνήσουν για την περιθωριοποίηση του αντι-αμερικανικού πολιτικού λόγου. Εδώ έγκειται στο στοίχημα που μονάχα με την επιμονή τους οι φοιτητές/τριες μπορούν να συνεχίσουν, σηκώνοντας το ανάστημα εκείνο που θα καταδείξει την ισχύ και τη φωτεινότητα του κορμού των επιχειρημάτων τους και των ηθικών τους θέσεων.

ΚΚοκ

Μοιραστείτε το άρθρο