Ανακοίνωση για την κατεδάφιση του στεκιού του Μαθηματικού στη Σ.Θ.Ε.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΘΕ

Μέσα στη μεγάλη βδομάδα, με τις σχολές κλειστές το πανεπιστήμιο κατεδαφίζει ολοκληρωτικά το στεκι μαθηματικού γκρεμίζοντας όλους τους τοίχους. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως συνέχεια της παραβίασης του από τους μπάτσους στην εκκενωση της ΣΘΕ τον Μάρτιο και της αποτυχημένη αφαίρεση της πόρτας από συνεργείο λίγες μέρες αργότερα. Έρχεται λίγους μήνες μετά τις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Σε μια περίοδο που το κράτος επιχειρεί την πλήρη αποστείρωση και τον έλεγχο του πανεπιστημίου με Λοκ αουτ, ρολά στη σθε, 24ωρη φύλαξη κλπ επιτίθεται σε ακόμα ένα πολιτικό χώρο εντός της ΣΘΕ.
Είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε σε μια τροχιά πλήρους επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου όπου οτιδήποτε ξεφεύγει από τα στενά όρια διδασκαλίας, μαθημάτων και ερευνητικών προγραμμάτων δεν θα έχει χώρο εντός των σχολών. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως παραγωγή φθηνού και καταρτισμένου εργατικού δυναμικού αλλά και ως κέντρο ερευνών για τις επιταγές της αγοράς και του κεφαλαίου. Οι κατασταλτικές ενέργειες της αστυνομίας, η προσπάθεια επιβολής πειθαρχικών όπως συνέβη στη Πάτρα, οι περιφράξεις του ασύλου αλλά και κάθε πτυχή εφαρμογής του ν.4777 έχουν ως στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου προς όφελος των επιχειρήσεων. Σήμερα πληροφορηθήκαμε επίσης άλλη μια επιχείρηση εκκένωσης στεκιού στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Αντιλαμβανόμαστε τα στέκια ως ένα χώρο πολιτικων ζυμώσεων και διαδικασιών που πάει κόντρα στην αποξένωση των φοιτητριών από το φυσικό τους χώρο, και το πανεπιστημιακό άσυλο γενικότερα σαν ένα κέντρο συνάντησης κάθε καταπιεσμένου της κοινωνίας. Στο στεκι μαθηματικού πραγματοποιούνταν αραγματα, συζητήσεις, συλλογικά διαβάσματα,πολιτικές διαδικασίες, προβολές και άλλες μορφές πολιτικής και πολιτιστικής δράσης. Το κράτος, η πρυτανεία και διάφοροι άλλοι ρουφιάνοι όπως η κοσμητόρισσα Χ.Μ.Α Χαραλάμπους οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο απονεκρωμενό από κάθε μορφής πολιτική δράση καθώς αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της συνάντησης και συνύπαρξης προβληματισμενων και καταπιεσμένων υποκειμένων εντός αυτού. Οι συνεχείς επιθέσεις σε στέκια, καταλήψεις αλλά και στο δημόσιο χώρο όπως είναι το κάμπους, τα πάρκα και οι πλατείες κινούνται στο ίδιο κλίμα τρομοκράτησης και προλήψης των ριζοσπαστικών διεργασιών οι οποίες προκύπτουν από το χτίσιμο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Το γκρέμισμα ενός τοίχου δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να παρεμβαίνουμε πολιτικά στη σχολή μας αλλά αντίθετα μας πισμώνει. Για κάθε ένα στέκι που εκκενωνεται ή γκρεμίζεται θα ανοίγουν αλλά δύο.
Αλληλεγγύη στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ενάντια στην αποστείρωση του Πανεπιστημίου
Στέκια, καταλήψεις σε κάθε σχολή
Στέκι Μαθηματικού ΑΠΘ
Μοιραστείτε το άρθρο