Όχι στην τσιμεντοποίηση ακόμη ενός ελεύθερου οικοπέδου στον “Γαλαξία” (περιοχή Μαρτίου)! Να επαναχαρακτηριστεί ως δημόσιος χώρος άθλησης-πρασίνου

ΦΩΤΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 11/5


Ένας ακόμα ελεύθερος χώρος της πόλης βρίσκεται ένα βήμα πριν την τσιμεντοποίησή του.

Πρόκειται για οικόπεδο 1,5 στρέμματος στην περιοχή της Μαρτίου/Γαλαξία (συμβολή Καρακάση και Ζεμπελίου) το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως χώρος πρασίνου, υπήρχε εγκεκριμένο ποσό για την απαλλοτρίωσή του, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Το οικόπεδο πουλήθηκε, αποχαρακτηρίστηκε και ήδη έχει ξεκινήσει γεωτεχνική μελέτη του εδάφους με σκοπό να χτιστεί 9οροφη οικοδομή!

Σε μια πόλη που έχει μια απ’ τις χειρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο και στην πυκνοκατοικημένη Ε’ κοινότητα, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα έπρεπε να μην επιτρέπεται άλλη τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων. Για ακόμα μια φορά όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου.

Οι ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων που δεν εφάρμοσαν τις ίδιες τις αποφάσεις τους είναι τεράστιες. Ωστόσο, ευθύνη έχει και η σημερινή διοίκηση Αγγελούδη, που δεν κινεί άμεσα τις διαδικασίες για επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρο πρασίνου, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες χτισίματος ενός ακόμα μεγαθηρίου και μάλιστα δίπλα σε δημοτικό σχολείο (το 88ο). Είναι εξοργιστικό ο Δήμαρχος να δηλώνει ότι “έχουν δίκιο οι κάτοικοι που αντιδρούν αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι”.

Ως Πόλη Ανάποδα απαιτούμε να πάρει άμεσα απόφαση ο Δήμος Θεσσαλονίκης για επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρο άθλησης-πρασίνου. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τις δράσεις της “Πρωτοβουλίας κατοίκων Γαλαξία” που έχει συγκροτηθεί, καλούμε τους κατοίκους της πόλης να υπογράψουν στην ηλεκτρονική φόρμα που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό και στη συνάντηση-συγκέντρωση που καλεί η “Πρωτοβουλία” αυτό το Σάββατο 11 Μάη στις 11 το πρωί μπροστά στο οικόπεδο (συμβολή Καρακάση και Ζεμπελίου).

Η εμπειρία των αγώνων στις περιοχές της Αλυσίδας για να χτιστεί Νηπιαγωγείο και όχι πολυώροφες οικοδομές και του Κρυονερίου για να μην χτιστεί πολυκατοικία δίπλα στο ρέμα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έχει αποδείξει ότι ο μόνος δρόμος για να πιεστούν οι διοικήσεις να πάρουν μέτρα υπέρ των κατοίκων και του περιβάλλοντος είναι μέσω της μαζικής κινητοποίησης του κόσμου.

Σημαντικοί παράγοντες για να μπορέσουν οι αγώνες αυτοί να φέρουν θετικά αποτελέσματα είναι, από τη μία, η συλλογική οργάνωση των κατοίκων και από την άλλη, η κοινή δράση και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις Πρωτοβουλίες Κατοίκων που υπάρχουν σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Σε αυτην την κατεύθυνση θα συμβάλουμε ως Πόλη Ανάποδα με όλες μας τις δυνάμεις.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο